Viljelemättömässä maassa on aina paljon juolavehnän, ohdakkeen, rönsyleinikin, peltovalvatin, vuohenputken ja muiden kasvien juuria, jotka on syytä hävittää. Jos maassa sen sijaan on kasvatettu viljaa ja jos rikkakasvit on hävitetty kemiallisesti vuosittain, siihen voi huoletta perustaa mansikkamaan ilman esikäsittelyä ja puutarhamansikan kasvattaminen onnistuu.

Luonnonmukaisessa viljelyssä rikkakasvit hävitetään kesannoimalla maata huolellisesti pari vuotta. Maa on silloin muokattava aina kun rikkakasvit ovat viiden sentin pituisia. Silloin niiden juuristo menettää lopulta kasvuvoimansa ja kuolee. Kesannointi vie kuitenkin aikaa, ja jatkuva muokkaaminen kuluttaa maan humusvaroja. Pienen, muutaman neliön maa-alueen voi myös peittää pariksi kuukaudeksi mustalla muovilla. Sekin tukahduttaa rikkakasvit. Pienen maaalueen voi myös puhdistaa käsin rikkakasvien juurista. Jos on huolellinen, kitkemälläkin pääsee hyvään lopputulokseen.

Varmin ja tehokkain tapa on ns. kemiallinen kesannointi eli rikkakasvien tuhoaminen rikkakasvihävitteellä. Siihen sopii Roundup Bio, jonka tehoaineena on glyfosaatti. Roundup tappaa tehokkaasti juolavehnän ja pelto-ohdakkeen mutta tehoaa myös moniin muihin rikkakasveihin. Torjunta- aine ruiskutetaan ohjeen mukaisesti rikkakasvustoon, kun se on voimakkaassa kasvussa. Silloin se ottaa torjunta-aineetkin parhaiten vastaan. Noin kolmen viikon kuluttua rikkakasvit ovat kellastuneet ja silloin maa voidaan kääntää ja ottaa viljelyyn.

 

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi