MAINOS

Hyötyviljelyä kasvihuoneessa

Piha

Puutarhasta on henkeäsalpaava näköala peltojen ja niittyjen yli, mutta sijainti on siksi myös todella tuulinen. Kasvihuone oli paras ratkaisu, kun haluttiin saada itse viljeltyjä tomaatteja ja kurkkuja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jutun kirjoittamishetkellä on elokuun alku, ja kasvihuoneen ensimmäinen kesäkausi on takana. Siellä rehottavat tomaatit, kurkut, viiniköynnökset, pippurihedelmät ja kaksi pientä sitruspuuta.

– Heinäkuusta lähtien olemme korjanneet kulhollisen tomaatteja päivässä, talon emäntä Lisa kertoo. Ne ovat todella hyviä! Juuri tällaisen viljelypaikan halusimme, emme huvimajaa, vaikka monet käyttävät kasvihuonetta siihenkin tarkoitukseen. Halusimme tilan, jossa voimme viljellä vihanneksia. Puutarhamme on suojattomassa paikassa, ja merelle on vain 20 minuutin kävelymatka. Täällä tuulee usein ja voimakkaasti, eikä meillä oikein ollut hyvää tuulensuojaista tilaa, jossa viljely olisi onnistunut.

 

Auringonvalossa kypsyvät tomaatit todella maistuvat tomaateilta. Ekologista ja lähellä tuotettua kurkkua.
Auringonvalossa kypsyvät tomaatit todella maistuvat tomaateilta. Ne ovat hyviä yksinäänkin, mutta kun niitä lisää pastaan, on maku kuin Italiassa konsanaan, niin maukkaita ne ovat! Ekologista ja lähellä tuotettua kurkkua. Voiko tästä enää pistää paremmaksi?

Lisa ei haaveillut trooppisista kasveista tai tilasta, jossa herkät kasvit voisivat talvehtia, vaan hän oli kiinnostunut nimenomaan hyötyviljelystä.

– Halusimme harjoittaa luonnonmukaista viljelyä. Ei pelkästään huvin, vaan myös paremman maun vuoksi.

Syöksytorvi johtaa veden pois.
Syöksytorvi johtaa veden pois.

Varhain keväällä, kun tomaatintaimet ovat pieniä, kasvihuoneessa on kuitenkin hyvin tilaa siemenviljelylle. Silloin Lisa kylvää hajuherneitä, limetinväristä tupakkaa ja muita suosikkeja, jotka myöhemmin istutetaan ruukkuihin ja kukkapenkkeihin. Sen jälkeen kasvihuone vapautuu päätarkoitukseensa eli viljelykäyttöön.

– Ensimmäinen vuosi on ollut vähän kokeilua, mutta opin koko ajan lisää. Nyt jo olen esimerkiksi oppinut, että parhaat viljelyastiat ovat tavallisia muovisankoja, joihin poraan reikiä. Minun täytyy kuitenkin keksiä vielä parempi järjestely taimien sitomiseen. Ne kasvavat aivan yhtäkkiä, ja silloin on oltava tilanteen tasalla.

Mitä viljelisin kasvihuoneessa? www.suomela.fi/kasvihuone.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötykasvit kasvihuone kasvit kurkku puutarha puutarhanhoito tomaatit tomaatti