TEKSTI ANNA-MARIA WASENIUS
KUVAT PEKKA VAINONEN
Kivireunus tukee kiveystä ja estää sen liikkumisen
Kivireunus tukee kiveystä ja estää sen liikkumisen ajan, sateen ja käytön seurauksena. Kivityöt teki JJ Piharakennus Oy Mäntsälästä.
Piha ennen kiveystä
Ennen
Sipoolaiset Tiina ja Heikki kaipasivat piha-alueelleen ja sen käytäville siistiä ja helppohoitoista päällystettä. Vanha päällyste kivituhka ei materiaalina tyydyttänyt, sillä sitä kulkeutui sisään ja nurmelle. Myös alueella liikkuvat kissat olivat hädän hetkellä mieltyneet hiekka-alustaan, mikä tuntui ikävästi nenässä. Niinpä piha päätettiin kivetä.
Suunnittelussa lähdettiin siitä, että kivi ja kiveyksen kuvio mukailisi talon tiilijulkisivun ääriviivaa. Pihakiveksi valittiin harmaa Bendersin Bas, mitoiltaan 210x140x60 mm, joka ladottaisiin tiilien tavoin. Hetken Tiina ja Heikki harkitsivat ryhtyvänsä työhön itse, mutta päätyivät tarttumaan ammattilaisen palveluihin: liki 250 neliön pinta-alan kiveäminen päivätyön ohessa tuntui turhan suurelta urakalta. Myös kuviot, tarpeelliset leikkaukset ja kallistukset syntyisivät ammattilaiselta ilman suuria pohdintoja. Eivätkä ammattimiehet aikailleet – talon etu- ja takapihan sekä osittain taloa kiertävän kiveyksen asentaminen vei heiltä viisi päivää.
Asfalttitiestä lähtee usein pihoihin ”lippa”
Asfalttitiestä lähtee usein pihoihin ”lippa”, johon sisääntulon kiveys liitetään. Lippa leikataan timanttilaikalla suoraksi kivijaon mukaan lasketulle etäisyydelle. Kiviä ei siis leikata, vaan asfalttia.

Pohja voi pilata pinnan

Kivien ladontatavoissa on runsaasti vaihtoehtoja, kuten kalanruoto- ja parkettiladonta sekä erilaiset diagonaaliset kuviot. Kohteessa päädyttiin tiililadontaan, mikä on melko yksinkertainen toteuttaa, sillä kivien leikkauksia tarvitaan suhteellisen vähän. Reunaan ladottiin niin sanottu juoksukivi, joka asennettiin kohtisuoraan tiililadontaan nähden. Se kehystää kiveyksen ja muodostaa samalla rakenteelle tukevan reunuksen.
Huolellinen pohjatyö on routivassa maassa onnistuneen kiveyksen perusta. Maan laatua tutkitaan pistokokein kaivamalla muutamia puolimetrisiä kuoppia. Huonosti vettä läpäisevä maa-aines, kuten savi, on vaihdettava 40 sentin syvyydeltä kantavaan soraan ja murskeeseen, jotta se säilyisi kuivana eikä jäätyessään nousisi ja liikuttaisi kiviä. Pohjatyöt kannattaa tehdä noin 15 senttiä kiveystä leveämmälle alueelle, jotta käytössä on sopivasti työvaraa.
Tiinan ja Heikin pihalla massanvaihto ei ollut tarpeen, sillä kiveys asennettiin kivituhka-alueelle ja paikoin vanhan laatoituksen tilalle. Pohjatyöt oli aikaisemmin tehty huolella, sillä maa kantoi ja salaojat vetivät. Perustaksi riittivät vanhojen laattojen poistaminen ja kivituhkan pintakerroksen kuoriminen 10 sentin syvyydeltä, minkä jälkeen maa tärytettiin tiiviiksi.
Asennushiekaksi tuotiin 0-6 millin raekoon kivituhkaa, joka levitettiin muotoonsa kallistukset huomioiden. Ja taas tärytettiin. Muoto viimeisteltiin kiviä varten, kivet ladottiin, tarvittaessa leikattiin, saumojen suoruus tarkistettiin ja lopulta kivetys saumattiin hienolla saumaushiekalla, joka tärytettiin kivien uumeniin.
Ladonta vaatii huolellisuutta
Ladonta vaatii huolellisuutta. Linjanarulla saumat saadaan asennettua suoraan. Suurella pinnalla kuvion kiemurtelu näkyy muuten selvästi.
Kivien ja saumaushiekan on oltava saumatessa täysin kuivia
Kivien ja saumaushiekan on oltava saumatessa täysin kuivia, jotta hiekka pääsee valumaan pienimpiinkin rakoihin.
Valley View -reunus kiinnitettiin maahan parinkymmenen sentin pituisilla asennusnauloill
Reunuksen toinen t-sakara pujotettiin kiveyksen alle, minkä jälkeen Valley View -reunus kiinnitettiin maahan parinkymmenen sentin pituisilla asennusnauloilla.
Kivet tiukasti maassa
Kiveyksen oli tarkoitus päättyä nurmikkoon, mutta asennustyön jälkeen Tiina ja Heikki halusivat vielä varmistaa uuden pinnan kestävyyden. He ryhtyivät etsimään reunusta, joka estäisi kivien liikkumisen. Oikean tuotteen löytäminen osoittautui hankalammaksi kuin he olivat ajatelleet. Lopulta löytyi sopiva vaihtoehto, Habitecin Valley View -reunus.
Reunus muistuttaa ylösalaisin olevaa t-kirjainta. Normaalisti reunus asennetaan kivityön yhteydessä, mutta nyt järjestys oli toinen. Lopputulos onnistui moitteettomasti, vaikka jälkiasennus olikin ehkä hieman työläämpää.
Reunus tukee kiveystä estäen sen liikkumisen ajan, sateen ja käytön seurauksena. Sillä voi helposti tukea myös kaarevat reunat. Reunus on helppo ja nopea asentaa, ja sille myönnetään 20 vuoden takuu. Samalla kun kivet pysyvät ryhdissään, jää nurmikkokin omalle puolelleen.
Talon sokkelia osittain ympäröivä kivituhka-alue ja nurmikko on vielä tarkoitus erottaa toisistaan toisella Habitecin tuotteella. Aikaisemmin käytössä olleet painekyllästetyt laudat aiotaan korvata maahan naulattavalla mustalla nurmikkoreunuksella.
Kiveyksen muoto noudattelee talon julkisivun muotoa
Kiveyksen muoto noudattelee talon julkisivun muotoa. Oleskelukulmauksen kohdalla kiveys viistottiin.
Sadevesikaivon ympärille sommiteltu kiviympyrä ja viistokulmaus ovat kauniita yksityiskohtia
Sadevesikaivon ympärille sommiteltu kiviympyrä ja viistokulmaus ovat kauniita yksityiskohtia.
Vaivaton vaihtoehto
Työt tehtiin syksyllä ja nyt on käsillä ensimmäinen kevät uudella kivetyllä pihalla. Jo syksyn ja talven aikana uudesta pinnoitteesta on ollut monenlaista iloa. Piha on siistin ja viimeistellyn näköinen eivätkä kissatkaan ole vierailleet alueella. Lumenluonti oli helpompaa eikä kivituhkaa tarvitse enää haravoida pois nurmelta, jonne se lumitöissä väistämättä kulkeutui. Rapa pysyi syksyllä ulkona ja kevätauringon paiste sai kiveyksen sulamaan nopeasti.
Kun pihan rakenteiden reunat on huoliteltu, kokonaisuus näyttää hoidetulta. Nurmireunojen haraaminen on loputon työ ja ikävä velvollisuus, jos ei tunne itseään viherpeukaloksi. Sipoossa iloitaankin erityisesti siitä, että kivetty piha säilyttää ilmeensä kohtuullisin vaivoin.
Latoisinko koneellisesti?
Pihakivet voidaan latoa myös koneellisesti. Se nopeuttaa työtä kolminkertaisesti ja säästää kustannuksia suuremmissa urakoissa. Konetta ei kuitenkaan kannata tuoda kovin pienelle työmaalle. Lisäksi ladontakuvioiden valikoima on rajallinen, sillä kukin kuvio vaatii oman muottinsa. Koneladonta on hyvä vaihtoehto, kun kivettävä pinta-ala on yhtenäinen ja suuri.