Sipulikukkien kasvattaminen saa kukat kasvamaan tavallista aiemmin. Se tarkoittaa sitä, että voit nauttia tuoreista kukista jo jouluna, kun puutarha on vielä talvihorroksessa. Kukkivat hyasintit ja etenkin niiden tuoksu kuuluvat jouluun erottamattomasti. Jos päätät kasvattaa sipulikukkia itse ja haluat niiden kukkivan joulunaikaan, käy työhön syyskuun puolessavälissä. Istutetut sipulikukat puhkeavat kukkaan noin 14–15 viikossa.

Kasvatetaan 10–12 viikkoa

Hyasintin sipuleita voi kasvattaa joko ruukussa tai lasissa. Jos kasvatat sipulit ruukuissa, valitse pieniä ruukkuja ja laita niihin läpäisevää, kevyttä ja kosteaa multaa. Peitä sipulit mullalla siten että kärki ja yksi senttimetri sipulia jäävät näkyviin. Jos kasvatat sipulit laseissa, lisää lasiin vettä niin vähän, että sipuli juuri ja juuri yltää veteen. Nyt voit jättää sipulit kasvamaan itsekseen 10–12 viikon ajaksi.

Suojaa valolta kartion avulla

Kasvatettavat sipulit tulee pitää aluksi viileässä ja pimeässä kasvuympäristössä. Sopiva lämpötila on noin 5–10 astetta. Kukan varsi ei kasva tarpeeksi pitkäksi liian valoisassa paikassa, ja kukka jää liian alas lehtien väliin. Jos sipuleille ei löydy tarpeeksi pimeää paikkaa, voit suojata sipulit hupulla, joka ei päästä valoa nupulla olevaan kukkaan. Tee reilun kokoinen kartio ja laita se sipulin päälle.

Tunnelmallista tuoksua jouluun

10 viikon jälkeen itu on kasvanut noin viiden senttimetrin korkuiseksi, ja kasvatuksessa aletaan olla voiton puolella. Nosta sipulit lämpimään, mutta älä poista huppuja ennen kuin kärki on työntynyt kunnolla esiin sipuleista. Lehdet näyttävät vielä valjuilta ja oudoilta, mutta ne vahvistuvat valossa ja niistä tulee upean vihreät. Odota vielä 3–4 viikkoa, jonka jälkeen sipulit alkavat kukkia ja kotiin leviää joulun tunnelma.

Käytä esikäsiteltyjä sipuleita

Hyasintit puhkeavat kukkaan jouluna, kun muistat käyttää esikäsiteltyjä sipuleita. Niille on tehty erityinen lämpökäsittely, jolloin sipulit puhkeavat kukkaan aiemmin kuin ne sipulit, jotka on tarkoitettu istutettavaksi puutarhaan. Voit tietenkin käyttää sipuleita, joita ei ole esikäsitelty, mutta ne eivät kuki jouluna.

Leikittele sipuleilla

Voit kasvattaa jouluksi muitakin kasveja kuin hyasintteja. Krookuksia ja pieniä punaisia joulutulppaaneja kasvatetaan samaan tapaan. Tasetteja kasvatetaan kuukauden ajan. Laita sipulit ruukkuihin tai lasikulhoon koristekivien kanssa. Aseta ne viileään paikkaan, jotta ne eivät kasva liikaa ja liian nopeasti.

Mutkat suoriksi: osta ruukussa kasvatettuja hyasintteja

Joulun lähestyessä voit vetää mutkat suoriksi, jos et ole jaksanut kasvattaa omia hyasintteja. Osta ruukussa kasvatettuja hyasintteja ja nosta kasvi varovasti ruukusta. Ravistele multa pois mahdollisimman huolellisesti ja huuhtele sitten juuret vedessä. Ujuta juuret varovasti vedellä täytettyyn lasiastiaan.