TEKSTI JAANA LAITINEN
KUVAT VALMISTAJAN
PIIRROKSET LESLIE QUAGRAINE
Aidan ja portin pitää kestää vuosikymmenien säät. Paksu puu ja huolellinen käsityö pidentävät portin käyttöikää. Tammenterho on suosittu tolppakoriste Englannissa. Tasotappiliitos tekee portista kestävän.
Mihin unohtui suomalainen porttikulttuuri? Sitä ihmetteli englantilainen puuseppä Andrew Dodd muutettuaan Suomeen.
Hän näki muun muassa Tammisaaren ja Naantalin puutaloalueilla vanhoja, hyvin tehtyjä portteja, jotka olivat talon koristuksia. Muualla kauniita portteja hän näki vain harvoin. Uusilla omakotialueillakin talot ovat komeita, mutta aitaan tai porttiin ei ole kiinnitetty huomiota.
Iso-Britannissa kaunista porttia pidetään suuressa arvossa.
– Portti on talon käyntikortti ja tervetulotoivotus. Se kertoo paljon talon asukkaista. Portteja ihaillaan yhtä paljon kuin kauniita taloja.
Dodd keräsi vuosikaudet kuvia, piirroksia ja tietoa porteista eri puolilta maailmaa. Myös Suomesta löytyi kauniita, koristeellisia porttimalleja, oikeita puusepän taidonnäytteitä.
Scandinacian 6 -malli
Vanha pohjoismainen aurinkoportti on innoittanut Scandinavian 6 -mallia.
Vanhojen mallien pohjalta hän suunnitteli oman porttimalliston, jota hän valmistaa omassa verstaassa Kirkkonummella. Mallistossa on kaksi linjaa, englantilainen ja skandinaavinen.
– Molemmissa perinteissä on samoja muotoja ja kuvioita, mutta myös eroja. Mallit on suunniteltu niin, että ne sopivat moderneihin taloihin yhtä hyvin kuin muodikkaisiin uusvanhoihin puutaloihin.
Dodd tekee myös portteihin sopivia aitoja ja tolppakoristeita. Englannissa tolpatkin ovat usein taideteoksia. Niissä on taidokkaita kaiverruksia ja koristuksia. Mallistoon hän on tuonut muun muassa sorvatun tammenterhokoristeen, joka on vanha perinteinen englantilainen malli.
Mallisto on syntynyt vanhojen puuporttien ja aitojen pohjalta
Mallisto on syntynyt vanhojen puuporttien ja aitojen pohjalta. Esimerkiksi alinta porttimallia näkee yhä yleisesti Englannin maaseudulla.

Jalopuu kestää aikaa ja säitä

Englannissa arvokkaimmat portit tehdään jalopuusta – tammesta ja ulkomaisista, kalliimmista jalopuulajeista. Ne vanhenevat kauniisti ja patinoituvat ajan kanssa hohtavan harmaiksi. Andrew Dodd aikoo tuoda nyt jalopuuportit myös Suomeen. Toinen materiaali on kestävä, tiukkasyinen mänty.
Hän tekee aidat ja portit käsityönä ja käyttää perinteisiä, kestäviksi todettuja työmenetelmiä. Hän tekee niitä myös asiakkaiden piirustusten perusteella ja korjaa vanhoja portteja.
Dodd käyttää porteissa tasatappiliitosta, joka voittaa kestävyydessä ja vahvuudessa naulapyssyllä kasatut työt.
– Nykyään kaikki yritetään tehdä liian nopeasti. Silloin laatu kärsii. Hyvin tehty, vahva aita ja portti kestävät vuosikymmeniä.
– Suomessa satsataan nyt kotiin ja puutarhaan paljon. Toivon, että myös portit ja aidat saavat ansaitsemansa huomion.
Yhteystiedot:
www.andrewdodd.fi, 050 441 0710
Värströmintie 260, 02400 Kirkkonummi