Pionit kukkivat

Ensimmäiset pionit puhkeavat kukkaan. Niiden joukossa on eri lajikkeita, kuten ruusupioneja ja turkinpioneja, mutta myös ’Mai Fleuri’ -pioneja sekä erilaisia pensaspioneja. On varsinainen luonnonihme, että niin suuret kukat monine terälehtineen voivat mahtua niin pieneen ja tiiviin umpinaiseen nuppuun!

’Zomerschoon' on vanha, liki 400-vuotias tulppaanilajike.
’Zomerschoon’ on vanha, liki 400-vuotias tulppaanilajike.

Vanha aatelinen

’Zomerschoon’ on vanha tulppaanilajike, jota on viljelty vuodesta 1620. Oman puutarhani multa on niin raskasta, etteivät tulppaanit jaksa kasvaa. Siksi istutin ’Zomerschoon’-tulppaanini suureen peltilaatikkoon peitekasvina toimivan ruusun kanssa. Peltilaatikossa multa on kuohkeampaa, ja piikikkäät ruusunoksat suojelevat tulppaania puutarhan nälkäisiltä eläimiltä. Tämä on pitkäikäisin tulppaanini, joka nousee uskollisesti joka kevät.

Ota kuva kevään kukkapenkistä
Muista ikuistaa kevätkukkien kukintavaihe. Tulppaanien sijainti voi olla hankala palauttaa mieleen syksyllä, kun on aika istuttaa uusia sipuleita.

Ota kuva muistin tueksi

Kevätpenkki saavuttaa upeimman loistonsa, kun tulppaanit ovat täydessä kukassaan. Kukkien pyöreät terälehdet näyttävät leijuvan perennojen lehvästön yllä. Muistathan kuvata kukkapenkkisi – kuvasta on nimittäin apua, kun istutat uusia kevätkukkien sipuleita syksyllä. Olisi harmi, jos vanhat sipulit vahingoittuvat uusia istutettaessa.

Puksipuun taimet istutetaan riviin
Puksipuun taimet istutetaan riviin.

Kevätistutus

Täytä penkkeihin syntyneet tyhjät aukot joko uusilla perennoilla tai kesäkukilla. Kevät on loistavaa aikaa istuttamiselle. Ruukuissa viljeltyjä kasveja voi tosin istuttaa milloin vain kauden mittaan, mutta keväällä multa on kosteampaa, eikä kasveja tarvitse kastella niin usein istutuksen jälkeen.

Muista myös nämä:

  • Muista kitkeä rikkaruohot. Jos näet vaivaa alkukaudesta, hyödyt siitä myöhemmin.
  • Muistathan, että monet rikkaruohot ovat syötäviä. Käytä siis hyödyksesi nokkosen, vuohenputken ja voikukan lehdet.
  • Poista kuihtuneet kukat ylikukkineista kevätkukista, kuten tulppaaneista ja narsisseista. Jos jätät ne paikoilleen, ne ottavat ravintonsa sipulista.
  • Nauti kevätkukista tekemällä niistä kimppuja kotisi koristeeksi.
  • Paranna maata runsaalla orgaanisella aineksella, kuten lehmän- tai hevosenlannalla ja kompostilla. Näin maa saa ravintoa tulevan kauden tarpeisiin.
  • Jaa myöhään kukkivat perennat. Keväästä ja alkukesästä kukkivat jaetaan loppukesällä ja syksyllä.

Mustakukkainen jouluruusu
Jouluruusut viihtyvät puutarhassa. Erityisen hienoja ovat miltei mustakukkaiset lajikkeet.

Ensimmäiset perennat

Nurmi alkaa vihertää jo ennen kuin puiden lehdet puhkeavat. Kauneimmillaan puutarha onkin juuri nyt kukkivine kevätkukkineen ja aikaisine perennoineen. Kevään ensimmäisiä perennoja ovat mm. vuokot, imikät, kolmilehdet ja jouluruusut.

Perunapelto
Multaa perunat heti kun perunariveissä alkaa näkyä taimia.

Vihanneksia ja kesäkukkia

Kylvä kesäkukat ja vihannekset suoraan penkkiin, mikäli et ole jo tehnyt sitä. Useimmat kasvit voidaan kylvää heti roudan sulettua, mutta lykkää palkokasvien kylvämistä hieman pidempään. Ne tarvitsevat lämpimämmän maan itääkseen kunnolla. Perunan kylvöaika riippuu asuinpaikasta. Perunoiden noustua taimelle ne mullataan. Siten ne saavat ympärilleen enemmän multaa, joka suojelee mukuloita valolta ja estää niitä vihertymästä.