Ilmainen Kestävän asumisen opas K-raudoista ja Rautioista
Rautakesko on julkaissut Suomen kaikissa K-raudoissa ja Rautioissa ilmaiseksi jaettavan Kestävän asumisen oppaan. ”Valinta huomisen hyväksi” -teemalla tehdyssä oppaassa kannustetaan käytönnönläheisillä vinkeillä suomalaisia vähentämään asumiseen liittyvää ympäristön kuormitusta. Pienilläkin toimintatapojen muutoksella voimme jokainen osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen.
Opas sisältää tietoa energiatehokkaasta kodista, eri lämmitysvaihtoehdoista, vedenkulutuksesta ja lajittelusta sekä kierrättämisestä. Oppaaseen voi tutustua sivustoilla www.k-rauta.com ja www.rautia.fi.
– Olemme halunneet yhdessä kauppiaidemme ja tavarantoimittajiemme kanssa koota oppaan, jonka neuvojen avulla voimme auttaa suomalaisia tekemään kestävään asumiseen tähtääviä valintoja, Rautakeskon toimitusjohtaja Jari Lind toteaa.
EU:n tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 20 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäistä kertaa rakentaminen ja asuminen ovat mukana muutostyössä. Rakennukset kuluttavat lähes 40 % koko energiankäytöstä. Suomen hiilidioksidipäästöistä noin kolmannes aiheutuu rakennusten energiankulutuksesta. Uusien rakennusten kulutukseen voidaan ohjata säännöksillä, mutta olemassa olevassa rakennuskannassa on todella merkittävä säästöpotentiaali.
– Jokainen meistä voi tehdä omia, monesti pieniltä tuntuvia tekoja ympäristömme hyväksi. Pienistä asioista kasvaa ympäristöasioissakin suuri virta. Usein kyse on vain ajattelutavan muutoksesta ja pienestä viitseliäisyydestä – ei rahasta tai vaativista uhrauksista, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kannustaa.
Parhaillaan laaditaan Suomen energia- ja ilmastostrategiaa toimenpiteistä, joilla haastavat tavoitteet pyritään saavuttamaan. Toimenpiteiden toteuttamisessa yksittäisillä kotitalouksilla on merkittävä rooli.