Maanparannus ennen kylvöä

Punajuurikas menestyy monenlaisilla maalajeilla. Parhaiten se viihtyy multavilla hietamailla. Kivisillä mailla ja jäykillä savimailla mukuloista saattaa kasvaa epämuodostuneita. Maan pH 6-7 on punajuurikkaalle sopiva. Kalkitukseen soveltuu Puutarhakalkki, jota käytetään 1-3 kg 10 neliömetrille. Punajuurikasta viljeltäessä maan ravinnetilan on oltava hyvä, mutta liikaa typpilannoitusta on vältettävä, koska punajuurikas kerää maaperästä nitraatteja. Lannoitukseen soveltuvat luonnonmukaiset Biolan Luonnonlannoite ja Yleislannoite.

Punajuurikas kylvetään lämmenneeseen maahan

Savikkakasveihin kuuluva punajuurikas on kotoisin Välimeren alueelta, missä sen villi kantamuoto on kasvanut merenrantakasvina. Punajuurikas on kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja mehevän juurimukulan. Toisena vuonna punajuurikas kukkii ja tuottaa siemeniä. Alhainen lämpötila taimivaiheessa voi kuitenkin aiheuttaa kukinnan jo ensimmäisenä vuonna. Siksi punajuurikas kylvetään aina lämmenneeseen maahan. Punajuurikkaan kasvuaika on 10-18 viikkoa kasvuolojen ja lajikkeen mukaan. Suhteellisen nopean kasvurytmin ansiosta punajuurikkaan kasvatus on mahdollista koko maassa. Punajuurikas kylvetään maahan, jonka lämpötila on vähintään 10 °C.

Vältä kasvitaudit

Paras tapa torjua maalevintäisiä tauteja, kuten taimipoltetta, on noudattaa viljelykiertoa. Punajuurikasta voi viljellä samalla kasvupaikalla 3-5 vuoden välein. Voimakkaasti kalkitussa maassa punajuurta saattaa kuivina kesinä vaivata rupitauti, jota voidaan ehkäistä kastelemalla kasvustoa pitkien poutakausien aikana.

Sadonkorjuu ennen yöpakkasia

Punajuurikkaan mukulat ovat viileänarkoja, joten sato korjataan ennen yöpakkasia. Sadonkorjuun aurinkoisella säällä on todettu alentavan sadon nitraattipitoisuutta. Punajuurikas säilyy pitkälle kevääseen 3-4 asteen lämpötilassa, jos ilma kun ilman suhteellinen kosteus on riittävän korkea. Kuivassa ilmassa pienet mukulat nahistuvat nopeasti. Kellarissa tai kylmiössä mukulat säilyvät nahistumattomina, kun ne peitetään Perusturpeella. Perusturve mukoloiden välissä estää myös varastotautien leviämisen.

Punajuurikas on monikäyttöinen vihannes

Punajuurikas on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Punajuurikkaan puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys. Punajuurikas sopii raakana ja kypsänä kylmiin sekä lämpimiin ruokiin. Se täydentää mainiosti erilaisia liharuokia. Punajuurikas sopii raakaraasteeksi, pihveihin, patoihin, muhennoksiin, laatikoihin ja keittoihin. Tuttuja punajuuriruokia ovat jouluinen rosolli, venäläinen borssikeitto ja lindströminpihvit.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi >

Biolan tuotetuki >