Fenkolin viljelyssä on oltava huolellinen, koska sen lehtimukulan kehitys vaatii lyhyemmän päivän, kuin mikä meillä vallitsee keskikesällä. Kylvä siemenet vasta juhannuksen jälkeen tai heinäkuulla! Juhannuksen jälkeen päivät alkavat vähitellen lyhentyä ja taimet saavat paremman kasvurytmin. Keväällä kylvetyistä siemenistä kasvaneet taimet tahtovat kukkia, tekipä tarhuri mitä tahansa, ja tähän on syynä pitkä päivä. Ensimmäistä kertaa fenkolin viljelyä kokeilevalle suosittelen taimien esikasvatusta tai ostoa torilta.

Avomaalle suoraan kylvetyistä siemenistä kasvanutta taimikkoa pitää usein myöhemmin harventaa. Kun rikkaruohot pidetään kurissa eivätkä taimet kuivu liikaa, tyvet alkavat lopulta turvota. Multaus ja kesälannoitus antavat lisää mehukkuutta, jos maata ei ole parannettu ennen viljelyä. Tasainen kosteus ja kate lihottavat tyviä, joiden multaus parantaa makua, mutta silti pidän oloissamme tärkeänä juhannuksen jälkeistä istutusta. Jos taimi alkaa kukkia, sen tyvi ei paksuunnu ja sato jää saamatta. Sanoisin kasvia keskivaikeaksi viljeltäväksi kotipuutarhurille. Fenkoli on aromaattinen vihannes eikä kerää tuholaisia helposti, mutta kuten tillinkin, sen kylvötaimet voivat olla arkoja maalevintäisille sienirihmastoille. Kannattaa välttää tuoreen kompostin levitystä kasvupaikalle myöhään keväällä.

Salaattifenkolia voi viljellä kausihuoneessa, mutta lämpötiloja on vaikea saada sopiviksi. Fenkolin lämpötoive on päivisin noin 20 astetta ja öisin noin 15 astetta. Pienissä harrastelijahuoneissa on kesäisin melkein mahdotonta selvitä ylilämpötiloista, joten avomaaviljely on varmempi. Vaikka porkkanoiden tuholaiset tahtovat iskeä fenkoliin, Ruissalossa niiltä on säästytty. Vain kastelun ja harvennuksen laiminlyönti aiheuttaa kukintaa salaattifenkolille. Isoista taimista istutettu salaattifenkolikasvusto paisuu mukavasti syöntikuntoon alle 2 kuukaudessa, jos kastelusta pidetään huolta. Jos taimet pääsevät kuivahtamaan pahasti kasvatusaikana tai kasvu keskeytyy muusta syystä, lehtimukulan kehitys voi estyä.

Salaattifenkolilajike ’Zefa Fino’ kestää pitkää päivää alkamatta kukkia; muutkin F1-hybridit ovat kokeilemisen arvoisia. Kukkimisherkkyydestä johtuen on valittava huolellisesti lajike, jota aikoo viljellä. Lajikevalinta vaikuttaa niin kylvön kuin ulosistutuksenkin ajankohtaan, ja sitä on syytä miettiä, jotta viljely onnistuisi. Peruslannoitettu palsta ja sopiva kastelu paisuttavat tyvet valkoisiksi ja mehukkaiksi elo-syyskuulla. Yöpakkasia eivät salaattifenkolin mehukkaat lehtitupet kestä. Satoa ei kellaroida, vaan se käytetään valmistuessa. Kaupoissa myydään pääosin pakattua tuontifenkolia, mutta torilta voi löytää kotimaista satoa.

Fenkolia voi valmistaa perinteiseen tapaan keittämällä paksut ja mehukkaat tyvitupet, mutta kukkimattomia kukkavarsia voi myös keittää ja syödä kuten parsaa. Keitettyjen ”tyvimukuloiden” annetaan jäähtyä ja ne tarjoillaan hyvän kastikkeen tai maalaisvoin kera. Kalasäilykkeet, erityisesti sardiinit, maistuvat hyvältä, jos kastikkeessa on pilkottuja fenkolinlehtiä. Vihersalaattiseoksiin käytetään siivutettuja, paksuja lehtituppia, jotka ensin keitetään. Fenkolin hieman anismainen aromi sopii hyvin suomalaiseenkin keittiöön. Fenkoli on ehdottomasti juhlaruoka ja sopiva vihannes hyvän lihan seuraan, mutta myös kepeän, maukkaan kesälounaan rakentaa puolikkaasta keitetystä fenkolista, keitetyistä puikulaperunoista ja vaikka savumakrillista voin kera.

Fenkolin siemeniä voi käyttää ruokien maustamiseen, esimerkiksi kurkun suolaseokseen, leivän ja kalan päälle sekä vihannesruokien joukkoon. Fenkolin siemenissä on makeahko maku, joka paljastuu siementä purtaessa. Maku on vahvempi kuin kuminan ja selvästi lakritsimainen, minkä tuntee myös, kun keittää mehukasta paksua fenkolia päivälliselle. Siemenfenkolilajikkeet kylvetään vain siementuottoa varten. Siemenet ovat ehtineet kypsyä hyvin Ruissalossa vuosittain.

Fenkoli muistuttaa tilliä, mutta lehtitupet ovat paisuneet paksuiksi ja mehukkaiksi. Lehtiä voi käyttää tillin tapaan, mutta maku on makeampi kuin tillin.

Foeniculum vulgare var. dulce maustefenkoli/kryddfänkål

  • sarjakukkaiskasvit
  • yksivuotinen viljelyssä (kaksivuotinen)
  • kevätkylvö
  • siemenlisäys
  • taimiväli 15-20 cm
  • riviväli 40 cm
  • pH 5,0-6,8
  • siemenet käytetään

Foeniculum vulgare var. azoricum salaattifenkoli/sötfänkål

  • sarjakukkaiskasvit
  • yksivuotinen viljelyssä (kaksivuotinen)
  • siemenlisäys
  • esikasvatus (ei keväällä)
  • taimiväli 15-20 cm
  • riviväli 40 cm
  • pH 5,0-6,8
  • lehtitupet, siemenet ja lehdet käytetään

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.