MAINOS

Raha on yksi hyvä syy vaihtaa kertakäyttöparistot ladattaviin

Piha

Monissa kodeissa käytetään yhä enemmän paristokäyttöisiä laitteita, mutta niiden virtalähteeksi hankitaan pääasiassa kertakäyttöisiä eikä ladattavia paristoja. Tällä hetkellä vain prosentti myydyistä paristoista on ladattavia ja loput kertakäyttöisiä alkaliparistoja.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

– Raha on yksi hyvä syy vaihtaa kertakäyttöparistot ladattaviin. Jos kotona käytetään paljon paristokäyttöisiä laitteita, niihin tarvittaviin paristoihin kuluu paljon rahaa. Neljän kappaleen alkaliparistopaketti maksaa keskimäärin viisi euroa, ja tällaisia paketteja kuluu helposti kymmeniä vuodessa, tuoteryhmäpäällikkö Mari Pääaho VARTA:sta laskeskelee.

– Neljä ladattavaa paristoa ja peruslaturin puolestaan saa muutamalla kympillä, ja paristoja voi ladata ja käyttää satoja kertoja.

Ladattavia paristoja käyttämällä voisi säästää vuodessa suuria summia. Eniten niistä hyötyisivät luonnollisestikin suurkuluttajat: lapsiperheet, joissa paristoja käytetään leluihin, sekä ammattikäyttäjät, kuten valokuvaajat.

Muista kierrättää paristot

Rahansäästön lisäksi myös ympäristön säästäminen puhuu ladattavien paristojen puolesta. Kertakäyttöparistoista kierrätetään tällä hetkellä vain 30 prosenttia, ja loput päätyvät sekajätteeseen rasittamaan luontoa.

– Tavalliset kertakäyttöparistot ovat ongelmajätettä ja ne pitäisi aina kierrättää, mutta jostain syystä se unohtuu helposti. Kierrätys säästää luontoa, sillä paristoista saadaan talteen raaka-aineita teollisuuden käyttöön, Pääaho kertoo.

Kertakäyttöparistojen kierrättäminen ei vaadi paljonkaan aikaa ja vaivaa, sillä käytettyjä paristoja otetaan vastaan jokaisessa niitä myyvässä kaupassa tai kioskissa. Jos kierrätys tuppaa unohtumaan, ladattavat paristot ovat parempi vaihtoehto: niitä kun ei tarvitse viedä kierrätykseen joka kerta, kun virta loppuu.

Lataus onnistuu ilman sähköäkin

Paristojen laturi toimii sähköllä. Lataaminen onnistuu kuitenkin myös esimerkiksi sähköttömällä mökillä, sillä virtalähteenä voidaan käyttää tarvittaessa kannettavan tietokoneen USB-asemaa. Vastavuoroisesti paristolaturilla voi ladata myös USB:llä toimivia laitteita, kuten esimerkiksi MP3-soittimia.

– Kaikkia paristoja ei tarvitse ladata ennen ensimmäistä käyttökertaa. Näiden heti käyttövalmiiden paristojen etu on myös se, että paristojen varaus purkautuu hitaasti. Paristoja voi siis säilyttää laitteessa pitkään ilman, että niitä tarvitsee ladata uudelleen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

akku energiakustannukset energian säästö energiansäästö kierrätys paristo paristot säästöohjelma