Porvoolainen pariskunta rakensi kesähuvilansa pihapiiriin kasvihuoneen, joka antoi jo ensimmäisenä kesänä mahtavan tomaattisadon.
TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT TRUDE TIGERSTEDT
Kasvihuone05_SLA0306
Perinteinen lasinen kasvihuone sopii monenlaisille pihoille. Vihreäksi maalattu runko on tyylikäs.
Viime keväänä Trude ja Robert päättivät vihdoin hankkia kasvihuoneen, josta olivat haaveilleet jo pitkään. Ajatus oli tehdä saaressa sijaitsevasta kesäpaikasta entistä vehreämpi. ”Ja tietenkin halusimme kasvattaa itse jotain omaan ruokapöytään saakka”, he kertovat.
Pariskunnan tarkoituksiin ja kesäpaikan tyyliin sopiva kasvihuone löytyi pienen etsinnän jälkeen. Kivikankaan lasinen Juliana-kasvihuone täytti aloittelevien puutarhureiden kaikki vaatimukset.
Kasvihuone kuljetettiin saareen veneellä toukokuussa 2005, ja perustusten tekeminen aloitettiin heti mahdollisimman aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle. Tosin Truden ja Robertin mielestä sijainti on kenties liiankin aurinkoinen – toisaalta aukealla paikalla ei tarvitse onneksi kovillakaan tuulilla pelätä, että kasvihuoneen päälle putoilee oksia.
Perustus oli tehtävä huolellisesti, jotta kasvihuone asettui sen päälle näppärästi
Perustus oli tehtävä huolellisesti, jotta kasvihuone asettui sen päälle näppärästi. Lasi ei anna pohjan virheitä anteeksi.
Pohjan tekeminen kesti päivän ja siihen tarvittiin 12 lecaharkkoa, betonisäkki ja kuusi säkillistä sementtiä.
Pohjan tekeminen kesti päivän ja siihen tarvittiin 12 lecaharkkoa, betonisäkki ja kuusi säkillistä sementtiä.
Kasvihuoneen sokkeli asennettiin Lecaharkkojen päälle
Kasvihuoneen sokkeli asennettiin Lecaharkkojen päälle. Vatupassilla tarkistettiin, että perusta oli suorassa.
Kasvihuoneen mukana tulivat selkeät ohjeet, mutta aloittelevat puutarhurit halusivat luottaa kokoamisessa ammattimieheen.
Kasvihuoneen mukana tulivat selkeät ohjeet, mutta aloittelevat puutarhurit halusivat luottaa kokoamisessa ammattimieheen.
Kasvihuoneen materiaalin vuoksi perustukset oli tehtävä erityisen huolellisesti, sillä lasi ei anna anteeksi pohjan virheitä. Kasvihuoneeseen oli tarjolla myös valmis metallisokkeli, mutta innokas isäntä päätti rakentaa perustuksen itse harkoista, sementistä ja hiekasta. Pohjan tekemiseen meni yksi työpäivä.
Koska myös kasvihuoneen katto on lasia, on talvella oltava tarkka, ettei lumimassa pääse rikkomaan sitä.
Koska myös kasvihuoneen katto on lasia, on talvella oltava tarkka, ettei lumimassa pääse rikkomaan sitä.

”Tuntui kuin olisin tehnyt autotallia tai vajaa. Tumpelokin siihen pystyi, mutta tuhatosaisen kasvihuoneen kokoamisessa päätimme sentään luottaa ammattimieheen”, Robert kertoo.

Ammattilainen kokosi kasvihuoneen kehikon seinä seinältä, minkä jälkeen se oli valmis nostettavaksi pystyyn. Seuraavaksi kehikkoon asennettiin lasit. Toisena päivänä kasvihuone oli jo valmis.
Kesäkuussa pariskunta pääsi rakentamaan kasvihuoneeseen istutusalustat, joiden reunat viimeisteltiin siisteiksi kahdella kuusitukilla.
Toiselle puolelle kasvihuonetta Trude ja Robert halusivat tomaatteja ja toiselle yrttejä, kuten tilliä, salviaa ja basilikaa. He ostivat puutarhaliikkeestä valmiita tomaatintaimia (kolmea eri lajiketta), koska eivät enää ehtineet kasvattaa omia taimia. Satoa he pääsivät keräämään heinäkuun lopulla, ja sitä riitti aina lokakuulle saakka, kunnes kasvihuone tyhjennettiin odottamaan tulevaa kesää.
Kasvihuoneeseen istutettiin kolmea tomaattilajiketta
Kasvihuoneeseen istutettiin kolmea tomaattilajiketta. Taimet ostettiin kaupasta, sillä kasvattamiseen ei enää ollut aikaa.
Salvia oli kesän hittiyrtti
Salvia oli kesän hittiyrtti. Kun lehtiä kuullotti voissa pannulla, niistä tuli erittäin hyvää kastiketta esimerkiksi grillatulle lihalle.

Kirsikkatomaattisato ylitti odotukset: kahdeksan tainta tuotti peräti 15 kiloa ihananmakuisia tomaatteja. ”Muut tomaatit eivät onnistuneet aivan yhtä hyvin. Joko kastelimme liian vähän tai liikaa, sillä osa niistä halkeili jo ennen ruokapöytään pääsyä”, Robert ja Trude muistelevat.

Koska perhe ei kesälläkään vietä aikaansa mökillä joka päivä, tomaatteja ei ollut kukaan jatkuvasti hoitamassa. Silloin tuoreet puutarhurit keksivät täyttää puolentoista litran limpparipullot vedellä ja painaa ne nurinpäin multaan taimien viereen. Ovi pidettiin kiinni, mutta tuuletusluukku jätettiin auki.
”Ilmeisesti systeemi toimi ihan hyvin, kun sadossa ei kerran ollut moittimista”. Ensi kesän suosikitkin ovat jo tiedossa. ”Tietysti kasvatamme kirsikkatomaatteja”, Trude ja Robert kertovat.