Kannattaako tomaatintaimia kasvattaa tavallisessa asuinhuoneistossa?

Jos käytettävissä on valoisa paikka, edellytykset ovat hyvät. Taimikasvatus nimittäin vaatii huonelämpötilan. Idätyksen aikana kylvös kannattaa peittää, jotta lämpötila ei laske liikaa haihdutuksen seurauksena. Jos valoa ei ole riittävästi, taimi kasvattaa liikaa lehtiä ja heikkoja kukkaterttuja. Pahimmassa tapauksessa terttuja ei kehity lainkaan. Jos taimikasvatusmahdollisuudet ovat rajalliset, voi terttuvaiheessa olevia tomaatintaimia hankkia valmiinakin.

Miten tomaatintaimia kastellaan ja lannoitetaan? Minkälainen on hyvä taimi?

Taimille annetaan veteen sekoitettua ravinneliuosta tasaisesti jokaisella kastelukerralla taimettumisen jälkeen. Kastelutarve lisääntyy vähitellen taimien kasvaessa. Säännöllinen lannoitus saa aikaan tasapainoisen kasvun. Hyvä taimi on tukeva ja kompakti, ei venynyt, ja kukkaterttu on hyvin kehittynyt.

Milloin taimet voi siirtää avomaalle tai kasvihuoneeseen?

Oikea hetki on silloin, kun ensimmäinen kukkaterttu on niin kehittynyt, että kukkien keltaista väriä on näkyvissä. Tällöin kylvöstä on kulunut suunnilleen kaksi kuukautta. Yölämpötilojen tulee olla yli 14 astetta. Ellei kasvihuoneessa ole lämmitintä, viedään huhtikuun alkupuolella kylvetyt taimet ulos vasta hallaöiden loputtua kesäkuussa. Satoa saadaan noin kahden kuukauden kuluttua istutuksesta.

Onko varkaiden, eli lehtihangoista kasvavien sivuversojen, poisto välttämätöntä?

Kyllä. Muuten kasvustosta tulee liian tiheä ja kehittyvä sato jää varjoon. Varkaiden poisto taittamalla on vaivatonta niiden ollessa pieniä. Myös pensastomaateista kannattaa vähentää sivuversoja, jotta kasvusto pysyy ilmavana.

Miten pölytys hoituu kasvihuoneessa? Pitääkö taimia täristää?

Täristäminen kannattaa, jollei lentäviä hyönteisiä ole liikkeellä erityisen runsaasti. Napakka kopautus runkoon kukinnan alkuvaiheessa riittää. Liiallinen ravistelu on sekä taimen että siitepölyn varisemisen kannalta haitallista. Sen seurauksena siitepöly saattaa varista kukasta kokonaan pois, kun tarkoitus on, että siitepölyä jäisi emin luotille. Päivittäistä täristämistä ei tarvita enää siinä vaiheessa, kun hyönteisiä on runsaasti ja ne pääsevät suhteellisen vapaasti lentämään kasvihuoneen tuuletusluukkujen tai ovien kautta kasvustoon.

Onko tomaattien kasvualusta syytä vaihtaa vuosittain?

Samaa kasvualustaa voi yleensä käyttää kahdesta kolmeen vuotta. Lannoitettu säkkiturve on yksinkertaisin ratkaisu kasvualustaksi kotiviljelyssä. Se kannattaa eristää pohjamaasta, sillä muuten juuristotaudit saastuttavat vähitellen pohjamaan. Sen jälkeen tautiongelmat jatkuvat vuodesta toiseen. Kun käytetään rajattua kasvualustaa, joka siis vaihdetaan vuosittain tai kahden kolmen vuoden välein, on tautiriski huomattavasti pienempi.

Kannattaako omista tomaateista kerätä siemeniä?

Jos kyseessä on maatiaislajike, siemeniä voi ottaa talteen. Jotkut vanhat kannat voivat olla harvinaisia tai muuten vaikeasti saatavilla. F1- hybridilajikkeista ei kylväen saa alkuperäisiä tomaatteja muistuttavia jälkeläisiä.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.