Yrttien huuma leviää. Kokeile kasvatusta!

Piha

Herkullisimmat yrtit poimit omas­ta puutarhastasi. Istuta niistä jännittäviä yrttiyhdis­telmiä tai kokeile vaikkapa perma­viljelyä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Yrttien kasvatus sopii kaikille, myös malttamattomille, sillä kasvit pukkaavat lehtiä ja ver­sonkärkiä heti keväästä tai alkukesästä lähtien. Latvojen napsimisesta on vain etua, sillä se saa kasvuston haarautumaan ja tuuhettumaan pörhäkäksi.

Pieni kasvatustilakaan ei tuota ongel­mia, sillä omista lempilajeista voit is­tuttaa yrttiruukun ja monivuotiset lajit ujuttaa perennapenkkiin. Jos olet into­himoinen kasvattaja, perusta vaikkapa ruutuyrttitarha, jossa on omat lohkonsa sitruunan- ja aniksenmakuisille lajeille. Yrttikasvit muodostavat laajan ja hoitovaa­timuksiltaan vaihtelevan joukon, josta löy­dät yksi- tai monivuotisen lajeja puutarhasi joka sopukkaan.

Timjami eli tarha-ajuruoho säilyttää makunsa myös kuivattuna. Yrttispiraalista on etua etenkin savipitoisella maalla.

Timjami eli tarha-ajuruoho säilyttää makunsa myös kuivattuna. Kuva Teija Tuisku

Yrttispiraalista on etua etenkin savipitoisella maalla. Kuva Outi Tynys

Perennaryhmiin sopivat erityisesti moni­vuotiset, melko pystykasvuiset ja hillitysti leviävät lajit, kuten ranskanrakuuna (Artemi­sia dracunculus ’Sativa’), iisoppi (Hyssopus officinalis) ja vuoriminttu (Pycnanthemum).

Romanttisen kukkatarhan vaalija voi kas­vattaa esimerkiksi upeasti kukkivia iisoja (Agastache), hapsukukkaisia väriminttuja (Monarda), heleänvihreää sitruunamelissaa (Melissa officinalis), laventeleita (Lavan­dula) ja hopeanharmaata ohotanmarunaa (Artemisia schmidtiana). Vaikutelmaa tehos­taa ruukussa kasvava rosmariini (Rosmari­nus officinalis) tai rungollinen laventeli, jot­ka talvetetaan sisätiloissa.

Ärhäkkäästi leviävät lajit ovat helppohoi­toisimpia omassa, selkeästi rajatussa ryhmäs­sään. Jos istutat muiden kasvien joukkoon esimerkiksi piparmintun (Mentha x piperita), valmistaudu pitämään kasvi aisoissa. Sen is­tuttaminen suodatinkankaalla vuorattuun po­teroon tai maahan upotettuun muoviastiaan helpottaa hoitoa pienessä tilassa.

Kookkaille lajeille, kuten liperille eli lips­tikalle (Levisticum officinale) ja saksankir­velille (Myrrhis odorata), kannattaa varata reilusti kasvutilaa. Saksankirvelin kukkavar­ret tai siemenet on hyvä poistaa, ellei halua kasvin kylväytyvän.

Hallaharsosta ja rimasta kyhätty katos on helppo nostaa basilikan päältä.
Hallaharsosta ja rimasta kyhätty katos on helppo nostaa basilikan päältä. Kuva Outi Tynys

Kasvimaalla otolliset olot yksivuotisille lajeille

Aurinkoinen kasvimaa tarjoaa hyvät olosuh­teet yksivuotisille lajeille kuten kynteleil­le (Satureja), maustemeiramille (Origanum majorana), korianterille (Coriandrum sati­vum) ja maustekirvelille (Anthriscus cere-folium). Istuta monivuotiset lajit sen sijaan esimerkiksi kasvimaan reunalle, jossa ne saavat kasvaa rauhassa vuodesta toiseen.

Kivistä kukkulaa muistuttava yrttispiraali auttaa maustekasveja viihtymään savisessa maassa. Levitä alimmaksi sorakerros ja lado sen päälle kiviä spiraaliin, jonka halkaisija on 120 senttiä. Täytä sisusta rikkaruohotto­malla ja hiekansekaisella mullalla. Suojaa arat kasvit, kuten ryytisalvia (Salvia offici­nalis), talveksi havunoksilla, jos keon päälle ei kerry lunta.

Kasvilavasta saa aikaista yrttisatoa. Lämpöä rakastava basilika viihtyy lavassa. Ruukussa versovat punasuoninen viini­suolaheinä, mäkimeirami, harmahtavan­liila salvia ja hopeanvärinen italianolkikuk­ka eli curry-yrtti

Kasvilavasta saa aikaista yrttisatoa. Lämpöä rakastava basilika viihtyy lavassa. Kuva Teija Tuisku

Ruukussa versovat punasuoninen viini­suolaheinä, mäkimeirami, harmahtavan­liila salvia ja hopeanvärinen italianolkikuk­ka eli curry-yrtti (Helichrysum italicum). Kuva Teija Tuisku

Kerää yrteille lämpöä eri tavoin

Aurinkoisille portaille tai parvekkeelle ase­tettu yrttiruukku on käytön kannalta kätevä. Etenkin lämpöä rakastavat basilikat (Oci­mum basilicum), sitrusheinä (Cymbopo­gon) ja rosmariini viihtyvät ruukussa, joka on helppo nostaa lämpimään kylmien säiden uhatessa. Myös kasvihuone on näille lajeille mieluisa kasvupaikka.

Jos kaipaat kukintaa, valitse ruukkuun ananassalvia (Salvia elegans), tuoksuam­piaisyrtti (Dracocephalum moldavica) tai vaikkapa rohtosamettikukka (Tagetes lucida). Punalehtiset basilika ja veripeippi (Perilla) sekä ryytisalvian kirjavat lajikkeet tuovat lehdillään pilkettä istutukseen.

Kasvilava on omiaan aikaisen maustekir­veli- ja korianterisadon tuottamiseen. Kyl­miltä säiltä ja tuulelta suojaamiseen sopii myös kevytrakenteinen harsolla katettu ke­hikko, joka muistuttaa pientä kasvihuonetta. Kaksinkertainen harsokate auttaa kasveja so­peutumaan ulkoilmaan, edistää niiden juur­tumista ja suojaa viileinä kausina.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotipuutarha yrtit yrtti


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: