Pientaloasujan asialla – mistä luotettava remontoija?

Vuotava katto, rapistuva ulkoverhous tai parhaat päivänsä nähnyt keittiö? Jos koti kaipaa kipeästi remonttia, mutta omat taidot tai aika eivät riitä, palkkaa luotettava ammattilainen. Mutta mistä sen löytää?
Luotettavan remontoijan löytäminen ei ole helppoa. Remonttifirmoja on lukemattomia, ja niiden laatutaso vaihtelee suuresti, koska Suomessa kuka tahansa voi tarjota rakennusalan palveluita. Pieleen menneissä remonteissa aikataulut paukkuvat lompakon saumoista puhumattakaan. Mistä löytää luotettavaa apua kodin pieniin huoltohommiin tai suurempiin rakennustöihin, ja mitä kaikkea remontin tekijöistä kannattaa selvittää etukäteen?
Tarkista referenssit ja selvitä taustat
Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus Ry:n toimitusjohtaja Mikko Juvan mukaan ainoa varma keino löytää hyvä remontoija on saada vanhoilta asiakkailta suosituksia.
– Referenssien tarkistaminen on tärkeää. Tarjouskyselyjä tehdessä pitää aina pyytää tiedot muutamasta aikaisemmasta asiakkaasta, jotka voivat kertoa, miten hommat sujuivat.
Aiemmilta asiakkailta kannattaa kysellä työn laadusta sekä aikataulun ja budjetin pysymisestä raameissaan. Taustatyötä on hyvä tehdä jo ennen soittelukierroksia. Suomela.fi-sivujen Zeckit tekijähakupalvelu auttaa löytämään remontoimisen ja rakentamisen ammattilaisia. Tekijät-hakuun on liitetty Suomen Tilaajavastuun Zeckit-palvelu, joka näyttää kuluttajalle nopeasti ilmaisen raportin yrityksen perustiedoista. Jos yritys on mukana Luotettava kumppani -palvelussa, raportista näkee, onko yritys hoitanut vero- ja työeläkemaksunsa. Verovelat voi tarkistaa myös YTJ-yrityshausta ja yrityksen luottoluokituksen maksullisesta Asiakastiedosta.
Oikea firma oikeaan työhön
Suomen Tilaajavastuun varatoimitusjohtaja Mika Huhtamäen mukaan on hyvä aina selvittää, onko rma varmasti sopiva juuri siihen työhön, mitä ollaan teettämässä. Erityisesti isoissa hankinnoissa yrityksen taustat kannattaa perata huolellisesti.
– Esimerkiksi aidanmaalaukseen voi hommata pienenkin tekijän, mutta ei ole fiksua palkata 60 000 euron kattoremonttiin alle vuoden ikäistä yritystä, jonka liikevaihto on 30 000 euroa. Yrityksen iällä tai liikevaihdolla ei ole yksistään yhteyttä työn laatuun tai luotettavuuteen, mutta suuremmissa pitkiä vastuita tai takuita sisältävissä töissä nämä kannattaa huomioida, Huhtamäki selventää.
Joihinkin kodin remontti- ja huoltotöihin, kuten taloyhtiöissä tehtäviin vedeneristystöihin, tarvitaan serti oitu ammattilainen. Tyypillisimmät pätevyysvaatimukset tulevat vastaan kuitenkin sähkötöissä. Sähköasentajan pätevyyden voi tarkistaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivuilta tai Zeckit-palvelusta. Vedeneristäjän serti kaatit ovat VTT:n nettisivuilla.
Paperisota kannattaa
Monenkirjavia työtarjouksia on hankala vertailla keskenään, mutta tätä voi helpottaa panostamalla tarjouspyynnön tekemiseen. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan tarjouspyyntöön kannattaa kirjata ainakin työn sisältö ja alustava aikataulu, pyytää hinta-arvio ja laskutusperusteet sekä kertoa, mihin mennessä tarjous on jätettävä.
Kun tarjouksia on vertailtu, yrityksen taustat tarkistettu ja aiemmille asiakkaille soiteltu, remontin tekijä kannattaa tavata kasvotusten – tämä on molempien osapuolten etu. Työn lopullinen hinta on paljon helpompi määritellä, jos remontoitava kohde nähdään paikan päällä.
Kaikki sopimukset pitäisi tehdä kirjallisena, jotta kustannus- ja vastuukysymykset ovat selviä.
– Suullisen sopimuksen voi tehdä vain joissakin helpoissa huoltotöissä, joissa ei työn sisällön tai hinnan osalta voi tulla jälkikäteen epäselvyyksiä ja joissa ei voi olla sellaisia vastuukysymyksiä, joista voisi tulla osapuolten välille erimielisyyksiä, Juva sanoo.
Sopimukseen kannattaa kirjoittaa ainakin tarkka kuvaus työn sisällöstä, materiaaleista, hinnasta ja laskutusperusteista. Jos remontin tilaaja aikoo itse avustaa esimerkiksi purkutöissä, on tämäkin hyvä kirjata sopimukseen. Työn aloitus- ja valmistumisajankohdan lisäksi sopimuksessa kannattaa olla työn viivästymisestä aiheutuvat seuraukset. Lisäksi erityisesti vanhojen talojen peruskorjauksissa voi tulla vastaan yllättäviä lisätöitä, joista voi sopia erikseen.
Urakkasopimuksessa kannattaa käyttää sopimusmallia, esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilla (www.kkv.fi) on valmis lomakepohja pienremonttien sopimuksiin.
Miten tunnistat huijarin?
Jos urakoitsijaa ei löydy mistään rekistereistä eikä sillä ole Y-tunnusta tai sitä ei suostuta kertomaan, kannattaa kyseinen firma jättää valitsematta. Yritys on voinut joutua velkasotkujensa takia luopumaan liiketoiminnastaan mutta jatkaa silti töitä. Tarjouksen tekijän tarkoitusperiä kannattaa myös epäillä, jos tarjouksesta tai sopimuksesta puuttuu olennaisia osia tai ne ovat epäselviä.
Hälytyskellojen pitäisi soida myös silloin, jos urakan hinta on huomattavan halpa verrattuna muihin. Juva painottaakin, että aina on tehtävä vertailua.
– Tyypillisten remonttien kustannuksista voi yrittää saada vertailutietoa vaikkapa rautakaupoista, jotka tarjoavat asennuspalveluita.
Ennakkomaksuihin ei pidä suostua. Jos yritys vaatii suuria ennakkomaksuja, se on todennäköisesti vaikeuksissa itse. Maksa vain tehdystä työstä ja aina laskulla.
Turhat välikädet voivat kasvattaa remonttilaskua isommaksi kuin mitä on sovittu, ja niiden rajaaminen pois sopimuksesta helpottaa remontin tilaajan vaivaa ja työtä, kun aliurakoitsijoiden taustoja ei tarvitse selvitellä. Juvan mukaan aliurakoitsijoiden käytöstä ei sinällään ole haittaa, jos se hoidetaan hallitusti.
– Jos esimerkiksi kylpyhuoneremonttia tekevä rakennusalan yritys tarvitsee joissakin työvaiheissa sähkömiestä, voidaan urakkasopimukseen kirjata sellainen kohta, jossa työn tilaajalla on oikeus valita aliurakoitsijana käytettävät tekijät. Silloin voi itse tarkistaa urakoitsijan esittämän sähkömiehen taustatiedot.
Kotitalousvähennystä vai ei?
Harmitusta voi lisätä myös se, jos kotitalousvähennys jää saamatta.
– Esimerkiksi Zeckit-palvelu tarkistaa tietokannoista, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin ja kertoo selkeästi, voitko saada työkustannuksista kotitalousvähennystä vai et, Huhtamäki sanoo.
Tarkemmat ohjeet kotitalousvähennyksestä löytyvät verohallinnon nettisivuilta. Kotitalousvähennyksen lisäksi tukea voi saada vammaisten tai vanhusten asuntojen korjaukseen. Oikeus tukiin kannattaa selvittää ennen remonttia.
Varo huijaria!
Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida, jos remontin tekijä
- vaatii suuria ennakkomaksuja
- ei kerro Y-tunnustaan
- ei suostu kirjalliseen sopimukseen
- tarjoaa yllättävän halpaa hintaa
- ei kerro tarjouksessa tarpeeksi tietoa
- välttelee erilaisia rekistereitä
- ehdottaa maksua ilman kuitteja
Teksti: Elina Turunen, kuva: iStockPhoto
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
Pientalo ja piha Pientaloasujan asialla remontoida remontoija remontti remonttimies remonttiyritysLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja