1. Mitkä lajit vaativat taimikasvatuksen?

Miltei kaikki yksivuotiset yrtit. Taimikasvatus sisällä ikkunalla varmistaa, että ne ehtivät tuottaa kunnon sadon. Myös monivuotisten yrttien taimikasvatus on suositeltavaa, sillä se jouduttaa itämistä ja helpottaa kitkemistä. Esimerkiksi avomaalle kylvettävästä timjamista eli tarha-ajuruohosta saa yleensä vain heikon sadon. Sopiva taimikasvatusaika on 4–8 viikkoa.

2. Mitkä voin kylvää suoraan avomaalle?

Esimerkiksi kesäkyntelin, maustekirvelin, korianterin, aniksen, tillin ja persiljan. Persiljan ja kesäkyntelin taimet voit myös kasvattaa sisällä. Monivuotisista yrteistä muun muassa venäjänrakuunan, lipstikan, aitokissanmintun ja mäkimeiramin voit kylvää rikkaruohottomaan maahan joko syksyllä tai keväällä.

Kylmäkäsittelyn vaativat lajit, kuten saksankirveli, kannattaa kylvää syksyllä penkkiin tai laatikkoon. Jos kylvät siemenet keväällä, sekoita ne kosteaan hiekkaan ja nosta viileään paikkaan alle viiden asteen lämpötilaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Kun sirkkajuuret tulevat esiin, kylvä siemenet potteihin tai suoraan penkkiin.

Rosmariini pysyy tuuheana ja pallomaisena, kun leikkelet säännöllisesti latvoja ruokiin.
Rosmariini pysyy tuuheana ja pallomaisena, kun leikkelet säännöllisesti latvoja ruokiin.

3. Milloin on sopiva aika aloittaa kylvöt?

Jos haluat aikaista satoa ikkunalta, aloita yrttien kasvatus aurinkoisella ikkunalla jo helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa. Useimmat ulos istutettavat lajit, kuten ajuruohot, basilikat, yrtti-iiso, mäkimeirami, sitruunamelissa, iisoppi, ryytisalvia, mintut, sitruunaverbena ja kyntelit, ehdit kylvää vielä huhtikuussakin. Kylvä hidaskasvuisimmat lajit, kuten rosmariini, laventeli ja sitrusheinä, aikaisintaan helmikuussa.

4. Kylvänkö potteihin vai laatikoihin?

Kylvä nopeakasvuiset lajit, kuten maustemeirami ja kesäkynteli, sekä isosiemeniset lajit suoraan potteihin. Näin säästät yhden kasvatusvaiheen, koulinnan. Hitaasti itävät ja pitkän kasvuajan vaativat lajit samoin kuin pienisiemeniset lajit on kätevintä kylvää hajakylvönä laatikkoon. Iso kylvöastia on helppo pitää tasakosteana ja peittää rei’itetyllä muovilla tai kateharsolla. Kouli taimet muutaman kappaleen ryppäissä omiin ruukkuihinsa, kun niihin on kasvanut lehtipari sirkkalehtien lisäksi.

Istuta yrtit reiluihin ruukkuihin, jos kasvatat niitä ikkunalla useita kuukausia.
Istuta yrtit reiluihin ruukkuihin, jos kasvatat niitä ikkunalla useita kuukausia. Persiljan juuristo on hyväkuntoinen.

5. Mitä lajeja voin lisätä siemenistä?

Lähes kaikkia yrttejä voi lisätä siemenistä. Tosin piparminttu, ananassalvia ja ranskanrakuuna eivät tuota itävää siementä, joten niitä pitää lisätä jakamalla tai ottamalla pistokkaita. Minttujen siemenet yleensä itävät melko huonosti ja jälkeläiset ovat kaikenkirjavia, mutta puolan-, kähärä-, pyörö- ja viherminttua voit kasvattaa siemenistä. Venäjänrakuunaa voit lisätä sekä pistokkaista että siemenistä.

Monivuotisista kookkaista yrteistä, kuten lipstikasta, venäjänrakuunasta ja saksankirvelistä, saat nopeimmin satoa jako- tai ostotaimista. Laventeli ja rosmariini itävät heikosti ja hitaasti, joten nekin on parasta ostaa taimina.

Kylvetystä sitrusheinästä ei tule satoa ensimmäisenä kesänä. Toisena vuonna sato on runsaampi, kunhan talvetat taimet viileässä. Voit lisätä kasvia kaupassa myytävistä vihanneksista. Sitrusheinän alaosassa pitää olla lyhyeksi leikatut juuret. Poikki leikattu sitrusheinä ei juurru.

Lisää tietoa yrttien kasvatuksesta seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Sitrusheinä on helpoin lisätä kaupasta ostetusta vihanneksesta. Vieressä versoo voimakasarominen kreikanmeirami.
Sitrusheinä on helpoin lisätä kaupasta ostetusta vihanneksesta. Vieressä versoo voimakasarominen kreikanmeirami.

6. Miten pistokaslisäys onnistuu?

Pistokkaista voit lisätä esimerkiksi sitruunamelissaa, salviaa, timjamia, talvikynteliä, ananassalviaa, minttuja, rakuunoita ja basilikaa.

Leikkaa elinvoimaisista kasveista 5–10 sentin mittaisia pistokkaita ja työnnä ne hiekansekaiseen multaan, mieluiten taimikasvatusmultaan. Jos juurrutat rosmariinin tai laventelin pistokkaita, sekoita kasvualustaan perliittiä tai vermikuliittia edesauttamaan juurtumista. Juurtumiseen voi kulua jopa viikkoja.

Peitä ruukut ilmavasti muovihupulla. Lämmin paikka edistää juurtumista, kun taas viileä ja märkä multa mädännyttää pistokkaat. Voit myös laittaa pistokkaat vesilasiin, kunnes juuret muodostuvat. Pistokkaita voit leikata sisällä talvehtineista yrteistä tai omista kylvötaimista. Myös ruukkuyrttien latvat kelpaavat tarkoitukseen, kunhan ne ovat tanakoita ja terhakoita.

Sitruunamelissa ja basilika juurtumassa vesiastiassa.
Sitruunamelissa (vas.) juurtuu basilikaa helpommin. Jos juurrutat pistokkaat vedessä, tuorekelmu pitää lehdet pinnalla.

7. Miten kasvatan kaupasta ostamaani ruukkuyrttiä?

Ruukkuyrtti juurtuu helposti, kunhan juuristo on hyväkuntoinen ja kasvusto terhakas. Jos basilika on kärsinyt liikamärkyydestä ja kylmyydestä, sen elinvoima ei riitä juurtumiseen.

Useimmat lajit juurtuvat helposti, kunhan lyhennät versoja voimakkaasti. Jätä kasviin vain muutamia kasvulehtiä pienten sirkkalehtien yläpuolelle. Jos yrtti on tuuhea, halkaise paakku kahteen osaan. Istuta taimi hiekkapitoiseen multaan, nosta valoisaan paikkaan ja kastele kohtuullisesti. Ilmava muovihuppu ja sumuttelu edistävät kasvuunlähtöä. Aloita lannoitus, kun kasvi on juurtunut ja siinä on runsaasti uutta kasvua.

8. Kuinka pian saan satoa?

Yleensä yrteistä saa satoa nopeasti, sillä lähes kaikkia kannattaa latvoa tuuheutumisen edistämiseksi. Maustekirvelin runsas leikkaaminen viivästyttää kukintaa, jolloin saat satoa pitempään.

Jos aiot kasvattaa yrttejä ruukuissa ikkunalla koko kesän, hanki tilavia astioita. Neljän litran ruukkuun mahtuu pari kolme tainta.

Ensimmäiset viikot taimettumisen ja koulinnan jälkeen kasvit pärjäävät mullan sisältämillä ravinteilla. Ravitse sen jälkeen yrttejä esimerkiksi kasteluveteen lisättävällä lannoitteella. Myynnissä on myös luonnonmukaisia pitkävaikutteisia lannoitteita, jotka sekoitetaan istutusmultaan.

Sitruunabasilika Rosmariini ja laventeli
Leikkaa latvaversoja jo 15- senttisistä basilikoista, jotta taimet ehtivät haaroittua. Kuvassa sitruunabasilika. Rosmariinin (vas.) ja laventelin sato jää yleensä ensimmäisenä vuonna niukaksi. Molempia lajeja myydään myös rungollisina.

9. Onko tuholaisista vaivaa?

Yrtit ovat yleensä terveitä kasveja, mutta joskus niihin saattaa ilmaantua vihannespunkkeja, kirvoja ja ripsiäisiä. Voit ehkäistä vioituksia ennalta sumuttamalla kasveja ja huuhtelemalla lehtiä kädenlämpöisellä vedellä. Kirvoja voit torjua nopeasti haihtuvaa pyretriiniä sisältävillä valmisteilla. Yrteille ei saa käyttää muita tehoaineita sisältäviä torjunta-aineita.

Jos punkkeja tai ripsiäisiä ilmaantuu kasveihin, hävitä ne ennen tuholaisten leviämistä. Voit myös kokeilla kuumavesikäsittelyä, jossa taimia suihkutellaan +50–54-asteisella vedellä. Pidä kuitenkin huolta, ettei kasvi höyrysty hengiltä!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.