Purkukalusteita ottavat vastaan rakennusmateriaalipankit, korjausrakennuskeskukset ja kierrätyskeskukset. Kalusteet menevät hyötykäyttöön osina tai kokonaisina.

Pääkaupunkiseudulla voit tarjota kalusteita Kyläsaaren Uusix-verstaalle, Kyläsaarenkadun rakennustarvikeliikkeille ja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen Vantaan toimipisteeseen.

Voit löytää vanhoille kalusteille ostajan myös netin kautta. Kokeile Huuto.netiä ja Rakennusluuppia, joka on käytettyjen rakennusmateriaalien kauppapaikka internetissä. Kaikki menee, kokenut korjausrakentaja lupaa.

Kokeile myös kaupan ilmoitustaulua tai pikkuilmoitusta paikallislehdessä.

Kierrätä vanhat keittiön kalusteet
Joku saattaa ilahtua näistäkin huonossa kunnossa olevista, mutta kokopuisista kalusteista.

”Kierrätysväylän etsiminen vaatii ehkä vaivaa, mutta siinä säästyy jätemaksuilta. Samalla saa hyvän mielen, kun edistää materiaalien uusiokäyttöä. Jos oikein hyvin käy, saatat jopa saada pienen hinnan hyväkuntoisista, vanhoista kalusteista”, YTV:n ympäristöasiantuntija Minna Partti sanoo. ”Yhden jäte on toisen löytö.”

Jos kalusteet eivät kelpaa uusiokäyttöön, voit viedä ne paikkakunnan jätekeskukseen. Kunnan ympäristösihteeri tai vastaava osaa neuvoa, missä on lähin.

Pääkaupunkiseudulla kalusteet voi viedä Sortti-asemalle. Niitä on Espoossa yksi ja Helsingissä kaksi. Kun lajittelet jätteen paikan päällä omille lavoille, säästät jätemaksussa.

Kodinkoneet kiertoon

Myös vanhat liedet, jääkaapit ja muut kodin elektroniikkalaitteet voivat kelvata uudelle käyttäjälle. Laita ilmoitus lehteen, nettiin, rappuun tai kaupan ilmoitustaululle. Pääkaupunkiseudulla sekä ehjiä että rikkonaisia laitteita ottaa vastaan Kierrätyskeskuksen Kyläsaaren toimipiste.

Helpoin tapa saada selville vastaanottopiste on kysyä kodinkoneliikkeestä. Lain mukaan ne ovat vastuussa vanhojen laitteiden keräyksestä. Käytännössä ne ovat järjestäneet romulaitteiden keräyksen keräyspisteisiin. Myymälästä saat tietää, missä lähin piste toimii.

Jos et omista autoa ja asut pääkaupunkiseudulla, ota selvää, milloin YTV:n kierrätysauto liikkuu alueellasi. Autolle voi tuoda vanhat kodinkoneet ja muut kodin ongelmajätteet. Autot kiertävät Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Vantaalla.

On tärkeä, että romulaitteet puretaan ja käsitellään oikein. Niissä on ympäristölle haitallisia aineita.

Lisätietoja

www.rakennusluuppi.fi
www.huuto.net
www.kierratyskeskus.fi
www.uusix.fi