1. Mitä orkideaa suosittelet aloittelijalle?

Perhosorkidea (Phalaenopsis) on ehdoton ykkönen. Se kukkii kuukausia ja kasvaa hyvin vähällä hoidolla.

2. Perhosorkidea myydään yleensä muoviruukussa. Pitäisikö se kotona istuttaa uuteen astiaan?

Parasta on antaa kasvin olla muoviruukussaan ja laittaa se hieman suuremman ja ennen kaikkea painavamman astian sisään.

Perhoskämmekkä on myös hyvä amppelikasvi. Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, kun myytävien kasvien kukkavanat on sidottu tiukasti tukikeppeihin. Tämänhetkinen muotivillitys on lasiruukku. Mielestäni se on aivan tarpeeton ja jopa tuhoisakin, koska se heikentää juuriston hapensaantia.

3. Mitä lajeja on yleisesti myynnissä? Ovatko ne helppohoitoisia?

Myynnissä olevat risteymät on kehitetty valitsemalla vaikeista luonnonlajeista helpoimmat ja näyttävimmät jatkokasvatukseen.

Perhosorkidean lisäksi on melko yleisesti saatavilla venuksenkenkiä, kymbidejä, puikkokämmeköitä, miltonioita, nystykämmeköitä, katleijoita, epidendrumeja, zygopetalumeja ja vanda-risteymiä. Lisäksi on valtaisa joukko cambria-nimellä myytäviä mitä erilaisimpia eri sukujenkin välisiä risteymiä.

Joukossa on helppoja lajeja, mutta useimmat tarvitsevat tavallista huoneilmaa korkeamman ilmankosteuden sekä muutaman asteen eron päivä- ja yölämpötiloissa. Esimerkiksi kymbidien uudelleenkukinta vaatii lämpimän kostean kesän ja viileän talven. Paljasjuuriset vandat tarvitsevat lähes päivittäisen upotuskastelun ja miedon lannoituksen.


4. Miten orkideoita kastellaan?

Ylivoimaisesti yleisin tapa tappaa kasvi on kastella se hengiltä. Osa orkideoista, kuten venuksenkengät, kasvavat luonnossa humuskerroksessa. Useimmat kotikasvatuksessa olevat orkideat ovat epifyyttejä, niiden esiäidit ovat riippuneet puiden oksilla. Epifyyttien juuret keräävät vettä, mutta kuivahtavat taas nopeasti. Kaikkein nopeimmin tällaisen kasvin saa tapettua seisovalla märkyydellä, jolloin juuret mätänevät maatuvan kasvualustan mukana.

Kasteluun pitää käyttää huoneenlämpöistä tai vähän lämpimämpää vettä niin, että kasvualusta kastuu kunnolla. Seuraava kastelun aika on vasta sitten, kun kasvualusta on kuivahtanut.

Tavanomaisille orkidearisteymille kelpaa vesijohtovesi. On kuitenkin arkajuurisia luonnonlajeja, esimerkiksi venuksenkengät, jotka voivat paremmin, kun niitä kastellaan vesijohtovettä pehmeämmällä ja hiukan happamammalla sade- tai järvivedellä.

5. Miten kasveja hoidetaan talvella?

Talvella luonnonvalo ei riitä orkideoille. Jos kasveja ei ole kovin monta, energiansäästölamput soveltuvat hyvin lisävalon antamiseen. Pimeä yökin on tärkeä, silloin kasvi käyttää valossa kerätyn energian kasvamiseen. Kastelu ja lannoitus pitää sopeuttaa hidastuneeseen kasvuun. Vasta valon lisääntyessä niitä voi lisätä.

Perhosorkidea kasvaa tasaisesti ympäri vuoden. Sen kasteluveden joukkoon kannattaa lisätä hieman orkideoille kehitettyä lannoitetta lähes aina kasteltaessa, talvella kuitenkin hiukan harvemmin. Jos nuput alkavat kehittyä talvipimeällä, lisävalosta on apua, jotta ne jaksavat avautua eivätkä varise pois.

Talvella on oltava varovainen tuuletettaessa, sillä lyhytaikainenkin kylmän tuulahdus palelluttaa orkideat. Tuholaisiakin on hyvä tarkkailla ja torjua ne välittömästi.

6. Onko orkideoille pakko hankkia kasvatuskaappi?

Orkideakaapin hankkiminen on paikallaan siinä vaiheessa, kun huoneilmaa kosteampia olosuhteita vaativat kasvit alkavat kiinnostaa. Kaapissa lämpö, valo, kosteus ja ilman kierto pitää saada tasapainoon. Mikään välttämättömyys kaappi ei ole, ja aika moni laji kasvaa jopa paremmin sen ulkopuolella.

Kaapin varusteineen voi nykyään ostaa esimerkiksi akvaarioliikkeistä, mutta sen voi myös itse rakentaa mistä hyvästä kierrätysvitriinistä.

7. Milloin kasvualusta kannattaa vaihtaa?

Orkideoita ei tarvitse vaihtaa keväisin uuteen kasvualustaan. Vasta kun alusta alkaa maatua, on aika ryhtyä toimiin. Kasvualustan tulee olla huokoinen: männyn kaarnaa, hiilenpaloja, ruukunpaloja, styroksia. Maaorkideoille, kuten esimerkiksi kymbideille, joukkoon voi lisätä hiukan kevyttä multaa. Ruukku ei myöskään saa olla tarpeettoman suuri, jotta multa ehättää kuivahtaa kastelujen välillä.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.