Saitko hyvän sipulisadon?

Ruokasipulien sato säilyy jopa uuteen varhaissatoon saakka, kunhan vain kuivatus on onnistunut hyvin. Viikkojen makailu ohuena kerroksena lattialämmityksen päällä tai uunin pankolla kannattaa, sillä se sulkee ja kuivattaa aran varren tyven ja vahvistaa kuoren. Pikkuvikaiset sipulit on nyt viisasta käyttää kiireellä, mutta virheettömät siirretään koreissa viileään ja kuivaan varastoon. Parin asteen pakkanen ei haittaa ja kuivat sipulit sietävät myös jäätymistä. Säilytys huoneenlämmössä on toiseksi paras tapa, joten ainakin reilua käteisvaraa kannattaa pitää keittiön kaunistuksena vaikkapa isossa lasitölkissä.

Kokeile vihannesten syyskylvöjä

Vanha konsti kasvimaan kevätkiireiden keventämiseen ja kasvun jouduttamiseen on tehdä osa kylvöistä jo syksyllä. Jos maa on yhä sula, voit kylvää vielä porkkanat, palsternakat ja mustajuuret. Myös lehtisalaatin siemenet itävät varhain keväällä, joten kylvä kokeeksi rivinpätkä niitäkin. Kunnosta kylvöpaikka kuohkeaksi lisäämällä hiekkaa, peitä kylvökset hiekalla ja merkitse rivit hyvin.

Talvisuojaturve toimii

Talvenarkojen koristekasvien suojaukset tehdään vasta maan routaannuttua. Lyömättömiä tarvikkeita ovat talvensuojaturve ja kuusenhavut, juuri muuta ei tarvita. Iki-ihanat sinikukkaiset laventelitkin voivat säilyä maassa talven yli. Leikkaa kukkalatvat pois, valuta pensaan sisään ja ympärille reilusti kuivaa suojaturvetta ja peitä kasvin lopuksi kevyesti havuilla. Keväällä turve poistetaan ja kasvi leikataan niin lyhyeksi, että eläviä lehtiä jää vain oksien kärkiin todistamaan versojen tuoreutta. Lue talvisuojaturpeesta www.kekkila.fi

Nyt puutarhassa

Tyhjennä kesäkukkaruukkujen mullat perennapenkkeihin ja pensasalustoille. Lisämulta on sinne aina tervetullutta. Jos pistät juuripaakut kompostiin, riko ne ensin kunnolla.

Huonekasvien vointia on nyt hyvä kohentaa siirtelemällä ruukkuja etelän ja lännen puoleisille ikkunoille. Hieno sumutus kelpaa niille mainiosti, kun lämmityskausi alkaa.

Suunnitteletko talvista karkumatkaa etelään? Oivallista tietoa etelän pihojen ja puistojen koristekasveista saat Tropiikin koristekasvit – oppaasta, jonka tekijä on Jouko Antere ja kustantaja on Puutarhaliitto. Tilaukset esim. Puutarhaliiton sivuilta.

Ensilumet satoivat vuosi sitten jo lokakuussa Etelä-Suomeenkin. Vuodet ovat sukua toisilleen, joten ei liene haitaksi etsiä lumikola jo käden ulottuville.

Idea

Tee nopea ja helppo syyskori kuistille tai pihalle metsän tarvikkeista. Painele katiskaverkon pala muottina toimivaan vatiin tai laatikkoon ja taittele reunat tukeviksi. Vuoraa sammaleella, painele käpyjä verkon silmiin. Sammalkoriin voit laittaa kanervia ja pikkuhavuja ruukkuineen.