Daalia – istutusohjeet ja kasvatus
Teksti: Ulla Kervinen
Kuvat: Vladimir Pohtokari
 
Tarhadaalia
Tämä upea tarha-daalia kukkii vuosia, kun sen mukulat nostetaan talveksi kellariin.

Meksikosta ja Guatemalasta lähteneen daalian sukuun kuuluu 15 moniväristä juurakollista ruohokasvilajia. Puutarhoissamme suositut muodot ovat kaikki näiden eri lajien risteymiä. Daalia sai nimensä ruotsalaisen kasvitieteilijän Anders Dahlin mukaan. Dahl oli Linnen oppilas, ja juuri hän tuotti aikanaan daalian Eurooppaan. Daalioita kasvatettiin Madridin kasvitieteellisessä puutarhassa jo vuonna 1789. Sieltä kasvi levisi nopeasti muuallekin Eurooppaan. Berliinissä uutta kasvia alettiin kutsua pietarilaisen kasvitieteilijän Georgin mukaan georgiksi. Sana vääntyi suomalaisten suussa joriiniksi, ja sillä nimellä vanha kansa kasvin tunsi.

Vanhoissa resepteissä on tietoja siitä, että daalian mukuloita käytettiin myös ruokapöydässä, sillä mukuloiden uskottiin herättävän ruokahalua. Ne maistuvat hedelmäsokerilta, koska ne sisältävät insuliinia. Kukkaiskielessä daaliaan liitetäänkin sanat ”hyvä maku” ja ”kiitollisuus”.
Pompon-tarhadaalia
Pompon-ryhmän tarhadaaliat olivat suosittuja jo esivanhempiemme pihoissa.

Daalian monet värit ja muodot

Nykyisin saamme ihailla hyvin monennäköisiä ja -värisiä daalian kukkia. Ulkonäön perusteella daaliat jaetaan koriste-, kaktus-, semikaktus- ja meritähtidaalioihin sekä orkideakukkaisiin ja yksinkertaiskukkaisiin. Väri vaihtelee valkoisesta punamustaan. Niiden välistä löytyvät keltaisen, oranssin ja punaisen sävyt.
Daalia on näyttävä ja kiitollinen koristekasvi, sillä saman mukulan saa kukkimaan vuodesta toiseen. Sama kasvi kukkii pitkään myös kesäisin, ja kukat kestävät hyvin maljakossakin. Eriväristen daalioiden avulla saat perenna- ja kesäkukkaryhmään aivan uutta hehkua, rytmitystä ja värimaailman täydennystä. Korkeita lajikkeita voit kasvattaa myös yksittäin, kun vain muistat tukea ne ajoissa. Voit myös loihtia pelkästään daalioista upeita ryhmiä eri lajikkeita ja värejä yhdistelemällä. Matalat lajikkeet sopivat ruukkupuutarhaan, samoin kuin siemenestä kasvatetut kesädaaliat. Lajikkeesta riippuen kasvin korkeus vaihtelee 30 sentistä kahteen metriin.
Pallodaalia
Pallodaaliaryhmän tarhadaalia on muistettava tukea ajoissa.
Semikaktustyyppinen tarhadaalia
Semikaktustyyppinen, ripsureunainen tarhadaalia.

 

Daalia tarvitsee aurinkoa ja ravinteita
 • Daalia viihtyy parhaiten auringossa ja melko voimakkaassa mullassa.
 • Siirrä esikasvatetut taimet ulos vasta, kun yöhallat ovat ohi.
 • Istuta taimet 40–50-senttiseen kasvualustaan 30–50 sentin välein.
 • Sopiva istutussyvyys on korkeilla lajikkeilla 12–13 senttiä ja matalilla kahdeksan senttiä.
 • Muista kastella säännöllisesti etenkin kuivina kausina.
 • Typpipitoiset ravinteet ja kompostoitu karjanlanta parantavat huomattavasti kukintaa.
 • Jos poistat versoista huonoimmat nuput, kukista tulee suuria.

 

Tarhadaalia
Joka kevät saamme uusia, mielenkiintoisia tarhadaalia-lajikkeita, kuten tämä.

Mukulat ajoissa talvivarastoon

Daalian heikko puoli on, ettei se kestä pienintäkään pakkasta. Jos yöhallat uhkaavat jo alkusyksystä, versot on ehdottomasti suojattava pakkasharsolla.
Kun pakkasyöt tihenevät, daalian hehku on auttamatta ohi. Varret mustuvat herkästi, ja koko kasvi kaatuu maahan. Leikkaa silloin varret 15-senttisiksi ja kaiva mukulat ylös maasta. Anna mullan varista ensin mukuloista pois, ennen kuin kannat ne talvehtimaan viileään kellariin tai muuhun viileään paikkaan (5–6 plus-astetta). Lado mukulat väljästi laatikkoon niin, että ne eivät kosketa toisiaan. Voit varastoida ne myös kuivaan turpeeseen.
Tuo samat mukulat sisälle vapun jälkeen ja istuta ne esimerkiksi pesuvatiin turvemultaseokseen taimettumaan. Istuta ne ulos hallaöiden mentyä noin kesäkuun puolessa välissä.
Kaktusryhmän tarhadaalia
Ylellinen lohenpunainen kaktusryhmän tarhadaalia.

Lisää lempidaalioita monistamalla

 • Saat mieleisen lajikkeen juurakosta uusia taimia, kun istutat juurakon jo maaliskuussa kosteaan turpeeseen matalaan laatikkoon.
 • Pidä laatikko 13 asteen lämmössä ja huolehdi mullan kosteudesta.
 • Kun verso on noin 10-senttinen, leikkaa se irti ja tee sen tyveen parin sentin pystyviilto.
 • Istuta pikkutaimet hiekansekaiseen multaan juurtumaan. Ne kasvavat kunnon taimiksi kolmessa viikossa.
 • Istuta sen jälkeen taimet omaan ruukkuunsa ja pidä se valoisassa, lämpimässä paikassa. Kastele säännöllisesti.
 • Karaise taimet toukokuussa ennen ulos siirtämistä. Yöhallojen on oltava siinä vaiheessa varmasti ohi.