Puutarhurin työpöytä
Hyvät työskentelyolot eivät ole pahasta harrastusten parissakaan. Puutarhassa on paljon käyttöä tukevalle työpöydälle, jonka ääressä voi mukavassa asennossa ruukuttaa taimia tai sitoa kukkakimppuja. Vanha hylkypöytä kelpaa mainiosti, kunhan laitat siihen säänkestävän kannen filmivanerista tai päällystät pinnan muovimatolla.
Täydellinen maanpeitekasvi on vähään tyytyvä, helppohoitoinen ja ilo silmälle.
Täydellinen maanpeitekasvi on vähään tyytyvä, helppohoitoinen ja ilo silmälle.

Maanpeittokasvien kärkeä

Täydellinen maanpeitekasvi on vähään tyytyvä, helppohoitoinen ja ilo silmälle. Ennen kaikkea se peittää maanpinnan niin, ettei vuohenputkilla ole sanan sijaa samoilla kivikoilla, kukkaryhmissä ja pensasalustoilla.
Kultakukkainen, talvivihanta rönsyansikka (Waldsteinia ternata) on sellainen. Se viihtyy kuivassa ja tuoreessa maassa, varjossa ja paahteessa ja leviää rönsyillään tiheäksi matoksi. 10–20 sentin ilmava multakerros riittää sille hyvin. Lumen häivyttyä lehdet tosin ruskettuvat helposti, mutta uusi kasvu korvaa vahingon.

Parsaa penkkiin

 

Parsa on kevätherkku, jota jokaisen pitäisi kasvattaa edes kokeeksi omassa puutarhassa. Juurakoita saa ostaa, ja vahvimmat niistä voivat antaa satoa jo istutusta seuraavana keväänä. Heiveröisesti kasvavan parsan täytyy kuitenkin vahvistua pidempään rauhassa ennen sadonkorjuuta. Kasvi tarvitsee paksun ja hyvän kasvualustan, sillä se on pitkäikäinen ja myös hieman talvenarka.
Näin pääset alkuun: paranna ja kalkitse maa 60 sentin syvyydeltä, istuta juurakot 10 senttiä syvän vaon pohjalle 40 sentin etäisyyksin ja peittele. Hyvä kastelu on tärkeää, ja kompostimullan ja ruohosilpun lisääminen pulskistavat satoa.

Nyt puutarhassa

 

Nyt puutarhassaBetoni - hauska harrastus
  • Kylvä kesä- ja talvikurpitsat toukokuun alussa ja avomaankurkut, sokerimaissi, ruusu- ja salkopavut kuun puolivälissä. Istuta taimet avomaalle kesäkuun alkupuolella.
  • Toukokuu on perennojen jakamisen aikaa, ja erityisesti nyt ovat vuorossa syyskesän kukkijat. Kaiva kasvin juuripaakku ylös ja lohko lapion terällä useisiin osiin. Jakaminen on helppoa esimerkiksi syysleimuille, kuunliljoille ja päivänliljoille, joilla on laaja hajajuuristo.
  • Jos tavoittelet hienoa nurmikkoa, hoida sitä myös ahkerasti: aloita leikkaaminen toukokuussa, leikkaa vajaan viikon välein ja lannoita useita kertoja. Sadeta pitkillä poudilla.
  • Betonista askarteleminen on innostavaa. Tee puutarhan koristeet itse Malene Skoten Betoni – hauska harrastus -kirjan neuvoilla. Kirja on ilmestynyt jo vuonna 2007/Nemo, mutta silti lukemisen arvoinen
Yrttitarha-SLA308Idea
Pieni, herttainen yrttitarha kasvimaan reunassa on täynnä mielenkiintoisia juttuja.
Se voi olla jopa vain 2 x 3 metriä kooltaan. Voit reunustaa tarhan purkutiilillä, nikkaroida aidan harmaista laudoista tai punoa pajusta. Hieno, leikattava yrttiaita syntyy iisopista, se kasvaa nopeasti ja on talvenkestävä. Jaa tarha käytävien avulla kuvioiksi, istuta moni- ja yksivuotisia yrttejä ja kata maanpinta kauniisti hiilillä, tiilimurskalla ja kivillä.