Kaikkia lajeja ahkera viljelijä voi roudan sulettua kerätä kevätpöytään sekä koristeeksi että ruoaksi. Suolaheinät ehtivät pinnalle ensimmäisten joukossa ja voikukat ovat seuraavana. Huuhdotut suolaheinät piristävät kasvihuonesalaattia ja valkokaalia sekä antavat keväisen vivahteen seokseen. Vihersipulia, jota nykyisin saa kevättalvella, voi hyötää itsekin tavallisista ruokasipuleista, jos oma sato on ollut runsas. Jos monivuotiset hyötykasvit kuten ruohosipulit, suolaheinät, raparperipehkot, parsanjuuret ja salaattivoikukat ovat lähekkäin avomaalla, voi niiden päälle rakentaa ”aurinkopyydyksen”, niin varhaissato aikaistuu vielä noin kaksi viikkoa. Talvehtinut persilja kuuluu kevätprimööreihin, vaikka alkaakin pian talven jälkeen kukkia, mutta hyvän lehtisadon juurista saa varmasti. Jos nämä varhaiskevään syötävät ehtii peittää syksyn lehdillä, jolloin maa ei jäädy kovin paljon, on kevätsato vielä varhaisempi.

Joka tapauksessa toukokuun alussa voi jo kerätä vihreää maan eteläosissa, kun huolehtii, etteivät rusakot ja kauriit ehdi ensin.


 

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.