Monivuotisten kestorikkakasvien hävittäminen ennen mansikan istuttamista ei poistakaan siemenrikkakasviongelmaa.

Maahan levitetyt katteet sen sijaan estävät rikkakasvien siemeniä saamasta valoa ja itämästä. Mustan muovin alla saattaa ensimmäisenä kesänä itää jonkin verran rikkakasveja, mutta ne kellastuvat ja kuolevat syksyyn mennessä valon puutteeseen. Mansikan istutusrei’istä sen sijaan tunkee ensimmäisenä ja vielä toisenakin kesänä runsaasti siemenrikkakasveja. Ne on syytä kitkeä tarkoin pois, muuten ne haittaavat mansikan kasvua. Myöhempinä vuosina mansikkapehko täyttää koko istutusreiän ja silloin sieltä ei enää tunge rikkakasvejakaan. Rivivälit voidaan peittää katteilla, jotka estävät rikkakasvien kasvua, mutta yleistä on myös, että rivivälissä kasvaa nurmi. Nurmea ei yleensä tarvitse kylvää; luonnonkasvit kasvavat siihen itsestään. Riviväliin ei missään tapauksessa pidä kylvää esimerkiksi apilaa. Se rönsyilee voimakkaan juuristonsa avulla ja täyttää pian istutusreiätkin. Sen jälkeen sitä on lähes mahdotonta saada enää hävitettyä.

Rivivälissä kasvavalla nurmella on miellyttävää kävellä ja sateella se estää multaa roiskumasta marjojen päälle. Nurmi on kuitenkin pidettävä mahdollisimman lyhyenä, jotta se ei haihduttaisi liikaa maan kosteutta. Missään tapauksessa sitä ei saa päästää kukkimaan eikä siementämään. Mansikkamaan rikkakasvit on jatkossakin helpompi pitää hallinnassa, jos sen ympärilläkin olevat alueet pidetään vähintään lyhyellä nurmella.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi