Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat Cecilia Nordstrand Alin ja valmistajat
Huom! Hinnat vuoden 2003 tasolla.
Huomioi naapurit ja viranomaiset ennen rakentamista
Rakennuslupa-asioita koskeviin tiedusteluihin vastaavat oman kunnan rakennusviranomaiset. Huvimajojen myyjät eivät yleensä kommentoi lupia, koska eri kuntien käytännöt vaihtelevat. Tiiviissä kaupunkimaisessa asutuksessa rakennusvalvonta suhtautuu tarkasti myös huvimajoihin, minkä vuoksi sekä viranomaisten että naapurien informointi on tärkeää. Huvimaja ei esimerkiksi saa olla naapurin tontin rajalla, ja sen pitää olla tarpeeksi kaukana myös omasta talosta.
Lupaan vaikuttaa joissakin tapauksissa myös perustusten valinta. Valetulle betonilaatalle pystytettävä huvimaja saattaa rakennusvalvonnan mielestä olla pysyvä rakennelma, mutta harkoilla seisova maja voi täyttää siirrettävän jalasmökin kriteerit. Jos suunnittelet poikkeuksellisen suurta tai erikoisen mallista majaa, esitä rakennusvalvojalle tarkat suunnitelmat heti projektiin ryhtyessäsi.
Haluatko pidentää kesää ja istua syksylläkin suojassa tuulelta, sateelta ja viileydeltä?
Riittääkö romanttinen avopaviljonki piilopaikaksi auringon säteiltä? Vai haluatko myös kesäkeittiön ja ruokailupaikan? Harkiten valittua huvimajaa on ilo katsella ja käyttää. Hyvin pystytettynä ja huollettuna se kestää sukupolvelta toiselle.
Pohdi ensimmäiseksi, millaisen kaunistuksen haluat pihallesi ja mihin kohtaan. Eräänlaiseksi prototyypiksi on noussut kuusikulmainen, noin kuusineliöinen mutterimalli. Kahden lisäkulman ansiosta lattiapinta-ala kasvaa noin 10 neliöön (majan leveydestä riippuen). Tarjolla on myös soikeita huvimajoja, joissa on tilaa noin 15 neliötä. Seinättömät, kevyehköillä kaiteilla varustetut 6- ja 8-kulmaiset mallit muistuttavat historiallisia huvimajoja eniten. Elementeissä on eroja: Suuria sarjoja tekevät valmistajat myyvät huvimajat puuvalmiina elementteinä. Voit myös kysyä paikallisen puusepän tarjousta; hinta tuskin on kilpailukykyinen teollisiin valmistajiin verrattuna, mutta jos haluat toteuttaa erikoistoiveesi käsityönä, yksittäisiä majoja tekevä ammattilainen on hyvä ratkaisu.
Poutapilvi-grillikatos
Lujarakenteinen huvimaja on suunniteltu kestämään kovaa käyttöä myös julkisilla paikoilla. Poutapilvi-grillikatoksen tolpat ovat 20 x 90 millin liimapuuta. Lattia on painekyllästetty. Jalotakan tuotantoon kuuluva malli maksaa 2 080 euroa.

Valmistajien toimitusten sisällöissä on suuria eroja

Käsittelemättömillä pinnoilla, ilman kattohuopia ja lisävarusteita myytävä elementtimaja on edullisin. Varaudu kuitenkin siinä tapauksessa uhraamaan aikaa ja rahaa, jotta saat majan käyttövalmiiksi. Valmispaketin hinta nousee helposti kaksinkertaiseksi, jos teet kaupat avaimet käteen -majasta grillivarustuksineen.
Myös materiaalien laatu vaikuttaa huvimajan hintaan. Jos haluat nauttia majasta ilman hyönteisten seuraa, etsi mahdollisimman tiivis rakenne. Aikaista kevättä ja myöhäistä syksyä pidennät tehokkaimmin lämpöeristetyn rakenteen ja tulisijan tai muun lämmönlähteen avulla. Toimiva ilmanvaihto on tärkeä, jos majassa grillataan. Kiinnitä huomiota myös avautuvien ikkunoiden määrään sekä ikkunoiden ja ovien saranointien ja heloitusten toimivuuteen.
Omatoiminen säästää huvimajan kustannuksissa
Kun valitset huvimajallesi paikkaa, ota huomioon myös perustamisen vaatimukset. Betoniharkoilla pääset vähemmällä vaivalla kuin valamalla betonilaatan. Perustusten liikkumattomuus on varmistettava soveltuvalla maaperällä ja tarvittaessa salaojituksella. Savi- ja hiekkamaalle sopiva vaihtoehto on muun muassa niin sanottu ruuviperustus. Varmista perustusratkaisusta huolimatta, että lattian alle jää riittävä tuuletusrako.
Elementeistä koottava huvimaja on käyttövalmis parhaimmillaan jo pystytyspäivänä, sillä valmistajat ovat jo tuotteita kehittäessään ottaneet huomioon asennuksen helppouden. Jos noudat majan itse ja rakennat sen omin voimin, säästät keskimäärin 600-800 euroa. Säästö vaihtelee valmistajan mallin ja noutomatkan mukaan.
Festivo-huvimaja
Pintakäsittelemättömistä elementeistä koottavat huvimajat muistuttavat perinteisiä malleja. Jos noudat ja pystytät kuusikulmaisen Festivon itse, selviät 2 415 eurolla. Sama malli pöytägrillin kera maksaa noin tuhat euroa enemmän. Valmistaja Jalotakka.

Huvimajat romantiikasta käytännöllisyyteen

Huvimajat tulivat suomalaisiin puutarhoihin 1700-luvun puolivälissä niin sanotun ranskalaisen eli geometrisen puutarha-arkkitehtuurin mukana. Romanttisen ja luontoa ihailevan tyylisuunnan ansiosta 1700-luvun lopulla koitti huvimajojen kulta-aika.
Englantilaistyyppisissä puutarhoissa huvimajat olivat suljettuja, klassisen arkkitehtuurin mukaisia rakennuksia. Lisäksi huvimajoissa suosittiin vivahteita kiinalaisesta ja turkkilaisesta eksotiikasta. Majoihin vetäydyttiin mietiskelemään, filosofoimaan ja tunnelmoimaan.
1800-luvulla huvimajat tarjosivat tilaa isommille seurueille ja olivat rakenteellisesti avoimempia. Niistä piti nähdä ulos ja niihin piti nähdä sisälle. Huvimaja-arkkitehtuuri seurasi jälleen muun arkkitehtuurin kehitystä: gotiikkaa, kansallisromantiikkaa, nikkari- ja sveitsiläistyyliä sekä jugendia. Vanhoja huvimajoja leimasi aina sirous ja keveys. Ne olivat puutarhan tai puiston koruja, katseenvangitsijoita. Eniten perinteisistä huvimajoista ovat ehkä erkaantuneet avoimet, hirsiset grillikatokset.
Lähde Museovirasto, asiantuntijana tutkija Irma Lounatvuori.