MAINOS

Esikko tuo pastellinsävyisen kevään

Piha

Esikoiden kukkiminen on varma kevään merkki. Sisko Chasen puutarhassa vuodenaikaa juhlistavat sadat taimet eri värikirjoineen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sisko Chase on hyväntuulinen ja huoleton kotipuutarhuri. Tämä ei tarkoita, että hänen puutarhansa olisi villi ja vapaa – päinvastoin, kivireunuksin rajatut perennatarhat ovat siistit ja monimuotoiset. Hänen suhtautumisensa puutarhanhoitoon ja kasveihin, myös suosikkilajeihin esikoihin, on kuitenkin mutkatonta.

– Ne kukkivat vuodesta toiseen satunnaisesti annetun kompostin ja tuhkan voimalla.

Se ja mitä ilmeisimmin sopiva kasvupaikka näyttävät riittävän, sillä toukokuisessa puutarhassa säkenöivät sadat eriväriset esikot. Silmiin pistävät erityisesti aniliininpunaiset suikeroesikot (Primula Pruhoniciana-ryhmä), jotka reunustavat perennatarhoja kaikkialla. Ne ovat värikäs lähtölaukaus perennapenkille, jossa muut kasvit vasta heräilevät uuteen kasvukauteen.

Kevätesikko
Oranssinpunainen kevätesikko on mitä luultavimmin risteymä etelänkevätesikon kanssa.

Esikko leviää rohkeasti

Sisko koki esikkoherätyksen kymmenen vuotta sitten tehtyään ensimmäisen puutarhamatkan ystävättärensä kanssa Viroon. Naiset matkasivat toukokuussa Saarenmaalle, jossa heidät vastaanottivat punaisena hehkuvat esikkopenkit.

– Tuollainen on ihmisen saatava omaan puutarhaansa, hän päätti.

Matkoja eteläiseen naapuriin hän on tehnyt sen jälkeen lähes joka vuosi, ja puutarha on saanut aina uudenlaisen esikkotuliaisen.

Sisko keräilee ennemmin värejä kuin lajeja. Suurin osa esikoista on loistoesikoita (Primula Polyantha-ryhmä), jonka yksi- ja kaksivärisiä yhdistelmiä löytyy loputtomasti.

Hän muistelee hymyillen, kuinka Türin kukkamessuilla virolaismyyjä oli kertonut, että esikko ”levib rohkesti”.

– Oikeassa mummo oli. Suikeroesikko valloittaa pelottomasti ja nopeasti uusia alueita.

Sisko on ostanut ainoastaan muutaman esikon Suomesta. Yksi näistä oli harvinainen tähkäesikko (Primula vialii), joka ei pitkään puutarhassa viihtynyt. Syyksi Sisko arvelee lajin luontaista lyhytikäisyyttä, tai perheen Mikey-koiraa, jolla oli tapana nostaa jalkaa sen läheisyydessä.

 

Pensasaidan katve luo sopivat valo-olot niin esikoille kuin taustan jouluruusullekin. Keskellä ilakoi keltainen etelänkevätesikko, ja edessä penkkiä reunustaa aniliininpunainen suikeroesikko. Valtalajina Siskon puutarhassa ovat eriväriset loistoesikot.  Loistoesikko
Pensasaidan katve luo sopivat valo-olot niin esikoille kuin taustan jouluruusullekin. Keskellä ilakoi keltainen etelänkevätesikko, ja edessä penkkiä reunustaa aniliininpunainen suikeroesikko. Valtalajina Siskon puutarhassa ovat eriväriset loistoesikot. Sisko kerää puutarhaansa erilaisia värejä sekä väriyhdistelmiä. Tässä hempeä vaaleanpunainen loistoesikko.

Jakotaimia riittää

Sisko on pannut merkille, että kevätesikko (Primula veris) ei siemennä samaan tapaan kuin Keski-Suomeen asti menestyvä etelänkevätesikko (P. elatior).

– Sen poikasia saa yhtenään siirtää nurmikolta takaisin penkkiin tai mökille.

Lähes joka kolmas vuosi Sisko jakaa laajoiksi kasvaneet esikkoesiintymänsä. Jakotaimet hän siirtää useimmiten uuteen penkkiin, nykyään pikkutaimet päätyvät yhä useammin ruukkuihin ja ystävien puutarhaan.

Esikot risteytyvät helposti keskenään, ja puutarhaan ilmestyy joskus aivan uudennäköisiä yksilöitä. Siskon mielestä esikkoja käytetään Suomessa turhan vähän, vaikka ne ovat todella helppohoitoisia ja kukkivat viileänä keväänä jopa 3–4 viikkoa.

Sisko Chase
Sisko on ruukuttanut suikeroesikoita viemisiksi kevään taimienvaihtopäiville.

Liilanpunaiset esikot tuovat iloa

Palloesikko (Primula denticulata) on osoittautunut mainettaan hankalammaksi eikä aluksi viihtynyt kesää pidempään Siskon pihamaalla. Muutaman vuoden kokeilujen jälkeen Sisko kuitenkin keksi hiekasta ratkaisun – istutuskuoppaan lisätty sora oli avain lajin menestymiseen. Myöskään monikerroksinen japaninesikko (P. japonica) ei ole suvainnut itää Siskon hyppysissä.

Lajien intohimoiseksi haalijaksi Sisko ei tunnustaudu. Hän ostaa niitä lajeja, jotka sattuvat tulemaan vastaan.

– Lajimäärää enemmän iloa tuovat esikkojen liilanpunaiset värit, jotka sattuvat olemaan lempivärejäni.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Katso lisää kauniita kuvia esikoista seuraavalta sivulta. 

 

Siskon puutarhassa säkenöivät sadat erilaiset esikot 

 

Palloesikko Luhtaesikko
Himalajalta kotoisin oleva palloesikon lehdet kasvavat täyteen mittaansa vasta kukkien kuihduttua. Laji kaihtaa auringon paahdetta. Kosteassa viihtyvän luhtaesikon (Primula sieboldii) tunnistaa jopa 30 sentin korkuisista ruusunpunaisista sarjakukinnoista. Laji tekee joka vuosi muutaman siementaimen Siskon iloksi.
Loistoesikko Virosta
Esikkojen tunnusmerkki on viisilukuinen verhiö. Tällä Türin kukkamessuilta Virosta löydetyllä loistoesikolla se on erikoisen tummanpuhuva.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alue aste esikko ikea imu kasvi kasvu kivi