Kalaseljanka – maukas ja helppo kalakeitto

Ruoka
Kalaseljanka on perinteinen venäläinen kalakeitto
Venäläinen kalakeitto eli kalaseljanka on helppo valmistaa monestakin eri kalasta. Lisämakua keittoon tuovat suolakurkut, oliivit ja tomaattipyree. Hyvien keittojen tapaan myös kalaseljankan maku vain paranee lämmitettäessä.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
24.1.2024

Perinteinen kalaseljanka maistuu kaikkina vuodenaikoina. Voit vaihdella keitossa eri kaloja oman maun mukaan.

Kalaseljanka valmistuu näillä aineksilla

  • 600 g kalaa (esimerkiksi lohta, kuhaa, ahventa)
  • 6–8 perunaa
  • 3–4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1⁄2 purjosipuli
  • 3–4 lehtisellerin vartta
  • 1 l vettä
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 2–3 laakerinlehteä
  • kokonaisia maustepippureita
  • suolaa
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 1⁄2 sitruunan mehu
  • 2 (venäläistä) suolakurkkua
  • oliiveja, kapriksia ja tilliä maun mukaan

Tarjoiluun

  • smetanaa

Näin valmistat keiton

  1. Leikkaa kalat kuutioiksi.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat sekä kuori ja silppua sipuli.
  3. Huuhdo ja viipaloi purjo ja lehtiselleri.
  4. Lisää kiehuvaan veteen kalaliemikuutiot, laakerinlehdet ja maustepippurit.
  5. Keitä perunat ja porkkanat puolikypsiksi.
  6. Lisää joukkoon sipuli, purjo ja selleri. 
  7. Kun kasvikset ovat kypsyneet, lisää kalapalat.
  8. Mausta keitto suolalla, tomaattipyreellä ja sitruunamehulla.
  9. Kuutioi suolakurkut ja viipaloi oliivit. Lisää ne keittoon kapriksien ja tillin kanssa.
  10. Tarjoile kalaseljanka smetanan kanssa.

Kalaseljanka ja Mannerheim

Seljanka, myös soljanka, on venäläinen keitto. Keitto mielletään Suomessa usein kalakeitoksi marsalkka Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan. Perinteisen seljankan voi tehdä myös lihasta, sienistä (esimerkiksi tateista ja herkkusienistä) tai makkarasta.

Kokeile myös näitä keittoreseptejämme

Kuva: Maru Lemmetty

MAINOS
MAINOS LOPPUU