Mansikka on altis monille kasvitaudeille ja tuholaisille, ja ikääntyneessä kasvustossa niitä yleensä on. Jos mansikkamaa on perustettu ns. varmennetuista taimista (ent. tervetaimet), kasvustosta voidaan parin seuraavan vuoden aikana ottaa rönsytaimia. Sen jälkeen ainakin mansikkapunkkiriski kasvaa.

Rönsytaimi, joka on jo ehtinyt juurtua maahan niin hyvin, että irrotettaessa mukaan lähtee iso multapaakku, voidaan istuttaa sellaisenaan paakkuineen lopulliselle kasvupaikalleen. Sen sijaan taimet, joissa ei ole ollenkaan juuria tai joihin on kehittynyt vain paksut juurenalut, mutta jotka eivät ole vielä juurtuneet maahan, täytyy ensin esijuurruttaa. Paljaat, paksut pääjuuret eivät kykene vielä toimimaan maassa. Vasta kun niihin on kehittynyt laaja hiusjuuristo, juuristo pystyy ottamaan maasta vettä ja ravinteita.

Rönsytaimet leikataan yksitellen irti rönsystä. Haihtumisen vähentämiseksi taimesta poistetaan kaikki vanhimmat lehdet ja jätetään vain 2-3 nuorinta.

Jos taimia tarvitaan 50-100 kpl, juurrutusmaaksi riittää 2-3 neliömetriä. Juurrutusmaa möyhennetään hyvin hienoksi. Jos se on savista, siihen kannattaa lisätä runsaasti turvetta tai hiekkaa. Hienonnettuun maahan vedetään noin 10 cm:n syvyiset vaot, jotka kastellaan perusteellisesti. Typistetyt taimet painellaan vaon pohjalle tiukkaan noin 5 cm:n välein. Niiden pisin lehti saa yltää juuri ja juuri vaon reunan korkeudelle. Istutuksen jälkeen taimia kastellaan sen verran, että taimien lehdet jäävät märiksi. Koko juurrutusalueen yli vedetään valkoinen muovi. Muovin kaikille reunoille nostetaan multaa niin paljon, että kaikki reunat peittyvät ja se pysyy tiukasti paikoillaan. Muoviin ei tehdä eikä siinä saa olla missään ilmareikiä.

Valkoisen muovin alla taimiin kehittyy toimiva juuristo 2-3 viikossa ja silloin ne ovat siirtovalmiit. Ellei sää ole poikkeuksellisen kuiva ja lämmin, taimia ei tarvitse kastella koko juurrutusaikana. Muovin on ehdottomasti oltava valkoista, koska valkoinen muovi päästää sopivan määrän valoa lävitseen. Läpinäkyvää kirkasta muovia ei pidä käyttää. Sen alla taimet palavat. Myöskään musta muovi ei sovi, koska se ei läpäise valoa riittävästi ja taimet kuolevat valon puutteeseen.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi