Pientaloasujan asialla – Kameravalvonta mökillä tuo turvaa

Mökki
Näin-teet-kodistasi-turvallisemman

Vapaa-ajanasuntojen ja rakennustyömaiden arvokas omaisuus houkuttelee varkaita. Satojen kilometrien päässä olevan kesämökin sää kiinnostaa, ja pitkien poissaolojen aikana kotipihan turvallisuus arveluttaa. Yhä useampia kiinnostaa kameravalvonta pihamaalle.

– Korkeasta hinnasta johtuen kameravalvontajärjestelmät ovat vielä melko harvinaisia kotikäytössä, Pekka Topp Securitaksesta kertoo.

Neljä vaihtoehtoa

– Kustannukset ovat erityisesti kuvansiirron osalta korkeita, Topp toteaa. Kuvaa voidaan siirtää WLAN-verkon kautta langattomasti, mutta kamera vaatii silti sähköpistokkeen eikä sitä aina ulkosalla ole.

Toppin mukaan vaihtoehtoja kameravalvonnalle on periaatteessa neljä. Ensimmäisenä on muistikortille tallentava yksittäinen kamera, jonka kuvaa voidaan katsoa netin kautta. Kameran saa edullisesti ja kuvanlaatu on riittävä. Etuina on myös langaton tiedonsiirto ja pienet tietoliikennekulut. Ongelmana on usein vaikeakäyttöinen käyttöliittymä ja se, että tallenne katoaa, jos kamera viedään. Toinen vaihtoehto on hankkia kamera, joka tallentaa pilveen. Erona ensimmäiseen on tallennusperiaate ja suuremmat tietoturvariskit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Laadullisesti paras on kuitenkin tallenninvaihtoehto, ja se onkin yritysten käytetyin kameravalvonnan muoto. Ongelmana kotikäytössä on järjestelmän kalleus: halvimmillaan kahden kameran järjestelmän saa 2 000 eurolla.

Yleisin kotivalvonnassa käytetty kamera on tällä hetkellä riistakamera, jonka Topp listaa neljänneksi vaihtoehdoksi.

– Tämä on kenties kustannustehokkain ja toimivin kamera kotikäyttöön, koska tietoturvallisuuden suhteen ei kodeissa olla niin kriittisiä.

pp0215_pientaloasujan-asialla_2

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Monien käyttökohteiden riistakamera

Alun perin riistan kuvaamiseen ja tarkkailuun kehitetyllä riistakameralla onkin monia etuja: pienen koon ja siirrettävyyden lisäksi kamera on helppo asentaa ja käyttää, se on edullinen ja sillä on alhaiset käyttökustannukset. Lisäksi se toimii missä vain. Lähettävät kamerat käyttävät kuvien lähetykseen lähes koko Suomen kattavaa GSM-verkkoa.

– Riistakamera on kuin digitaalikamera, jossa on säänkestävä suojakotelo, liiketunnistin ja ihmissilmälle täysin näkymätön inframustasalama. Kameran liiketunnistin reagoi liikkeeseen, jolloin kamera tallentaa kuvat ja videot muistikortille. GSM-ominaisuudella varustettu kamera lähettää lisäksi ottamansa kuvan puhelimeen tai sähköpostiin, Aleksi Koskelo Suomen Retkitukku Oy:stä kertoo.

Vain mielikuvitus on rajana riistakameroiden käyttökohteen valinnassa.

– Yli puolet myymistämme riistakameroista menee omaisuuden valvontaan. Suosituimpia kohteita ovat rakennukset, kesämökit, rakennustyömaat, yksityistiet, työkoneet, veneet sekä muu irtain omaisuus, joka helposti houkuttelee varkaita, Koskelo luettelee.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valvontakäytön lisäksi kameran kuvanpyyntötoiminnon avulla voi seurata vaikkapa lämpötilaa, säätä tai vuodenaikaa. Etäohjauskomennolla (tekstiviesti) kamera lähettää kohteesta kuvan ja kertoo mm. kesämökin säätilan.

Riistakameroiden hinnat vaihtelevat

Ota selvää kameran toiminnoista ja kuvanlaadusta, älä tee ostopäätöstä valmistajan ilmoittaman megapikselimäärään tai hintaan perustuen. Kameramalleissa on eroja niin käytettävyyden, toimintojen kuin laadunkin suhteen.

Koskelon mukaan laadukkaiden tallentavien riistakameroiden hintahaarukka on 150–200 euroa. Kuvia lähettävien GSM-kameroiden hinnat ovat noin 230–300 euroa ominaisuuksista riippuen. Kamerat tarvitsevat toimiakseen vain muistikortin ja virtalähteen (paristot, ulkoinen akku tai verkkovirta). Lisäksi GSM-kamerat tarvitsevat kuvien lähetystä varten GSM-liittymän, joka muodostaa ainoan kiinteän käyttökustannuksen. Kun kamerat käyttävät normaalia nettiyhteyttä (GPRS) kuvien lähetykseen, on kuukausiveloitus edullisimmillaan alle viisi euroa.

Riistakameroita myyviä yrityksiä:

Teksti: Elina Turunen, kuva: iStockPhoto

MAINOS
MAINOS LOPPUU