Ryhmäruusut

Pystykasvuisia, matalia ja talvenarkoja lajikkeita, joita voit vaalia lämpimällä paikalla. Värikäs kukinta jatkuu usein myöhään syksyyn asti, ja erilaisia lajikkeita on saatavilla runsaasti. Taimet tuodaan ulkomailta, ja ne vaativat talvisuojauksen ja runsaasti hoitoa.

Ryhmäruusuihin kuuluvat esimerkiksi suurikukkaiset teehybridiruusut, kuten tuttu ’Peace’ ja harvinaisempi valkokukkainen ’Polarstern’, sekä tertturuusut kuten roosa ’Ballade’ ja vaaleanpunainen ’Astrid Lindgren’.

Ryhmäruusut on vartettu perusrunkoon, joka on ominaisuuksiltaan erilainen kuin maanpäällinen jaloruusu. Istuta jalonnuskohta 15–20 senttiä syvälle maahan, niin talvenkestävyys paranee.

Peittoruusut

Rentoversoisia ja kestävyydeltään ryhmäruusujen kaltaisia. Sopivat peittämään maata. Kasvusto levittäytyy yhtenäiseksi, kun istutat taimet 50–70 sentin välein. Yksi tunnetuimmista peittoruusuista on ’The Fairy’, jonka leveys on lähes metrin.

 

Tarhakurtturuusu ’Agnes’ Bourbonruusu ’Great Western’
Tarhakurtturuusu ’Agnes’ avaa tuoksuvat, kerrannaiset kukkansa kesäkuun lopussa. Bourbonruusu ’Great Western’ kukkii heinäkuussa. Laajat, maljamaiset kukat tuoksuvat houkuttavasti. Pensas pärjää ainoastaan I-vyöhykkeellä.

Köynnösruusut

Korkeaksi kasvavia ruusuja, jotka tarvitsevat tukemista, useat lajikkeet myös talvisuojausta. Suomenköynnösruusu ’Pohjantähti’ pärjää oloissamme ilman suojausta. Istuta köynnösruusu lämpimään paikaan vaikkapa kaaritukeen puutarhakäytävän yli, jolloin saat nauttia kukinnasta täysin siemauksin.

Pensasruusut

Tavallisesti 1–2 metriä korkeita pensasmaisia, talvenkestäviä ja yleensä vähällä toimeentulevia lajeja. Pensasruusut kukkivat kerran kesässä, tosin esimerkiksi kurtturuusuilla on pitkä kukinta-aika.

Pensasruusuihin kuuluvat luonnonruusut sekä historialliset neidon-, ranskan-, kartano- ja damaskonruusut. Lisäksi uudemmat tarhapimpinella- ja tarhakurtturuusut ovat pensasruusuja. Pensasruusut ovat yleensä omajuurisia, eli niitä ei ole vartettu perusrunkoon.

Ruusujen kukinta-aika

Koko kesän kukkivat

Ryhmäruusut kukkivat heinäkuun alusta usein lumentuloon asti.
Pensasruusuista kurtturuusu ja tarhakurtturuusut kukkivat saman vuoden versoilla pitkään, kesäkuun puolivälistä myöhäiseen syksyyn saakka.

Kerran kesässä kukkivat

Pensasruusuista villi- ja pimpinellaruusut kukkivat parin viikon aikana juhannuksesta lähtien.
Heinäkuun alussa, parhaimpaan loma-aikaan aloittavat kukintansa kartano-, neidon- ja ranskanruusut. Niiden 3–4 viikkoa kestävä kukinta juhlistaa keskikesän.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.