Kuolleet lehdet toimivat myös lämmöneristeenä; maa niiden alla lämpiää hyvin hitaasti. Mansikan kuolleet lehdet onkin syytä poistaa heti, kun ne ovat kuivuneet niin paljon, että irtoavat helposti harjaamalla. Harjaamiseen voidaan käyttää pitkäjouhista katuharjaa tai erityistä mansikkaharjaa. Sellainen kuuluu moneen puutarhatyökalusarjaan. Kuivat lehdet voidaan jättää riviväliin maatumaan tai viedä kompostiin. Poistamalla kuivat lehdet mansikkapehkojen päältä vähennetään myös jonkin verran harmaahomeen kasvualustaa. Harmaahome on lahottajasieni, jota on kaikessa kuolleessa ja lahoavassa kasviaineksessa.

Harjaamisen yhteydessä tarkistetaan myös kasvuston kunto; onko talven aikana kuollut taimia ja ovatko myyrät tehneet tuhojaan. Jos on valmiina varataimia, paikkaistutukset kannattaa tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myös rousteen aiheuttamat vauriot tutkitaan ja korjataan. Kevyillä hieta- ja moreenimailla rouste saattaa irrottaa maasta täysikasvuisiakin taimia. Kasvit painetaan tiukasti takaisin pohjamaahan, jotta juurten toiminta pääsisi nopeasti käyntiin.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi