MAINOS

Pientaloasujan asialla – kodin ja mökin turvajärjestelmät

MökkiTalo

Murroneston lisäksi monien turvallisuustoimien tarkoituksena on lisätä pitkäkyntisten kiinnijäämisen riskiä. Miten koti tai mökki pitäisi suojata, jotta rikollinen ei pääsisi käsiksi omaisuuteesi – tai mikä pahinta, ihmisiin?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2016 Suomessa tehtiin yli 4 000 asuntomurtoa, joista alle puolet kohdistui pientaloihin ja noin 1 200 kesäasuntoihin.

– Pientalojen asuntomurrot tehdään edelleen oven kautta joko piikillä, koukulla, vääntämällä tai rikkomalla oven viereinen ikkuna, mutta asuntoihin tunkeudutaan myös anastetulla, kadonneella tai kopioidulla avaimella, Ona Gardemeister Suomen Turvaurakoitsijaliitosta kertoo. Hän muistuttaa, että avaimista tulee pitää hyvää huolta: jos vähänkin epäilyttää, että avaimia on joutunut vääriin käsiin, lukot kannattaa sarjoittaa uudelleen ja päivittää ajantasaisiin lukitustuotteisiin.

Murrot aiheuttavat paljon harmia eikä aina ole kyse rahallisista menetyksistä. Ovien ja lukkojen uusiminen vievät aikaa ja pahimmillaan voi joutua isoihinkin siivous- tai remonttihommiin. Usein murroissa menetetään myös tunnearvoltaan merkittävää omaisuutta – omasta mielenrauhasta puhumattakaan.

Gardemeister listaa, että varkaita kiinnostavat yleensä helposti rahaksi muutettava omaisuus, pankkikortit, henkilötodistukset, aseet, lääkkeet ja käteinen raha. Pankki- ja luottokortit ja niiden tunnusluvut on säilytettävä myös kotona toisista erillään.

– Lisäksi identiteettivarkauksien estämiseksi henkilötodistuksia ja passeja tulee valvoa jatkuvasti. Jos niitä säilytetään asunnossa eivätkä asukkaat ole kotona, tulee oven varmuuslukko olla lukittuna, Gardemeister sanoo.

Hyvä lukko on avain turvallisuuteen

Murtoturvallisuuden lähtökohta on Gardemeisterin mukaan asianmukainen suojaus. Kunnossa oleva ovi ja ajantasainen lukitus ovat tärkeitä, koska vorokin tulee sisään yleensä ulko-ovesta.

– Useimmiten tavallisen käyttölukon lisäksi hankitaan varmuuslukko, oli kyseessä sitten omakotitalo, paritalo tai rivitaloasunto. Varmuuslukko kannattaa asennuttaa kaikkiin oviin parhaimman suojan saamiseksi, Gardemeister toteaa.

Yritysmaailmasta tutut elektroniset älylukot ovat yleistymässä pientaloissakin. Jotkin älylukot voi liittää osaksi hälytysjärjestelmiä ja useimpia voi hallita puhelimella tai tabletilla.

Myös ovi- ja ikkunaturvallisuus olisi hyvä huomioida.

– Esimerkiksi ikkunoiden lasiruudut on kiinnitettävä ja ikkunat suljettava siten, ettei niitä voi ulkopuolelta rikkomatta irrottaa tai avata. Ikkunoiden lasiruudut voi lisäksi iskunsuojata tai murtosuojata turvallisuuden lisäämiseksi. Ikkunoissa ja kattoikkunoissa voidaan käyttää haluttaessa iskunkestävää lasia tai jälkilaminointikalvoa, Gardemeister kertoo.

Murtojen ehkäisyn lisäksi asunnosta voi tehdä vähemmän houkuttelevan varkaille lisäämällä kiinnijäämisen riskiä. Joskus jo liikkeestä syttyvä ulkovalo ajaa tunkeutujan tiehensä. Tämän lisäksi murtoaikeita vähentävät erilaiset hälytysjärjestelmät ja kameravalvonta.

– Mikään lisäsuojaus ei kuitenkaan ole tehokas, jollei sitä käytä. Asukkaiden tulisi aina käyttää varmuuslukkoa ja kytkeä hälytys päälle poistuessaan. Näin murron kohteeksi joutuminen on huomattavasti epätodennäköisempää, Gardemeister sanoo.

Monipuoliset turvajärjestelmät

Erilaiset hälytysjärjestelmät kodinvalvontaa tehostavine lisäosineen ovat yleistyneet nopeasti. Nykyaikaiset järjestelmät varoittavat ylimääräisen liikehdinnän tai murtojen lisäksi esimerkiksi savusta tai vesivuodoista ja ohjaavat myös lämmitystä tai valaistusta. Murtojärjestelmien sijaan puhutaankin turvajärjestelmistä.

Järjestelmät toimivat joko langattomasti tai kiinteän internetyhteyden kautta, ja niitä ohjataan tietokoneella tai puhelimella. Langattomat järjestelmät on helppo asentaa, mutta niissä on aina riskinä, että yhteyttä häiritään tai laitteen akku loppuu. Langallinen tekniikka on usein langatonta edullisempi ja luotettavampi vaihtoehto.

Jokainen voi hankkia ja asentaa hälytysjärjestelmän taloonsa itse ja tehdä tarvittaessa sopimuksen vartiointiliikkeen kanssa. Järjestelmän voi asennuttaa myös turvallisuusalan yrityksellä. Asiantuntevat, valtuutetut turvaurakoitsijaliikkeet auttavat oikeanlaisten laitteiden ja turvallisuuspalvelujen valitsemisessa: perheillä ja kiinteistöillä on omat tarpeensa, joiden pohjalta palvelupaketit kasataan. Monet kokevat turvajärjestelmiin yhdistetyn kameravalvonnan tarpeelliseksi, koska silloin murto tai tulipalo havaitaan nopeasti ja turvafirman päivystäjät hälyttävät oikeaa apua paikalle.

Kameravalvonta tuo turvaa

Pihapiiriä valvova kamera parantaa ainakin turvallisuudentunnetta ja voi karkottaa kutsumattomia vieraita.

– Kameravalvonta ei itsessään ehkäise esimerkiksi mökkimurtoja, mutta voi auttaa niiden selvittämisessä ja tuo omistajalle mielenrauhaa, kun tietää mökillä tai kotona kaiken olevan kunnossa, Eerik Koskelo Suomen Retkitukku Oy:stä toteaa.

Yksityiskodeissakin käytetään yhä enemmän valvontakameroita, koska niiden hinnat ovat laskeneet ja tekniikka kehittynyt. Tietoturvallisuuden lisäksi kameroiden tallennusperiaatteet vaihtelevat: kamera voi lähettää kuvia sähköpostiin, tallentaa videoita samassa lähiverkossa olevalle tietokoneelle tai pilvipalveluun. Muistikortille tallentavat kamerat ovat edullisia, mutta riskinä niissä on tallenteen katoaminen, jos kamera varastetaan.

Yleisin kotien ja mökkien valvonnassa käytetty kamera on riistakamera, joka on nimensä mukaisesti alkujaan kehitetty riistan tarkkailuun. Niitä käytetään kotipihojen ja kesämökkien lisäksi muun muassa rakennustyömailla, koska laite on edullinen, pieni ja helppo siirtää paikasta toiseen.

Riistakameroiden kuvanlaatu erityisesti yökuvien tarkkuudessa on parantunut.

– Tämä on erittäin tärkeä ja toivottu parannus esimerkiksi mökkien valvonnassa, koska iso osa varkauksista tehdään pimeään aikaan syksyllä ja talvella. Pimeällä otetuista kuvista pitäisi pystyä tunnistamaan kuvassa oleva henkilö tai ajoneuvo, Koskelo kertoo.

Tekniikan kehitys parantaa kameroiden käytettävyyttä muutenkin, esimerkiksi nopeat 3G- ja 4G-yhteydet mahdollistavat ripeän kuvien ja videoiden lähetyksen, jolloin kamera hälyttää käyttäjälle lähes reaaliajassa. Kameraa hankkiessa kannattaa kuitenkin miettiä, mitä kaikkea tekniikkaa tarvitsee. Koskelon mukaan megapikselit eivät kerro esimerkiksi riistakamerasta juuri mitään. Hän suositteleekin maksamaan vain ominaisuuksista, jotka ovat omien tarpeiden mukaisia. Kannattaa myös miettiä, tarvitsetko muistikortille tallentavan kameran vai kameran, joka lähettää kuvat lisäksi matkapuhelimeen ja sähköpostiin.

Tallentavien riistakameroiden mallien hinnat alkavat sadasta eurosta, videolähetyksellä varustetut huippumallit maksavat nelisensataa euroa. Lähettävä riistakamera tarvitsee toimiakseen SIM-kortin mobiiliyhteydellä. Ennen videoita lähettävän riistakameran hankkimista pitää tarkistaa, onko alueella toimiva 3G-yhteys.

Älä unohda yksityisyydensuojaa

Koskelo muistuttaa, että kameravalvonnasta tulisi aina ilmoittaa esimerkiksi kyltillä tai tarroilla. Tämä seikka voi unohtua käyttäjältä helposti.

– Tietosuojasäännösten ulkopuolelle jää sellainen kameravalvonta, jota yksityishenkilö käyttää pelkästään henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa. Tällaista voi olla esimerkiksi kameravalvonta, jota yksityishenkilö harjoittaa kotirauhansa piirissä eli kodin tai mökin ja oman pihapiirin alueella. Jos on sijoittamassa kameraa metsään riistanvalvontaan, kannattaa asiasta jutella aina ensin maanomistajan kanssa, Koskelo sanoo.

Näin estät murtoja: 

  • Päivitä lukitus ja käytä varmuuslukkoa.
  • Hanki hälytysjärjestelmä ja informoi siitä tarralla.
  • Suojaa ikkunat tarvittaessa, laita pihavalaistus kuntoon.
  • Pidä talo pidempien poissaolojen aikana asutun näköisenä: postin kerääminen, nurmikon leikkaus tai lumenluonti, ajastettujen valojen käyttäminen.
  • Muista maltti somekäytössä, kun lähdet pitkälle lomamatkalle.

Vinkit kertoi Ona Gardemeister Suomen Turvaurakoitsijaliitosta (www.lukkoliikkeet.fi)

Teksti: Elina Turunen, kuva: iStockphoto

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kodin turvallisuus kodinturvajärjestelmä murto murtovaras Pientalo ja piha turvajärjestelmä turvallisuus


Lisää samasta aiheesta