Ruoanlaitosta on tullut harrastus ja kaasugrilli – toiselta nimeltään kesäkeittiö – voi olla puutarhan sydän. Sopiva grilli löytyy omia tarpeita pohtimalla ja laitteiden ominaisuuksia tutkimalla.

Kuinka paljon grillaat? Mitoita grilli perheelle sopivaksi. Polttimien määrä vaihtelee yhdestä kuuteen, mutta se ei yksin kerro grillin kokoa. Tarkastele myös grillausalaa, joka pienimmissä grilleissä on noin 45 x 30, keskikokoisissa noin 60 x 45 ja suurimmissa jopa 100 x 50 cm. Kun ruoan mahtuu grillaamaan yhdessä erässä, myös aterioimaan päästään yhdessä.

 
Quben Teak
Quben Teak Tekniset tiedot: 2 x poltin teho yht. 7,03 kW, lämpömittari, rasvapelti, grillausala 48×50 cm, grillin mitat 121x66x119 cm, materiaalit ruostumaton teräs ja puu, takuu 12 kk Hinta: 199 €. Lisätiedot Smartia, www.smartia.fi

Grillauspintoja on kahdenlaisia, perinteinen ritilä ja parila. Joissakin grillimalleissa grillauspinnat ovat vierekkäin ja joissakin vain toinen niistä tulee grillin mukana, jolloin yhdenmukaista grillausalaa on enemmän. Toisen grillauspinnan saa silloin tavallisesti hankkia lisävarusteena.

Grillaamisen määrään kannattaa laskea myös se, kuinka usein ja miten paljon erilaisia ruokia grillaa. Monipuolisessa ja ahkerassa käytössä grillin laatu, koko ja ominaisuudet ovat iloksi.

Polttimet ja materiaalit. Polttimet ovat grillin sydän ja niistä parhaat valmistetaan joko valuraudasta tai ruostumattomasta teräksestä. Valurauta lämpenee hitaammin ja varaa lämpöä pitkään, rosteri lämpenee ja reagoi lämmönsäätöön nopeasti. Valurauta kaipaa ajoittaista puhdistusta ja öljyämistä, kun taas ruostumattomalle teräkselle riittää puhdistus.

Myös pohjan, kannen, ritilän ja sisuskalujen materiaali kannattaa tarkistaa. Korkealaatuisia ja kestäviä materiaaleja grilleissä ovat valualumiini, ruostumaton teräs ja valurauta, joka voi olla myös posliiniemaloitua eikä silloin kaipaa käsittelyä silavalla.

Grillin pitäisi kokonaisuutena olla jämäkkä, vääntyilemätön ja liikuteltavissa. Nosta kantta ja testaa myös sen tukevuutta.

Käyttöä helpottavia ominaisuuksia. Emaloitu valurauta ja ruostumaton teräs ovat helpoimpia puhdistettavia. Erillinen rasva-astia tai rasvapelti, johon rasva valuu ulos grillistä, on käytössä kätevä. Se ehkäisee grillin likaantumista ja rasvapalon vaaraa sekä vanhojen rasvojen palamisesta aiheutuvaa käryä ja makua.

Lämmönjakolevy tai lämmönjakotanko jakaa lämmön grillissä tasaisesti ja suojaa samalla polttimia tippuvalta rasvalta. Joissakin grilleissä lämmönjakolevyjen virkaa toimittavat keraamiset tai laavakivet, jotka täytyy ajoittain kääntää, puhdistaa tai vaihtaa.

Elektroninen piezo-sytytys on kaasugrilleissä turvallinen ja kätevä ratkaisu. Portaaton lämpötilansäätö ja lämpömittari helpottavat ruoanvalmistusta. Kahvan materiaalin ja etäisyyden kannesta pitää olla sellainen, että kahva ei kuumene käytössä.

Puhdistus ja säilytys. Kaasugrilli puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen polttamalla lika hiilikarrelle, joka lopuksi harjataan irti ritilästä tai parilasta. Grillin sisäosille on olemassa pesuaineita, joita kannattaa silloin tällöin käyttää.

Laadukas grilli kestää ympärivuotista käyttöä. Jos grilliä ei käytetä talvella, se puhdistetaan syksyllä kunnolla ja tarvittaessa öljytään. Suojahupun alla grillin tulisi säilyä ulkona, mutta käsittelemätön valurauta voi vielä paremmin lämpimässä säilytyksessä. Keväällä grilliä puhdistuskuumennetaan valvovan silmän alla ennen ensimmäistä grillausta.

Tarkista muutaman kerran vuodessa kaasuletkun kunto murtumien varalta taivuttelemalla sitä. Grillin puuosia hoidetaan pesemällä ja öljyämällä ne kerran vuodessa.

 

 

Kirja: Grilli kuumana
 

Ota grillistä ilo irti!

Strömsö-kokki Paul Svenssonin uutuuskirja Grilli kuumana tutustuttaa erilaisiin grillausmenetelmiin, suoraan ja pidempikestoiseen epäsuoraan grillaukseen. Kokeile erilaisia ruokia ja ruokalajeja. Käytä grillivuokia, pizzakiveä, paistitelineitä tai savusta grillissä. Grillaa suolaista ja makeaa, vaikka hedelmiä.

 

Axel Thule, Weber
 

Kolme kysymystä Weberin Axel Thulélle:

1. Onko isompi grilli parempi?

– Isompi grilli voi olla monipuolisempi ja käytössä mukavampi, mutta tärkeintä on, että grillin paistopinta-ala vastaa omia tarpeita. Isomman grillin mukana tulee enemmän ominaisuuksia.

2. Ostavatko suomalaiset yleensä omiin tarpeisiin nähden sopivan ja oikean kokoisen grillin?

– Kyllä me Suomessa olemme vielä kaukana isosta jenkkityylistä. Kun grillataan monipuolisempaa ruokaa, tarvitaan enemmän paistopinta-alaa. Mielestäni grillimme ovat vielä ihan järkevän kokoisia. Pääsääntöisesti suomalaiset ostavat sen, minkä näkevät tarvitsevansa ja jopa ennemmin liian pienen kuin liian suuren grillin.

3. Onko grillien välillä merkittäviä kaasunkulutuseroja?

Kyllä on. On grillejä, jotka käyttävät tavallista enemmän kaasua. Grillin teholukema ei kuvaa lämpenemistä vaan nimenomaan kaasunkulutusta. Poltin voi olla rakenteeltaan sellainen, että palaminen ei tapahdu optimaalisesti, jolloin kaasua kuluu ilman lämmöntuottoa. Kun kaasu palaa sinisellä liekillä, lämpöarvo on korkeimmillaan. Kun pienemmällä grillillä grillaa kesäviikonloppuisin, yhden 10 kg:n pullon pitäisi riittää koko kesäksi. Isommalla grillillä useammin grillatessa kuluu pari pulloa kesässä. Jos pullot tyhjenevät nopeammin, jokin on todennäköisesti vialla. Tai sitten grillaa todella paljon.

Esimerkkejä markkinoilla olevista kaasugrilleistä löydät seuraavalta sivulta.

 

Napoleon Prestige II PT450

Napoleon Prestige II PT450
Tekniset tiedot: 2 x rst-putkipoltin teho 4,1 kW, keraaminen infrapunapoltin (1000°C) teho 4,1 kW, 3-osainen grillaustaso aaltomaisilla rst-pariloilla, grillausala 67×42 cm, itsepuhdistuvat lämmönjakolevyt, Rotisserie-poltin 4,7 kW (rst) grillin takana, sähkökäyttöinen vastapainotettu paistinkäännin säädettävillä haarukoilla, irrotettava rst-lämpöhylly, elektroninen patteritoiminen sytytys, rst-sivutasot hyllyillä, upotettu sivukeitin 3,8 kW, rullaava grillikupu, lämpömittari, grillin mitat 163x70x125 cm, lisävarusteita saatavilla esim. valurautainen hiilikaukalo, takuu osasta riippuen 1-10 vuotta, elinikäinen varaosatakuu
Hinta: 1 990 €
Yhteystiedot: www.kaasuvalo.fi

Landmann Pantera

Landmann Pantera
Tekniset tiedot: irrotettava ja kannettava grilliosa, 2 x rst-poltin 2 kW, elektroninen sytytys, lämpömittari, ritilä ja parila emaloitua valurautaa, rasvankeräysastia, grillausala 48×37 cm, grillin mitat 103x52x34 cm, lisävarusteita saatavilla, takuu 2 vuotta, kuluvilla osilla 12 kk.
Hinta: grilli 229 € + vaunu 69 €
Yhteystiedot: www.landmann.fi
Lucifer Sami-3 Black
Lucifer Sami-3 Black
Tekniset tiedot: 3 x rst-poltin teho 3,6 kW, grillausala 61×50 cm, emaloitu teräsritilä, lämpöhylly, emaloitu kupu ja grillipesä, runko ja etupaneeli pulverimaalattua terästä, rst-sivutasot, grillin mitat 126x62x120 cm, takuu 2 vuotta
Hinta: 399 €
Yhteystiedot: www.horisontenterprises.fi
Weber Genesis E-330
Weber Genesis E-330
Tekniset tiedot: 3 x rst-poltin, ruskistuspoltin, sivukeitin, emaloitu valurautaritilä, posliiniemaloidut lämmönjakotangot, termostaatilla varustettu posliiniemaloitu lämpökansi, rst-työtasot, sähkösytytys, koukkuja, lisävarusteita saatavilla, grillausala 66×50, grillin mitat 152x76x164, takuu osasta riippuen 2-25 vuotta
Hinta: 1 389 €
Yhteystiedot: www.webergrill.fi
 
Futur Trio Deluxe
Futur Trio Deluxe
Tekniset tiedot: 3 x poltin teho yht. 12,6 kW, wok-sivukeitin pinnoitetulla paistoparilalla teho 3,8 kW, grillausala 63×43 cm 2/3 valurautaritilä ja 1/3 kaksipuolinen valurautaparila, paristotoiminen elektroninen sytytys, sivutasossa muovinen leikkuulauta ja upotettu grillipannuksi soveltuva irrallinen tarjoiluastia, materiaalit ruostumaton ja pulverimaalattu teräs, grillin mitat 134x56x115, takuu 2 vuotta
Hinta: 499 €
Yhteystiedot: www.tulikulma.fi

Cello Gourmet 3

Cello Gourmet 3
Tekniset tiedot: Kolme poltinta, teho yhteensä 15,6 kW. Koko 145 x 60 x 129 cm. Grillausala 65 x 48 cm. Sivupoltin 3,9 kW. Työtaso. Korkealaatuinen grilliritilä ruostumatonta terästä. Mattaemaloidut polttimet ja parila. Karkaistu lasi-ikkuna, jossa lämpömittari. Kaasupullo kaapissa poissa näkyvistä. Pullonavaaja.
Hinta: 649 euroa
Yhteystiedot: www.cello.fi
Cobb Kaasugrilli
Cobb Kaasugrilli
Tekniset tiedot: Kuluttaa kaasua hyvin vähän patentoidun muotoilunsa ansiosta. Grilli on ulkopinnan sivuilta ja pohjasta viileä, joten sitä voi pitää missä tahansa. Grillin pohjaurassa voi valmistaa vihanneksia ja perunoita. Valmistettu ruostumattomasta teräksestä
Hinta: 379 €
Yhteystiedot: www.cobb.fi
Imperial XL
Imperial XL
Tekniset tiedot: Kaksiosainen Imperial XL on Broil Kingin suurin grilli joka antaa monipuolisia mahdollisuuksia ruuanlaittoon. Kuusi ruostumattomasta teräksestä valmistettua 17,5 kW:n Dual-TubeTM -poltinta. Sivupoltin (2,7 kW) on valettua messinkiä ja taaempi 4,4 kW:n pihvingrillauspoltin ruostumatonta terästä. Grillin vasen grillauspinta-ala on 3225 cm²:n ja oikea 1250 cm². Ruuan lämpimänä pitävät hyllyt ovat molemmilla sivuilla.
Hinta: 2 290 euroa
Yhteystiedot: www.plantagen.fi