Ostin tämän kukkakaupasta kymmenen vuotta sitten, kertoo helsinkiläinen Eila Palojoki ja nyppäisee varovasti kuihtuneen lehden parvekkeen kattoon kurottelevasta valtavasta bougainvilleasta.

– Ajattelin ensin viedä kukan äidilleni äitienpäivälahjaksi, mutta veinkin sitten perinteisen ruusun ja pidin tämän itse.

Ihmeköynnös oli aluksi pieni, parvekkeen pöydälle hyvin sopiva, mutta nyt se majailee isossa altakasteluruukussa lattialla. Vuosittaisesta leikkauksesta huolimatta ylimmät oksat ulottuvat parin metrin korkeudelle.

Kun ilmat syksyllä viilenevät ja köynnös alkaa pudottaa lehtiään, Eila leikkaa sitä ensin käytännön syistä reippaasti ja vie sen sitten sisätiloihin lepäilemään.

– Ensimmäiset talvet kasvi asui makuuhuoneessani ikkunaverhojen takana piilossa, sillä lehdettömänä se näyttää aivan kuolleelta.

Nykyisin parimetrinen hujoppi saa talvehtia 19–20 asteen lämpötilassa Eilan työhuoneen hämärässä nurkassa. Ihanteellista 5–10 asteen lämpötilaa sille ei kaupunkiasunnossa ole mahdollista järjestää. Vettä se saa harvakseltaan, mutta Eila kertoo toisen, hiukan pienemmän ihmeköynnöksen selvinneen koko talven kuivana autotallissa.

Vapun aikoihin köynnös pääsee taas ulos parvekkeelle lasien suojaan.

– Lehdet alkavat silloin tulla heti esiin. Juhannukseen mennessä se on jo kukassa, ja kukintaa jatkuu koko loppukesän.

Eilan parveke on etelän puolella, ja sinne paistaa aurinko kesällä melkein koko päivän.

– Olosuhteet ovat nyt vähän liiankin kuumat, ja köynnökseen on alkanut tulla kirvoja. Edellisessä asunnossani, josta muutin tähän pari vuotta sitten, eteläparveke oli auringonpaahteelta suojassa, ja siellä ihmeköynnös menestyi vielä paremmin.

Bougainvillea eli ihmeköynnös

Näin bougainvillea viihtyy

1. Kasvi vaatii suojaisan paikan ja paljon aurinkoa, mutta kuuminta paahdetta kannattaa välttää.

2. Ihmeköynnös on juoppo ja menestyy siksi parhaiten altakasteluruukussa.

3. Ravinnepuikot tai säännöllinen lannoitus auttavat kasvia kukkimaan pitkään.

4. Paras talvehtimispaikka on viileä, mutta kasvi voi selvitä talvesta myös normaalissa asuinhuoneessa. Lepokauden aikana kastelu saa olla säästeliästä.

5. Kun kasvukausi keväällä alkaa, köynnös haluaa taas uutta, ravinteikasta multaa juurelleen ja paljon valoa.

 Tropiikin suosikkiköynnös

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva ihmeköynnös (Bougainvillea) on kaikkialle tropiikkiin ja subtropiikkiin levinnyt köynnössuku. Yhteensä sen eri lajeja on 14, mutta jalostuksen myötä lajikkeita ja värejä on syntynyt satoja. Osa suvun lajeista muodostaa paksun, puumaisen rungon, josta rennot, pitkät ja köynnösmäiset oksat lähtevät. Oksissa on pieniä okamaisia koukkuja, joiden varassa ne kiipeilevät. Kukinnat ilmestyvät rykelminä oksien päihin. Ihmeköynnöksen varsinaiset kukat ovat hyvin vaatimattomat, vaaleat ja torvimaiset, mutta kukkien ympärillä olevat kolme ylälehteä ovat värittyneet kirkkaan punaisiksi, oransseiksi tai jopa monivärisiksi. Tropiikissa Bougainvillea kukkii yleensä ympäri vuoden ja on sadekauden jälkeen komeimmillaan.

Lähde: Tropiikin koristekasvit (Jouko Antere, Puutarhaliitto) 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Kukkaloistoa aloittelijalle, Pioni on syntynyt puutarhan kuningattareksiIstuta pioni näinMiksi pioni ei kuki?Puutarha herää kevääseenPuutarhaideoita – satumainen puutarhaSatumainen puutarhaPuutarhatuotteita netistäPergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaaViherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa?