Tämä haaveellisen maiseman ihailuun tarkoitettu avoin huvimaja on hiukan pienempi kuin insinööri C. C. Collinin alkuperäinen rakennus. Mittoja voit tietysti suurentaa tarpeen mukaan, mutta lattian keskipalkkeja A tarvitaan silloin pohjan keskiosaa tukemaan enemmän kuin tässä ohjeessa.


Huvimajan runko ovisivulta nähtynä. Kaiteiden rakenne ja korkeus vaikuttavat ulkonäköön. Voit tehdä kaiteista myös samanlaiset kuin sillassa. Lattialaudat kannattaa kiinnittää ennen ovenpielien pystytystä. Nurkkatolppien ja ovenpielien väliin tulee viisi lautaa, eikä niitä tarvitse loveta.
 

Tarvikkeet huvimajaan (2,2 x 2,2 m):

 • Pohjan runkopalkit A, 50 x 150 mm, 6 kpl, 210 cm
 • Pystytolpat B, 50 x 100 mm, 6 kpl, 245 cm, B1, 6 kpl, 250 cm
 • Lattialaudat C, 28 x 95 mm, 18 kpl, 220 cm, 2 kpl, 210 cm, 2 kpl, 200 cm
 • Yläsiteet D, 50 x 100 mm, 2 kpl, 210 cm, 2 kpl, 220 cm
 • Kattopaarteet E, 50 x 100 mm, 4 kpl, 215 cm
 • Kattopaarteet F, 50 x 100 mm, 8 kpl, noin 100 cm (tasaa päät asennuksen jälkeen)
 • Vaakatuet G, 21 x 95 mm, 4 kpl, 270 cm
 • Vinotuet H, 45 x 45 mm, 8 kpl, noin 70 cm
 • Pystymasto I, 45 x 45 mm, 1 kpl, noin 120 cm
 • Naulaustuet J, 45 x 45 mm, 4 kpl, noin 30 cm
 • Kattolaudoitus, noin 11 neliömetriä, 19 x 95 mm:n ulkoponttilautaa
 • Katon vuoraukseen esimerkiksi 11 neliömetriä bitumiliusketta, lisäksi noin 20 metriä bitumihuopanauhaa särmiin ja räystäisiin sekä 20 millin huopanauloja

Koska rakennus on melko kevyt ja jäykkä, se ei välttämättä vaadi ihmeempiä perustuksia routivaankaan maahan. Sen sijaan tuulisella paikalla on lattiapalkit sidottava peruspilareihin valetuilla reikävanteen pätkillä. Pilareiksi sopivat kevytbetoniset pilariharkot. Niiden reikiin valetaan betonia muutaman harjateräksen pätkän kera. Pilareiden ja puun väliin on pantava kattohuopalaput. 


Kun kehikko on valmis, asenna ensin toinen, valmiiksi koottu kattotuoli paikalleen viistottain.

Rakennelma ylhäältä nähtynä sekä kattotuolin mitoitus.

Helpot loviliitokset

Kokoa lattian kehys lankuista A. Ne ovat oikeastaan ainoat osat, jotka on parasta tehdä painekyllästetystä kestopuusta. Leveäräystäinen rakennus säilyy muilta osin vuosikymmenet kyllästämättömästäkin puusta tehtynä. Varmista keskijuoksujen päiden liitokset kulmaraudoilla K. Pystytolpat, joita on yhteensä kuusi kappaletta, B ja B1, kootaan kukin kahdesta 50 x 100 millin lankusta eli kakkosnelosesta. Niin saadaan ylä- ja alapäiden loviliitokset melkein itsestään. Höylää lopuksi yhteen naulatut lankut kevyesti, samalla voit jyrsiä särmiin koristeviisteet. Yläsiteet D kiinnittyvät nyt siististi tolppien latvoihin. Tarkista vesivaa’alla pystysuoruus ja tue tolpat väliaikaisilla vinotuilla. Tee sitten lopulliset vinotuet H. Voit veistää niistä koristeelliset tai ainakin jyrsiä särmiin viisteen. Samanlaisia viisteitä voit tehdä myös pystytolppiin. Kiinnitä vinotuet ruuveilla, poraa ruuveille läpimenoreiät ja upotukset.


Kun teet pystytolpat naulaamalla yhteen kaksi kakkosnelosta, saat liitoslovet helposti.

Naulaa lattialaudat paikoilleen. Ovenpielitolppien kohdalle tulee naulaustuet J. Jätä lattialautoihin noin viiden millin raot. Tee piirroksen mukaan lävistäjän suuntainen kattotuoli osista E, G ja I. Osa I on samalla lipputanko, joten veistä sen yläosa pyöreäksi tai monikulmioksi. Huipulle saat nupin esimerkiksi suuresta vedinnupista. Sahaa latvaan halkeama, johon kiinnität pellistä tai ohuesta vanerista muotoillun viirin.


Kattoon muodostuu sisäpuolelle varsin koristeellinen ristikko. Pystypuun I latva muotoillaan lipputangoksi.

Tee valmiiksi kaikki neljä kattopaarretta E sekä vaakatukea G. Viimeksi mainittuihin tulee loviliitokset pareittain, toiseen pariin ylä- ja toiseen alapuolelle. Asenna kattotuoli paikalleen, kiinnitä sitten vastakkaisen kattotuolin osat. Varmista kiinnitykset rungon kulmiin reikävanteen pätkillä tai kulmaraudoilla. Kiinnitä vielä ruuveilla ja reikävanteen pätkillä kaikille lappeille kaksi kattopaarretta F.

Päällystä katto 19 x 95 millin ponttilaudalla. Ulkolaudoitukseen tarkoitettu vinopontti käy hyvin, ulkopuoleksi tarkoitettu puoli tulee nyt alaspäin. Ohuempaa lautaa ei kannata käyttää, jos vuoraat katon esimerkiksi bitumiliuskeilla, jotta huopanaulat eivät ulotu lautojen läpi. Hienon katon saat päällystämällä laudoituksen päreillä tai paanuilla.

Kaiteet voit tehdä 45 x 95 millin soiroista, säleiköt 18 x 70 millin höylätystä laudasta, jotka kiinnität 45 x 45 millin vaakapuihin piirroksen mukaan. Kaiteen korkeus voi olla jotain 60 ja 90 sentin väliltä – korkea kaide toimii samalla viereisen penkin selkänojana, matalalla on mukava istuskella.


Jyrsimellä ja viisteterällä syntyy kätevästi koristemuotoja sekä vinotukiin että pystytolppiin.