Hehtaarien laajuinen mansikkapelto syysväreissään. Jotkut lajikkeet värittyvät enemmän kuin toiset.

Mansikka ottaa ravinteita tehokkaimmin, kun pH on 6-6,5. Jos pH-luku nousee 7:ään tai siitä yli emäksiseksi, eräiden hivenaineiden, kuten raudan ja mangaanin, saanti vaikeutuu. Jos pH-luku jää alle 5:n, kaikkien pääravinteidenkin saanti vaikeutuu. Kasvi voi huonosti ja kärsii ravinteiden puutteesta, vaikka niitä olisi maassa runsaastikin. Suomen peltomaat ovat puutarhakasveille yleensä hiukan liian happamia: niiden pH on harvoin yli 6.

Jos maata ei ole kalkittu pitkään aikaan, sen pH-luku on todennäköisesti laskenut alle optimaalisen tason, sillä kalkki on myös yksi kasvien pääravinteista, jota ne kuluttavat kaiken aikaa. Tehokkain tapa vähentää maan happamuutta eli nostaa sen pH-arvoa on kalkita sitä. Kalkitukseen käytetään kalkkikivijauheita, joita saa myös rakeisina. Puutarhan kalkitusaineet ovat yleensä dolomiittikalkkia, joka sisältää myös pari prosenttia kasveille tärkeää magnesiumia.

Maan peruskalkituksessa ohjeellisena määränä voidaan pitää 50-100 kiloa aaria kohti. Multavat ja runsaasti savea sisältävät maalajit tarvitsevat enemmän kalkkia kuin kevyet ja hiekkaiset. Kalkki voidaan levittää maan pinnalle milloin tahansa, mutta tärkeää on, että se saadaan sekoitettua mahdollisimman hyvin koko ruokamultakerrokseen.

Jos kalkki jää vain maan pinnalle, siitä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä, koska se kulkeutuu hyvin huonosti maassa ja maan pinnalle saattaa silloin muodostua emäksinen kerros. Myös puun tuhkaa voidaan käyttää pH-luvun nostamiseen. Tuhka vähentää maan happamuutta tehokkaasti. Sitä voidaan käyttää kerralla noin 10 kiloa aarille. Tuhkassa on runsaasti myös ravinteita, pääravinteista etenkin kaliumia ja jonkin verran myös fosforia, sekä huomattavan paljon hivenravinteita. Ainoastaan pääravinteisiin kuuluva typpi puuttuu kokonaan.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi