MAINOS

Hiekkapenkki kasvilavassa

Piha

Hannele ja Juha Vainio rakensivat kasvilavansa parikymmentä vuotta sitten erityisesti tomaatin ja varhaisvihannesten kasvattamista varten. Hiekkapenkki soveltuu viljelyyn hyvin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Saranoidut ikkunat, lämpöpohja ja hiekkapenkki ovat aikaistaneet kasvua ja helpottaneet lavan hoitamista huomattavasti.

Tomaatin ja salaatin lisäksi lavassa on kasvanut muun muassa varhaisperunaa, maissia, mustajuurta ja kesäretikoita. Paikkansa ovat vakiinnuttaneet myös aasialaiset lehtikasvit, jotka kylvetään keväästä riippuen huhti-toukokuussa. Kasvuharso suojaa satoa kirpoilta.

Viime kesänä penkissä kasvoi daikon-retiisiä ja jatkuvasatoista ’Ostara’-mansikkaa. Lavan peräseinällä köynnöstää ruusupavun lisäksi vuosittain vaivaton salkopapu, joka tuottaa hyvän sadon suojaisassa paikassa.

Myöhäiset keväthallat ja aikaiset syyshallat ovat tuusulalaisella pihalla enemmän sääntö kuin poikkeus, joten lava on todella tarpeellinen. Tuulensuojaa tarjoaa pohjoispuolen 160 sentin korkuinen polyuretaanilevystä tehty takaseinä. Alun perin lavan ikkunat olivat polykarbonaattilevyä, mutta nykyisin katteena käytetään ainoastaan moninkertaista kasvuharsoa.

Vainiot ovat kasvattaneet vihanneksia hyvällä menestyksellä niin kuivikekäymäläkompostilla ja kananlantarakeilla lämpiävässä penkissä kuin hiekassakin.

Heillä oli entuudestaan hiekkapenkistä pelkästään hyviä kokemuksia kasvimaaltaan, joten he päättivät kokeilla viljelytapaa myös lavassa. Päätöstään Vainiot eivät ole katuneet, sillä lämmin ja ilmava hiekka on juuristolle mieleen. Kitkemiseltäkin välttyy tarpeeksi paksulla ruohosilppukerroksella.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hiekkaviljely kasvilava lavaviljely