MAINOS | Motiva Oy

Pientalon energiatehokkuus kohenee huolloin & remontein

Lämmitys
Pientalon energiatehokkuus nousee paremmalle tasolle, kun omakotitalon omistaja muistaa huolehtia monenlaisista huolto- ja remonttitöistä. Myös uusissa taloissa voi olla mahdollisuuksia energiatehokkuuden parantamiseen ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseen.
24.5.2023

Pientalon energiatehokkuus on yksi tärkeä näkökulma huolto- ja remonttisuunnitelmissa. Remonttien ajoittamista ja niiden kustannusten hahmottamista helpottaa remonttien suunnittelu aikajanalle.

– Pientalon ylläpidossa kunnossapitosuunnitelmalla ja huoltokirjalla on tärkeä merkitys. Myynti- ja ostotilanteessa ne ovat hyvä näyttö siitä, että talon kunnossapidosta on huolehdittu, kertoo energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta.

Huoltokirjaan kannattaa merkitä

  • tehdyt ylläpito- ja huoltotyöt
  • laitteiden korjaukset ja säädöt
  • sähkön, lämmitysenergian ja vedenkäytön kulutus ja kustannukset.

Pientalon pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaan (PTS) puolestaan kirjataan tulevat remontit ja niiden ajoittuminen kustannusarvioineen sekä ennakoidut energiansäästöt, kun huomioidaan remonteissa parantunut energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö.

Nainen ja mies istuvat pöydän ääressä kuvassa jutussa, jonka aiheena on pientalon energiatehokkuus.
Pientalon kunnossapitosuunnitelmalla ja huoltokirjalla voi osoittaa myynti- ja ostotilanteessa, että talosta on huolehdittu hyvin.

Ajoittamalla pientalon energiatehokkuus kuntoon

PTS:ssä tulevat korjaukset laitetaan aikajanalle, jonka pohjana on olemassa olevien rakenteiden ja laitteiden ikä ja kunto sekä niiden keskimääräiset käyttöiät ja kunnossapitojaksot.

– Taustatietoja PTS:n laatimiseen saa kuntotarkastuksesta ja energiatodistuksesta. Niistä saa useimmiten myös toimenpide-ehdotuksia talon energiatehokkuuden parantamiseksi, sanoo Teemu Kettunen.

Remontit kirjataan aikajanalle huomioiden tulevienkin uudistusten tarpeet ja vaikutukset. Esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä on järkevää parantaa talon ilmatiiviyttä ja mahdollisesti eristystasoa.

Katon uusimisen yhteydessä on hyvä hetki parantaa yläpohjan eristystasoa, ja samalla huomioidaan mahdollinen aurinkopaneeleiden hankinta sekä räystäspituudessa tuleva julkisivun lisäeristäminen. Sähköjärjestelmää uudistettaessa muistetaan varautua sähköauton lataukseen.

Hyvä nyrkkisääntö on, että energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuudet selvitetään aina, kun talon rakenteita avataan ja korjataan tai talotekniikkaa uusitaan, muistuttaa Kettunen.

Kunnossapitosuunnitelman laatimisessa kannattaa käyttää asiantuntijaa, esimerkiksi lvi-suunnittelijaa. Asiantuntija auttaa remontteja koskevissa valinnoissa ja niiden ajoittamisen suunnittelussa, sekä arvioimaan millaisia vaikutuksia eri toimenpiteillä on energian käyttöön ja kustannuksiin.

Pientalon energiatehokkuus kannattaa kirjata ylös, suosittelee Teemu Kettunen Motivasta.
Energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen Motivasta suosittelee pitämään talon huoltokirjan ajan tasalla.

Tukia ja avustuksia energiaremontteihin

Pientalojen energiatehokkuuden parantamiseen ja fossiilisesta lämmityksestä luopumiseen on saatavilla erilaisia tukia. Kunnossapitosuunnitelma ja siihen kirjattujen toimenpiteiden vaikutusten arviointi auttavat löytämään omaan tilanteeseen sopivimman tuen.

Yhteen toimenpiteeseen voi hakea yhtä avustusta ARA:lta, ELY:ltä tai verotuksen kotitalousvähennyksen kautta. Rakennuksen E-lukua parantaviin energiaremontteihin voi saada ARA:n energia-avustusta, öljy- ja kaasulämmityksen vaihtajalla on mahdollisuus ELY-keskuksen myöntämään avustukseen tai vaihtoehtoisesti öljylämmityksestä luopuva voi hakea korotettua kotitalousvähennystä remontin työn osuudesta.

Lisäksi vuoden 2023 aikana kaukolämpökeskuksen uusimiseen on saatavilla ARA:n avustus, kun siirrytään matalalämpöiseen kaukolämpöön.

Paranna energiatehokkuutta, vähennä ostoenergian tarvetta ja hyödynnä uusiutuvaa energiaa. Lisää ideoita energiakestävämpään kotiin www.astettaalemmas.fi/energiaremontit.

Lue lisää Motivan energiavinkkejä

Motiva Oy:n ylläpitämä valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta tarjoaa maksutonta ja puolueetonta tietoa kotitalouksille siitä, millaista on energiaa, ympäristöä ja ilmastoa säästävä arki kotona. Ota yhteyttä sähköpostilla kuluttajaneuvonta@motiva.fi ja tutustu sivuihimme www.motiva.fi/koti_ja_asuminen.