Juurruttaminen

Pistokkaiksi otetaan edellisenä kesänä kasvaneita, noin lyijykynän paksuisia, hyvin puutuneita versoja. Versot säilytetään kylmässä, 0-2  astetta C:n lämpötilassa muoviin käärittyinä. Viiniköynnöksen pistokkaat ovat erittäin herkkiä homehtumaan, joten on pidettävä huolta siitä, että säilytyskääre ei ole liian kostea. Aikaisin kevättalvella pistokkaat leikataan noin 20 sentin pituisiksi siten, että yhdessä pistokkaassa on aina kaksi silmua. Juurrutus kannattaa aloittaa jo helmi-maaliskuussa.

Juurrutusalustaksi sopii turve-hiekkaseos (3:1). Pistokkaat pistetään kosteaan turpeeseen niin syvään, että ylimmäinen silmu jää juuri ja juuri näkyviin. Pistokaslaatikko peitellään muovilla tai harsokankaalla ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan.

Kasvualustan lämpötila saa olla melko korkea, mieluiten 25-26  astetta C. Se edistää juurtumista. Pistokkaat ovat vielä tässäkin vaiheessa herkkiä homehtumaan. Muovi onkin otettava heti pois, jos silmuissa alkaa näkyä hometta. Juurtuminen kestää muutaman viikon lajikkeesta ja juurrutuslämpötilasta riippuen. Viiniköynnöstä voidaan lisätä myös kesäpistokkaista eli puutumattomista, kesän aikana kasvaneista versoista otetuista pistokkaista.

Nämäkin pistokkaat leikataan kaksisilmuisiksi. Alin lehti poistetaan ja ylemmästäkin leikataan puolet pois, jos se on kovin suuri. Parhaat pistokkaat saadaan verson alaosasta, joka on jo alkanut puutua. Verson latvaosaa ei kannata käyttää, koska siinä kas visolukko on niin pehmeää, että se mätänisi kuitenkin juurrutuksen aikana. Tällainen vihreä, lehdellinen pistokas on pidettävä kaiken aikaa hiukan kosteana, jotta sen nestejännitys säilyisi. Ammattiviljelyssä se hoidetaan kasvihuoneissa jatkuvalla sumutuksella. Kotioloissakin juurrutus onnistuu, kun pistokaslaatikko peitetään tarkoin valkoisella muovilla ja pidetään varjossa.

Pistokkaita voidaan sumuttaa silloin tällöin, mutta on kuitenkin varottava, että kasvualusta ei tule liian märäksi, koska silloin pistokkaat mätänevät. Kesäpistokkaat juurtuvat 2-3 viikossa. Viiniköynnös on helppo saada juurtumaan kesäpistokkaista, mutta ongelmana meillä on, että kesäpistokkaat eivät tahdo ehtiä kasvaa, voimistua ja puutua riittävästi ennen talven tuloa ja silloin niistä ainakin heikoimmat menehtyvät talven aikana.

Piirros 25. a. yllä: Viiniköynnöksen puutuneen pistokkaan juurruttaminen kukkaruukussa kevättalvella. Ruukku peitetään aluksi muovilla, kunnes silmut alkavat puhjeta.

Piirros 25 b. alla: Viiniköynnöksen verson juurruttaminen multaamalla. Juurrutus aloitetaan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi