1. Ravinteiden otto paranee

Kompostimulta, kasvien jätteet ja luonnonlannoitteet tuovat maahan humusta, joka parantaa kasvien ravinteiden ottoa.

2. Nopeavaikutteista typpeä

Tuoreessa, 3-6 kuukautta muhineessa talousjätekompostissa on paljon liukoista typpeä, joka on nopeasti kasvin käytössä rehevöittämässä kasvua. Älä anna sitä hygieniasyistä lehtivihanneksille, joiden lehdet ovat suorassa kosketuksessa kompostimultaan. Muista annostella keskentekoista kompostia varovaisesti erityisesti monivuotisille kasveille ja juurikasveille sekä nitraattia kerääville vihanneksille, kuten punajuurikkaalle ja pinaatille. Jälkimmäisille typpilannoitus on hyvä lopettaa ajoissa ennen sadonkorjuuta, sillä elimistössä nitraatti voi muuttua terveydelle haitalliseksi nitriitiksi.

3. Oivaa peruslannoitetta

Talousjätekomposti sopii peruslannoitteeksi lähes kaikille kasveille. Pitkään muhinutta kompostia voidaan antaa myös varastoon tulevaa tarvetta varten, sillä typpi on hitaasti liukenevassa muodossa. Monivuotisille kasveille kompostia sekoitetaan suhteessa yksi osa uutta ja yksi vanhaa. Paljon ravinteita vaativat kasvit kaipaavat lisäksi esimerkiksi kananlantaa.

ProAgria Uusimaassa työskentelevä Esa Partanen kehottaa opettelemaan yleisimmät ravinteiden puutosoireet.
ProAgria Uusimaassa työskentelevä Esa Partanen kehottaa opettelemaan yleisimmät ravinteiden puutosoireet.

4. Annostelu suurpiirteistä

Vanhaa kompostia voi levittää reilusti maanparannusaineeksi, sillä kivennäisaineita ei kerry liikaa. Jos olet epävarma kompostin käyttökelpoisuudesta, anna kasan muhia vielä hetki. Typen lisääminen onnistuu myöhemmin helposti.

5. Lehdet hyötykäyttöön

Vastoin yleistä luuloa lehtikomposti ei ole pelkkää maanparannusainetta. Vaikka typpeä on vähän, ravinteita ja hivenaineita riittää, sillä puut nostavat niitä syvältä maasta.

6. Hyvä lisä milloin vain

Komposti levitetään yleensä keväällä, mutta hyvin palanutta ainesta voi laittaa kasvien juurelle koska tahansa. Keskentekoinen aines kannattaa levittää keväällä tai alkukesällä. Syksyllä levitettäessä typpi huuhtoutuu ympäristöön.

7. Opit seuraamaan kasveja

Seuraa tähänastisen lannoituksen antamia tuloksia. Tarkkaile etenkin nuoria kasveja. Niissä mahdolliset puutosoireet näkyvät selvimmin. Jos kasvu on niukkaa, anna ensin typpeä. Jos se ei piristä, peruslannoituksessa saattaa olla vikaa. Jos kasvit kukoistavat ja maassa on lieroja, jatka samaan tyyliin.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.