Vanhat joulupaperit energiaksi, pakkaukset keräyskartongiksi

Piha

Käytön jälkeen joulupaperit sopivat parhaiten energiajätteen joukkoon. Jos energiajätteen keräysmahdollisuutta ei ole, lahjapaperit ja kukkien käärepaperit tulisi laittaa sekajätteeseen.

Joulupaperit eivät kelpaa kotikeräyspaperiksi lehtien ja mainosten sekaan eivätkä keräyskartonkiastioihin. Joulupaperit ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja, mikä vaikeuttaa niiden hyödyntämistä raaka-aineena. Hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säilyttää ja käyttää uudelleen.

Jos haluaa antaa persoonallisen lahjan, jonka kääre varmasti sopii keräyspaperiksi, voi lahjapaperina käyttää aikakauslehti- tai sanomalehtipaperia. Talteen kerätty kotikeräyspaperi hyödynnetään uuden sanomalehti- ja luettelopaperin raaka-aineena sekä pehmopaperiteollisuudessa. Kotikeräyspaperista saadaan Suomessa talteen yli 80 prosenttia.

Kartonki- ja pahvipakkaukset keräyskartongiksi

Jouluna on erityisen tärkeää, että kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset käsitellään käytön jälkeen oikein. Tilan säästämiseksi käytetyt lahjapakkaukset tulee aina litistää, pakata tiiviisti sisäkkäin ja laittaa keräyskartonkiastiaan.

Keräyskartongiksi kelpaavat lahjapakkausten lisäksi muun muassa maito- ja mehutölkit muovikorkkeineen, leivoslaatikot, puhdistetut paperipohjaiset kerta-astiat, muro- ja keksipaketit, paperipussit ja -kassit, talouspaperihylsyt, munakennot, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset. Myös kartonkiset joulukalenterit kelpaavat keräyskartongiksi.

Keräämällä pakkaukset talteen saadaan raaka-ainetta kartonkiteollisuudelle, vähennetään kaatopaikkojen kuormitusta sekä ehkäistään ilmastomuutosta. Keräyskartongista valmistetaan uutta pakkauskartonkia, hylsykartonkia ja laminaattipaperia.

Kuluttajien käyttämistä kuitupakkauksista saadaan keräyskartonkina kierrätykseen 40 prosenttia. Kun kaupan ja teollisuuden käyttämät ja keräämät kuitupakkaukset lasketaan mukaan, kuitupakkausten kierrätysaste on 80 prosenttia.

Jos omassa asuintalossa ei vielä ole paperin tai kartongin keräysastiaa, lähin alueellinen keräyspiste löytyy osoitteesta http://www.kierratys.info/

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

joulu kierrätys


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: