Pientalon herkkusuut – suppilovahverokeitto ja graavilohileivät

Keittiö

Juhlitaan satavuotiasta Suomea! Tarjoa suppilovahverokeitto alkuruokana tai lounaalla graavilohileipien kanssa. Saaristolaisleipä on parhaimmillaan parin päivän päästä paistamisesta, joten valmista se hyvissä ajoin ja säilytä viileässä.

Suppilovahverokeitto

4–6:lle

  • n. 300 g suppilovahveroita
  • 2–3 salottisipulia
  • voita
  • 1 l vettä
  • kasvisliemikuutio
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • mustapippuria, suolaa
  • n. 100 g pekonia
  1. Hienonna sienet ja paista niitä kattilassa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Hienonna sipulit ja lisää kattilaan voinokareen kanssa. Kuumenna.
  2. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja suurusta keitto. Keitä hiljalleen, kunnes keitto sakenee.
  3. Lisää kerma ja tuorejuusto, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua n. 15 min.
  4. Hienonna pekoni pieniksi suikaleiksi ja paista rapeiksi. Tarjoile suppilovahverokeitto pekonirouheen kera.

Saaristolaisleipä

  • ½ l piimää (tai omena- tai appelsiinimehua)
  • 50 g hiivaa
  • 1 ½ dl leipämaltaita
  • 1 ½ dl ruisjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl tummaa siirappia
  1. Liuota kädenlämpöiseen nestee-seen hiiva. Sekoita joukkoon jauhot ja maltaat, lisää suola ja siirappi, sekoita tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa n. 1 ½ tuntia.
  2.  Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 1 ½ tuntia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leipä ritilälle liinan alle. Tarjoa jäähtynyt leipä voin ja graavilohen kanssa. 

Vinkki! Saaristolaisleivän maku on parhaimmillaan 1–2 päivän päästä paistamisesta. Säilytä leipä jääkaapissa.

Graavilohileivät

6:lle

  • 400 g lohifileetä
  • nippu tilliä
  • 3 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 6 viipaletta saaristolaisleipää
  • voita, mustapippuria
  1.  Poista lohifileestä tarvittaessa ruodot, silppua tilli (säästä muutama oksa leipien koristeluun). Ripottele kalan pinnalle tasainen kerros merisuolaa ja hieman sokeria ja tilliä.
  2. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Kääri kala tiiviisti tuorekelmuun ja folioon.
  3. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1–2 vrk. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti.
  4. Ota kala jääkaapista ja pyyhi pinnalta ylimääräiset mausteet. Leikkaa terävällä fileointiveitsellä ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi. Puolita leipäviipaleet, voitele ne ja laita päälle graavilohta, tilliä ja rouhittua mustapippuria. 

Reseptit: toimitus, kuva: Maru Lemmetty


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

alkuruoka graavilohileipä Pientalon herkkusuut resepti saaristolaisleipä suppilovahverokeitto

Lisää samasta aiheesta