MAINOS

Itse tehty romanttinen kasvihuone

Piha

Ullakolta tehty löytö johti innokkaan puutarhanharrastajan unelmien täyttymykseen. Tilava kasvihuone on itse suunniteltu ja rakennettu.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Useat puutarhaharrastajat haluaisivat pidentää viljelykautta ja kokeilla eksoottisempiakin kasveja. Siksi kasvihuone on korkealla monien toivomuslistalla.

Innokas kotipuutarhuri Tuula päätti toteuttaa unelmansa kunnolla. Tuloksena on upea, englantilaistyylinen kasvihuone, joka on lähes neljä ja puoli metriä korkea ja jonka pinta-ala on 18 neliömetriä.

Oma apu paras apu. Kasvihuone komeilee keskellä suurta kasvimaata kuin pieni valkea linna.

– Olen valtavan ylpeä kasvihuoneestani, hän kertoo. Piirsin, suunnittelin ja rakensin kaiken aivan itse. Tosin maan kaivamisessa ja perustusten valamisessa tarvitsin apua. Ennen valua asensin kuitenkin itse pohjaeristeeksi styroksin ja sen päälle raudoitusverkon. Mieheni auttoi katon rakentamisessa ja nosti puolestani levyt ylös.

Aikaansaannos on vaikuttava, sillä Tuula ei ole rakennusalan ammattilainen vaan optikko, mutta omien sanojensa mukaan itsepäinen, utelias ja luova.

– Sitä paitsi pidän ruumiillisesta työstä ja uusien asioiden oppimisesta. Käytin kokonaisen talven piirustusten hahmotteluun, ja seuraava kesä kuluikin rakentamiseen.

 

Kasvihuoneen sisällä on sohva jolla on hyvä nauttia aamukahvit Ilmanvaihto on kasvihuoneessa tärkeää. Katossa on huippuimurit ja suuret tuuletusraot. Molemmilla puolilla on lisäksi kaksi avattavaa ikkunaa.
Aamukahvit on ihana nauttia arkenakin kasvihuoneen sohvalla. Kaksi huippuimuria takaa hyvän ilmanvaihdon. Ilmanvaihto on kasvihuoneessa tärkeää. Katossa on huippuimurit ja suuret tuuletusraot. Molemmilla puolilla on lisäksi kaksi avattavaa ikkunaa.

 

Tärkeä ilmanvaihto. Kasvihuone syntyi oikeastaan sattumalta. Ullakolta löytyi 36 vanhaa ikkunaa, jotka Tuulan puoliso olisi heittänyt pois, mutta Tuula ei suostunut. Yksilasiset, kauniit ikkunat olivat suhteellisen ehjiä, joten Tuula keksi, että niistä voisi rakentaa kasvihuoneen.

– Minulla oli aiemmin pieni kasvihuone. Tuhohyönteiset muodostuivat kuitenkin ongelmaksi, koska sinne oli mahdoton saada hyvää ilmanvaihtoa. Siksi päätin tällä kertaa rakentaa reilun kokoisen kasvihuoneen, jossa olisi korkea katto ja suuret pinnat. Halusin kasvihuoneesta englantilaistyylisen, sillä ne ovat minusta tyylikkäimpiä.

– Ilmanvaihto on kasvihuoneessa kaikkein tärkeintä, Tuula korostaa. Koska katto on korkea, kasvihuoneeseen mahtuu kaksi huippuimuria. Sen lisäksi molemmilla sivuilla on kaksi avattavaa ikkunaa, ja katossa on pitkiä ilmarakoja. Kasvihuoneen lämpötila ei koskaan nouse yli 30 asteen, mikä vähentää huomattavasti tuhohyönteisten riskiä.

Tuula pitää haittaeläimet ja sairaudet loitolla myös kasvattamalla kasvinsa ruukuissa tai laatikoissa. Jos joku kasvi saa tartunnan, sen voi helposti poistaa ennen kuin se tartuttaa muut kasvit. Siten kasvihuone on myös paljon vaivattomampi pitää siistinä. Kun kausi on ohi, kasvit vain siirretään pois ja betonilattia huuhdellaan puhtaaksi.

Lue seuraavalta sivulta kuinka kasvihuonetta käytetään ympäri vuoden.

 

Siemenet kerätään mieluiten omista kasveista
Siemenet Tuula kerää mieluiten omista kasveistaan. Silloin tietää, mitä saa, ja rahaakin säästyy. Jännittävää on myös kokeilla uusia, esimerkiksi ulkomaisilta toreilta löytyneitä lajeja.

Käytössä vuoden ympäri. Kasvihuone on tehnyt viljelykaudesta ihanan pitkän, ja sen omistaja saa nauttia narsisseista, tulppaaneista ja hyasinteista jo maaliskuussa. Siellä esikasvatetaan ison kasvimaan taimia. Talvisin siellä säilytetään mm. tuijia, puksipuita ja mausteita kuten persiljaa ja rosmariinia.

Tuula viljelee kasvihuoneessa lähinnä tomaatteja ja chilejä, joita on useaa eri lajia. Hän on itse kerännyt siemeniä ulkomaisilta toreilta. Hänen viljelmissään onkin meksikolaista, brasilialaista ja thaimaalaista chiliä, jotka kaikki viihtyvät mainiosti.

– Minusta on yksinkertaisinta pitäytyä niissä lajeissa, joiden tiedän viihtyvän hyvin. Sitä paitsi perheeni rakastaa tomaatteja! Pelargoneja laitan kasvihuoneeseen antamaan väriä.

Kuvassa puutarhurin lempitomaattilajikkeet
Mieluisia tomaattilajikkeita. Green Zebra, Moneymaker, Czech´s Excellent Yellow, Principe Borghese ja Ildi.

Perheen suosikkipaikka. Kasvihuone tuottaa monenlaista iloa. Koko perhe nauttii, kun saa arkisinkin istua aamukahvilla kaiken vehreyden keskellä. Kasvihuoneessa on myös mukava kuljeskella ja napostella pieniä tomaatteja suoraan taimista. Siellä järjestetään myös pieniä tilaisuuksia aina joulukuulle saakka, jolloin vietetään glögi-iltoja kynttilöiden loisteessa.

– Tämä kasvihuone on vähän kuin elämäntapa, Tuula toteaa.

– Kesällä ei oikein voi olla pidemmän aikaa poissa kotoa. Harrastamme myös purjehdusta, ja yhdistelmä ei ole paras mahdollinen. Joka kesä lupaan itselleni, että seuraavana vuonna kasvatan vähemmän kasveja. Sitten kuitenkin istun täällä helmikuussa siemenpussieni kanssa, joita on usein enemmän kuin aiempina vuosina. Tämä on nimittäin niin hauskaa!

Kasvihuone pähkinänkuoressa

Kasvihuoneen pinta-ala on 18 neliömetriä, ja sen korkeus on 4,5 metriä. Valettu betonilattia on eristetty pohjasta styroxilla ja siinä on lämpövastus, joka vie kuitenkin aivan liian paljon sähköä ollakseen oikeasti käyttökelpoinen. Seinät on tehty puusta ja yksilasisista ikkunoista, joista neljä on avattavia. Katto on kanavamuovia, ja sen sivuilla on ilmaraot. Kasvihuoneessa on juokseva vesi ja suuri kuparitynnyri, jossa vesi pysyy tasaisesti sopivan lämpöisenä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötykasvit kasvi kasvihuone puutarha puutarhanhoito puutarhuri viljellä viljely