Tunnetko jo nämä yrtit?

Piha

Yrttien maailmasta löytyy jokaiselle jotakin. Miellyttävätkö sinua sitruunaiset vai hieman aromikkaammat maut? Vai oletko kenties makean ystävä? Katso tunnetko kaikki tämän jutun yrtit.

Sitruunaista

Tuoksuampiaisyrtti (Dracocephalum moldavica) on aromikas, sitruunamelissaa muistuttava yrtti, joka sopii tuoreena salaattiin ja kalaruokiin.
Kuva Teija Tuisku

1. Tuoksuampiaisyrtti (Dracocephalum moldavica) on aromikas, sitruunamelissaa muistuttava yrtti, joka sopii tuoreena salaattiin ja kalaruokiin. Erinomainen teeyrtti. Esikasvatus runsastaa ja aikaistaa kukintaa, mutta pienentää lehtisatoa. YV, SK/EK.

Lippian (Aloysia triphylla) lehdissä on voimakas sitruunan aromi, joka kestää hyvin keittämistä ja kuivaamista.
Kuva Teija Tuisku

2. Lippian (Aloysia triphylla) lehdissä on voimakas sitruunan aromi, joka kestää hyvin keittämistä ja kuivaamista. Myöskin sitruunaverbenaksi kutsuttu yrtti antaa ihanan maun teehen ja raikastaa jääteen ja jälkiruoat. Kokeile myös tomaattipohjaisiin papuruokiin. MV, V, EK.

3. Sitruunatimjamin (Thymus x citriodorus) versoilla saat ihanan aromin vihreään teehen.
Kuva Teija Tuisku

3. Sitruunatimjamin (Thymus x citriodorus) versoilla saat tarha-ajuruohon tavoin ihanan aromin vihreään teehen. Monivuotinen, mattomainen laji talvehtii varmimmin hiekansekaisessa maassa. MV, EK.

Aromikkaat kyntelit

Suvikyntelin (Satureja biflora) sitruunainen maku sopii esimerkiksi teehen ja kalan mausteeksi.
Kuva Teija Tuisku

4. Suvikyntelin (Satureja biflora) sitruunainen maku sopii esimerkiksi teehen ja kalan mausteeksi. Reilun puolen metrin korkuista, voimakkaasti haarautuvaa lajia kannattaa kokeilla myös ruukussa. Suvi-kynteli viihtyy lämpimässä ja suojaisassa kasvupaikassa. MV, V, EK.

Kesäkynteli (Satureja hortensis) on melko vähän viljelty maustekasvi, vaikka sen hienostunut, pippurinen maku sopii moniin ruokiin.
Kuva Outi Tynys

5. Kesäkynteli (Satureja hortensis) on melko vähän viljelty maustekasvi, vaikka sen hienostunut, pippurinen maku sopii moniin ruokiin. Sitä kannattaa käyttää erityisesti erilaisiin keittoihin, patoihin ja laatikkoruokiin. YV, EK/SK.

Talvikynteli (Satureja montana) on aromikas, monivuotinen laji, joka ei talvehdi meillä.
Kuva Outi Tynys

6. Talvikynteli (Satureja montana) on aromikas, monivuotinen laji, joka ei talvehdi meillä. Sitä käytetään kesäkyntelin tapaan. MV, V, EK/SK.

Makean ystävälle

Ananassalvia (Salvia elegans) soveltuu makean ja raikkaan makunsa vuoksi erityisesti teehen ja jälkiruokiin.
Kuva Teija Tuisku

7. Ananassalvia (Salvia elegans) soveltuu makean ja raikkaan makunsa vuoksi erityisesti teehen ja jälkiruokiin. Koristeellinen, punakukkainen laji lisätään pistokkaista, eikä sen siemeniä ole myynnissä. MV, V, EK.

Rohtosamettikukka (Tagetes lucida) muistuttaa maultaan ranskanrakuunaa.
Kuva Teija Tuisku

8. Rohtosamettikukka (Tagetes lucida) muistuttaa maultaan ranskanrakuunaa. Aniksenmakuinen laji maustaa kasviskeitot, kana-, kala- ja munaruoat sekä viinietikan ja yrttivoin. Noin puolimetrinen, keltakukkainen kasvi ei joudu häpeilemään koristekasvien joukossa. YV, EK.

Yrtti-iiso eli anis-iiso (Agastache foeniculum) antaa teesekoituksiin ja hedelmäsalaattiin makeutta.
Kuva Teija Tuisku

9. Yrtti-iiso eli anis-iiso (Agastache foeniculum) antaa teesekoituksiin ja hedelmäsalaattiin makeutta. Näyttävästi kukkivasta, noin 80 sentin korkuisesta kasvista on liilan lisäksi myös vaaleita ja limenvärisiä lajikkeita. Näyttävät kukinnot houkuttelevat pörriäisiä. Monivuotisen lajin talvehtiminen voi tuottaa ongelmia, jos maa on heikosti läpäisevää. MV, EK/SK.

EK esikasvatus
SK suorakylvö
MV monivuotinen
KK kaksivuotinen
YV yksivuotinen
V talvetus viileässä

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kotipuutarha mauste ruoka yrtit yrtti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: