Keittiöpuutarha siirtyi varjosta aurinkoon

Piha

Pari vuotta sitten pääkaupunkiseudulla asuva perhe havahtui siihen, että keittiöpuutarha oli jäänyt suureksi kasvaneiden omenapuiden alle pysyvään varjoon. Kaikkein valoisin osa tonttia taas oli joutomaana. Niinpä hyötypuutarhan siirtopäätös oli helppo tehdä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Heti alussa päätettiin, että puutarhasta tehdään kutsuva ja kaunis oleskelupaikka. Epämääräiset multapenkit, joita kitketään selkä vääränä, eivät koskaan ole saavuttaneet perheessä suurta innostusta. Toinen lähtökohta oli, ettei yksittäislajien tuotantomäärien tarvitse olla suuria – päinvastoin ajatukset alkoivat vähitellen kallistua yrttipuutarhan suuntaan.

Kunnolla reunustetut englantilaistyyppiset kasvupenkit leveillä välikäytävillä tuntuivat yhä järkevämmiltä. Tällaisissa penkeissä on helppo säilyttää sekä kosteustasapaino että lämpötasapaino. Eri penkeissä voi myös kasvattaa erilaisen maa-aineksen, kosteuden ja lannoituksen vaatimia kasveja. Käytävät on helppo pitää siisteinä ja niiden ansiosta voi sadesäälläkin käydä puutarhassa jalkoja sotkematta.

Talvi-iltoja alettiinkin käyttää piirtämiseen, kun puutarhalle etsittiin oikeita muotoja. Kysymyksiä oli paljon: Montako penkkiä ja miten syviä? Miten leveitä penkit voivat olla, jotta niitä ylettyy vielä hyvin hoitamaan? Miten leveitä tulee penkkien välien olla, että siellä liikkuvat helposti niin kottikärryt kuin ruohonleikkurikin? Mihin piilotetaan kasteluastiat, työkalut ja lehtikompostori?

Ensimmäisenä työvaiheena suoritettiin suunnittelupiirustusten mukainen kivien koeladonta.
Ensimmäisenä työvaiheena suoritettiin suunnittelupiirustusten mukainenkivien koeladonta. Tässä vaiheessa on hyvä kokeilla niin kottikärryjen liikkuminen käytävillä kuin oma ulottuvuus reunoilta penkkien keskelle. Tarvittavat sorat odottavat käyttöään aidan vieressä suursäkeissä.

Toiveena rustiikki ulkonäkö

Piirtämisen rinnalla alettiin miettiä materiaalivalintoja, jotka osoittautuivat odotettua mutkikkaammaksi. Puuta ei haluttu käyttää, koska erityisesti kyllästämättömänä sen elinkaari tällaisessa käytössä on rajallinen. Luonnonkivi olisi ollut kaunis, mutta melko kallis ratkaisu, eikä se oikein sopinut ympäristöön. Niinpä lopulta päädyttiin betonisiin pengerkiviin. Perheellä oli selvä näkemys siitä, että kivien tuli näyttää hyvin vanhoilta – sellaisilta, että puutarha on sijainnut tässä jo vuosikymmeniä. Lopulta sinnikkäät internethaut tarjosivat juuri halutunlaisen ratkaisun. Keystonen Country Manor -kivi on pehmeän luonnonvärinen ja kaikilta pystysivuilta kauniisti myllytetty kivi. Joka puolelta rustiikki ulkonäkö mahdollistaa myös sen, että osa kivireunoista voi toimia vapaasti seisovana muurina, johon loppuratkaisussa sitten päädyttiinkin. Lähin Keystone-kivien lisensoitu valmistaja on Heda Stenar Ruotsissa. Onneksi sinnikkään etsinnän jälkeen kiville löytyi myös maahantuoja.

Kun reunuskivien tarkat mitat oli saatu selville, tehtiin lopulliset piirustukset. Viimeisenä suunnitteluvaiheena kasvatuspenkkien mitat siirrettiin keväthankien aikaan tulevan puutarhan paikalle. Ne merkittiin maastoon käyttäen kulmakeppejä ja narua. Näin saatiin varmistettua, että penkkien leveydet olivat riittävät ja niiden välissä oli tilaa liikkua myös työvälineiden kanssa.

Anturakaivantoon tiivistettiin karkeaa soraa
Anturakaivantoon tiivistettiin karkeaa soraa, joka eristettiin maa-aineksesta huovalla. Vatupassia kannattaa käyttää kaikissa työvaiheissa.

Muurikivissa ja pihakivissä yhteensointuva värimaailma

Maaliskuussa tontille tilattiin tarvittavat kivimurske ja asennushiekka. Suursäkeissä toimitettuna ne saatiin suoraan käyttöpaikan viereen.

Kivet toimitettiin huhtikuussa. Koska suunnittelun loppumetreillä päädyttiin kivettämään myös penkkien välit ja samalla vaivalla myös autokatos, oli lopullinen kivimäärä melko suuri – reilusti yli 10 000 kiloa! Kivet toimitettiin Hiab-nosturiautolla, joten lavat saatiin varsin lähelle käyttöpaikkaa, mikä oli tärkeää, sillä yksi kivilava painaa noin 500 ja suurimmat kivet 27 kiloa.

Toimitetut kivet osoittautuivat juuri niin kauniiksi, miltä ne nettikuvissa näyttivätkin.Ulkomuodon lisäksi niiden etuna on Keystonen patentoima rakennusjärjestelmä. Kivet voidaan asentaa joko pysty- tai vinomuuriksi ilman muurausta ja valettua anturaa. Kiviä on kolmea erimittaista ja toisesta päästään vinosti katkaistua kokoa. Rakenne mahdollistaa helposti loivien kaarrosten teon kumpaankin suuntaan ja kiviä kääntämällä voidaan saavuttaa useita eri ulkosivupituuksia. Kivet voi latoa joko tiiviisti toisiinsa kiinni tai jättää niiden väliin maantäyttöpuolelle kolmiomainen tyhjä kolo. Pystysuunnassa kivet kytketään toisiinsa lujitemuovipuikoilla.

Kasvatuspenkkien väliin valittu pihakivi on saman valmistajan Nostalgi, mutta vastaavia antiikkikiviä löytyy myös kotimaisilta valmistajilta. Pihakivien värimaailma sointuu täydellisesti yhteen muurikivien kanssa.

Kivet oli helppo latoa paikalleen huolella tasatun anturan päälle.
Kivet oli helppo latoa paikalleen huolella tasatun anturan päälle. Eri kerrosten pituuden sovittaminen näin lyhyillä pituuksilla aiheutti välillä päänvaivaa, mutta valittu kivityyppi antoi onneksi paljon vaihtoehtoja.

Keystonen kivet voidaan latoa joko tiiviisti toisiinsa kiinni tai niiden väli jätetään maantäyttöpuolelta avoimeksi. Tämä tuo muurille useita kokonaispituusvaihtoehtoja.
Keystonen kivet voidaan latoa joko tiiviisti toisiinsa kiinni tai niiden väli jätetään maantäyttöpuolelta avoimeksi. Tämä tuo muurille useita kokonaispituusvaihtoehtoja. Kivien pienet reiät on tarkoitettu lujitemuovipuikoille ja suuret kevennysreiät voidaan haluttaessa täyttää soralla tai betonilla.

    Reikiin työnnettävät lujitemuovipuikot sitovat muurikivet toisiinsa. Pystysuorissa muureissa käytetään keskimmäisiä reikiä, kaltevissa ratkaisuissa laitimmaisia.

Reikiin työnnettävät lujitemuovipuikot sitovat muurikivet toisiinsa. Pystysuorissa muureissa käytetään keskimmäisiä reikiä, kaltevissa ratkaisuissa laitimmaisia.

Keittiöpuutarhan koko asennustyö tehtiin itse

Käytännön syistä päätettiin, että kasvatuspenkit rakennetaan toukokuussa ja niiden välinen kiveys jätetään loppusyksyyn.

Varsinaiseen asennustyöhön ryhdyttiin toukokuun alussa, kun routa oli kunnolla sulanut. Ensimmäisenä työvaiheena alin kivikerros koeladottiin suoraan nurmelle. Tällä eliminoitiin mahdolliset mittavirheet. Kun mitoista oltiin varmoja, kaivettiin anturakaivanto. Kivityyppi ei edellytä anturan valua, sillä pohjaksi riittää noin 15 sentin tiivistetty kivimurskekerros. Noin 10 prosenttia muurin kokonaiskorkeudesta tulee jäädä maanpinnan alle. Koska huovalla eristetty kivimurske osittain salaojittaa muurin ja kivien pyöristetyt kulmat saavat ylimääräisen veden valumaan rankkasateella pois, ei penkkejä erikseen salaojitettu.

Työkaluja ei muurin kokoamisessa juurikaan tarvittu. Sen sijaan lapsuuden kokemukset Lego-palikoista osoittautuivat varsin merkittäviksi. Lapion lisäksi tarvittavia työkaluja olivat ainoastaan puu- tai kumivasara ja kaikissa vaiheissa ehdottoman tärkeä vatupassi. Country Manor -muurin rakenne on suunniteltu pidempiä muureja ja loivempia kaarroksia ajatellen, mutta pienellä mielikuvituksella muuri taipui perheen haluamiin muotoihin. Päällyskivet kiinnitettiin kiviliimalla. Muurityö vei yhden toukokuisen miestyöviikon. Viikon suurin yllätys olikin työn sosiaalisuus – tuntemattomatkin ihmiset pysähtyivät keskustelemaan Bysantin raunioilta näyttävän työmaan ääreen.

Syyskuussa aloitettiin käytävien kivetys poistamalla nurmikko ja levittämällä eristyshuopa. Sen päälle tiivistettiin 15 sentin kivimurskakerros.
Syyskuussa aloitettiin käytävien kivetys poistamalla nurmikko ja levittämällä eristyshuopa. Sen päälle tiivistettiin 15 sentin kivimurskakerros.

Kivimurskan päälle levitettävä asennushiekka odottaa levitystään. Tällä muutaman sentin kerroksella voidaan viimeistellä halutut kaadot ja se helpottaa merkittävästi kivien asennusta.
Kivimurskan päälle levitettävä asennushiekka odottaa levitystään. Tällä muutaman sentin kerroksella voidaan viimeistellä halutut kaadot ja se helpottaa merkittävästi kivien asennusta.

Keittiöpuutarha on koko perheen suosikkipaikka

Penkit täytettiin mullalla ja muutamat niistä jaettiin antiikkikiviä käyttäen vielä pienempiin kasvatusalueisiin.

Jo kesäkuun alussa ne kaikki viheriöivät. Heinäkuussa perhe sai ihmetellä kasvuvauhtia, jota ei vanhassa varjoisessa kasvumaassa oltu koskaan nähty.

Koko perhe kissat mukaan lukien ottivat uuden keittiöpuutarhan mieluisaksi oleskelualueeksi. Muurien päälle on helppo istahtaa ja nauttia yrttien tuoksusta. Alussa oli ajateltu, että puutarhan keskelle hankitaan pieni pöytä ja pari tuolia, mutta ne osoittautuivat tarpeettomiksi. Muureilla istuskeltaessa rikkaruohotkin tulevat samalla kitkettyä ihan huomaamatta.

Kivet ladottiin asennushiekan päälle linjalautojen avulla. Työ sujui nopeasti siitäkin huolimatta, että ladottava alue oli monimuotoinen.
Kivet ladottiin asennushiekan päälle linjalautojen avulla. Työ sujui nopeasti siitäkin huolimatta, että ladottava alue oli monimuotoinen.

Asennuksen jälkeen harjattiin kivivälit täyteen hiekkaa. Hiekan avulla kiveyksestä tulee kuin yhtenäinen laatta.
Asennuksen jälkeen harjattiin kivivälit täyteen hiekkaa. Hiekan avulla kiveyksestä tulee kuin yhtenäinen laatta.

Kivetys viimeisteli keittiöpuutarhan

Syyskuussa vuorossa oli suunnitelman mukaisesti kasvatuspenkkien välinen kiveys. Muurien välistä poistettiin maata, mutta ei kuitenkaan aivan kivitöiden yleiseen suositussyvyyteen asti. Aluehan ei ole alttiina kovalle rasitukselle eikä kivien pieni liikkuminen ole haitallista – vanhahtavaan ilmeeseenhän tässä pyrittiinkin. Lisäksi kiveys sijaitsee rinteessä, johon vesi ei jää seisomaan.

Alimmaksi asetettiin suodatinkangas ja sen päälle tiivistettiin noin 15 sentin murskesorakerros. Tiivistetyn murskeen päälle tasoitettiin muutaman sentin asennushiekkakerros.

Ladottava alue oli varsin monimuotoinen, joten koeladonta oli jälleen tarpeen. Liikkeelle lähdettiin kahdella käytävien suuntaisella linjalaudalla ja siitä edettiin kohti reunoja. Montaakaan kiveä ei tarvinnut katkaista.

Kivien väliin jätettiin muutaman millin hiekkaraot ja muurien sivuille suuremmat noin 1–2 sentin raot. Kivet naputeltiin paikoilleen ja raot täytettiin hienolla hiekalla käyttäen apuna harjaa. Tämä kärsivällisyyttä edellyttävä työ oli tehtävä useassa eri vaiheessa. Välillä kivetys kasteltiin, jolloin hiekka painui yhä tiiviimmin kivien väleihin ja hiekan taas kuivuttua sitä harjattiin kuin tyhjästä ilmestyneisiin aukkoihin. Jos työn jaksaa tehdä oikein huolellisesti, eivät muurahaiset ja ruohokaan pääse tunkeutumaan kivien väleihin.

Lopuksi muurien ja kiveyksen väli muurattiin betonilla. Tavoitteena oli estää mullan ja hiekan sekoittuminen puutarhatöiden aikana ja ohjata vesi tehokkaammin pois kiveykseltä. Betonin sijaan on saatavana muitakin saumausvaihtoehtoja.

Puutarhaa täydennettiin ruukuin. Niissä voi kasvattaa yksittäiskasveja ja ne tuovat myös lisäväriä.

Puutarhaa täydennettiin ruukuin. Niissä voi kasvattaa yksittäiskasveja ja ne tuovat myös lisäväriä. Syksyllä niitä voi nostella täyttämään sadonkorjuun jälkeisiä tyhjiä paikkoja varsinaisissa penkeissä.

Mansikkapenkin nuoret taimet tuottivat satoa kesäkuun lopusta alkaen. Keskikivetys, joka on ladottu muovin päälle, helpottaa hoitoa ja sadonkorjuuta.

Mansikkapenkin nuoret taimet tuottivat satoa kesäkuun lopusta alkaen. Keskikivetys, joka on ladottu muovin päälle, helpottaa hoitoa ja sadonkorjuuta.

Ruukkuistutukset tuovat vaihtelua puutarhaan

Kesän aikana puutarhaa täydennettiin ruukuilla. Niillä mahdollistettiin pienet yksilölliset kasvualustat ja tuotiin ympäristöön väriä, mutta ennen kaikkea niitä voitiin nostaa kasvupenkkeihin, kun syksyn sadonkorjuun myötä sinne ilmestyi yhä useampia aukkopaikkoja.

Ympäristöä tullaan vielä muokkaamaan vähän, koska muun muassa vanha ruusupenkki jäi uuden kasvimaan varjoon. Mansikkapenkki, joka on valtavassa kasvussa, saa tukevan verkkokehikon, koska rastaat ovat selvästi mansikan kasvattajia aamuvirkumpia. Tällainen kehikko on helppo toteuttaa tasaiselle kivetykselle. Samoin jo ensimmäisenä vuonna huomattiin, että kasvupenkeille on helppo asentaa kateharsot. Ne pysyvät karkeassa pinnassa tiukasti ja tiiliskivipainoilla erittäin tukevasti. Kaiken lisäksi ne pysyvät puhtaina.

Uusi puutarha vaati paljon suunnittelua ja pari viikkoa omaa työtä. Tuloksena oli kuitenkin erittäin satoisa ja kaunis uusi keittiöpuutarha, jossa on helppo viihtyä. Entisestä joutomaasta tuli pihapiirin keskipiste, jossa aiemmin ikävältä tuntuneet puutarhatyöt hoituvat kuin huomaamatta.

Monet yrtit olivat valmiina keittiökäyttöön jo kesäkuun puolivälissä. Puutarha kokonaisuutena oli jo tässä vaiheessa osoittautunut toimivaksi ja toiveiden mukaiseksi.

Monet yrtit olivat valmiina keittiökäyttöön jo kesäkuun puolivälissä. Puutarha kokonaisuutena oli jo tässä vaiheessa osoittautunut toimivaksi ja toiveiden mukaiseksi.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötypuutarha kasvupenkki keittiöpuutarha yrttipuutarha