Kukkasipuleiden valikoimat ovat paljon monipuolisemmat kuin moni arvaisi. Monet lajit ovat pitkäikäisiä ja leviävät itsestään, kuten lumikellot, sinililjat ja narsissit. Ne ovat varman kukkaloiston kulmakiviä. Oudompia, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi laukat, koiranhampaat, pikarililjat, tähdikit ja tähtihyasintit.

Sipulikukkahinnastot ovat herkullista silmäiltävää. Parhaissa on hyvää viljelytietoa ja niistä saa apua ja ideoita istutusten suunnitteluun, kunhan malttaa olla hullaantumatta liioitellun komeista kukkakuvista. Hinnaston voi tilata tai selata esimerkiksi osoitteista www.korpikangassiemen.fi, www.kauppila.fi ja www.nelson.fi.

Kukintaa kevättalvesta kesään. Kukkasipulit juurtuvat jäähtyvään maahan. Etelässä syys-lokakuu on istutusaikaa. Narsissit istutetaan mahdollisimman ajoissa, tulppaanit ehtivät vielä talven alla. Hyvä juurtuminen on tärkeää, ja mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä aiemmin on oltava asialla.

Kevään kukintaa riittää hyvinkin neljälle kuukaudelle. Jo maaliskuussa nousevat lumikellot pälvipaikoille. Huhtikuussa kukkivat talventähdet, krookukset ja kevätkurjenmiekat. Toukokuu on posliinihyasinttien, helmililjojen, kasvitieteellisten tulppaanien, narsissien ja sinililjojen aikaa, ja kesäkuussa juhlivat vielä viimeiset tarhatulppaanit ja laukat.

Karhunlaukka (Allium ursinum)
Kesäkuussa kukkiva karhunlaukka (Allium ursinum) tuoksuu ja maistuu aidosti sipulilta. Sen lehdet ovat syötäviä ja sopivat vaikka salaatteihin. Paras kasvupaikka on puuston alla, puolivarjossa ja hyvässä humusmaassa.


Maa muhevaksi.
Kukkasipuleja ei pidä istuttaa juurien läpitunkemaan, köyhään ja kuivaan maahan, vaan maa kunnostetaan 30 sentin paksuudelta multavaksi ja kuohkeaksi muokkaamalla siihen hiekkaa, kompostia ja turvetta. Tiivis savipohja on syytä rikkoa ja salaojittaa.

Maan pitää olla myös kunnolla kalkittua ja ravinteikasta. Vähätyppistä seoslannoitetta sekoitetaan koko kasvukerrokseen ja lisäksi multaan on hyvä lisätä hitaasti liukenevaa sarvilastua tai luujauhoa. Ensimmäisen kevään komea kukinta onnistuu sipulin omien eväiden turvin, mutta seuraavan kesän kukintaa varten kasvin täytyy kerätä jo uudet ravintovarastot. Siksi kunnon lannoitus on tärkeää vastaisuudessakin.

Useimmat sipulikukat menestyvät parhaiten maassa, joka on keväällä kosteaa, mutta kuivahtaa kesällä sipulien vaipuessa lepotilaan. Istutuksen jälkeen ja myös keväällä on syytä kastella, ellei maa ole läpimärkää. Vesi tiivistää maan ja auttaa sipuleita juurtumaan.

Oikea istutussyvyys riippuu maan laadusta ja sipulin lajista ja koosta. Sipulipakkauksissa on yleensä mainittuna sopivat sentit. Kuohkeaan maahan istutetaan syvempään kuin tiiviiseen. Yleisen ohjeen mukaan sipulin pohja tulee syvyyteen, joka on kolme kertaa sipulin korkeus. Pikkusipuleille riittää 5–8 senttiä, kasvitieteelliset tulppaanit tulevat 10- 20 sentin, narsissit 15–20 sentin ja laukat 10–20 sentin syvyyteen.

Yksittäisille sipuleille on helppo pistellä maahan reikiä sipulinistuttimella. Ison ryhmän voi kaivaa ensin auki, asetella sipulit paikalleen ja peitellä ne lopuksi yhdellä kertaa. Multaa on hyvä lisätä myöhemmin, jos sipulit näyttävät kärsivän talvesta tai kuivuvan kesähelteillä.

Terttutulppaani (Tulipa praestans) 'Fusilier'
Terttutulppaani (Tulipa praestans) ’Fusilier’ vasta availee tulipunaisia, runsaita kukkiaan, kun krookukset ovat jo ehtineet kukkia. Voit istuttaa astioihin monikerroksisen lajitelman eri aikaan kukkivia sipulikukkia.

Kaiken varalta

  • Jos aavistelet myyrätuhoja, istuta sipulit istutuskoriin ja suojaa vielä katiskaverkolla.
  • Jos istutukset jäävät myöhäiseksi tai jos puutarha on pohjoisessa, varmista hyvä juurtuminen peittämällä maa lehtikerroksella ja havuilla.
  • Unohtuivatko sipulit kaapin hyllylle? Ruukkuihin voit istuttaa vielä tammi-helmikuussa. Juurruta kellarissa ja nosta huhtikuussa valoon.

Ajankohtaista puutarhassa syys-lokakuussa

  • Nosta peruna aurinkoisena ja lämpimänä päivänä. Jos satelee tuon tuosta, voit etukäteen peittää perunamaan kevytpeitteellä liialta kastumiselta.
  • Tuo viimeisetkin huonekasvit sisään. Pese ne puhtaiksi pölystä ja koivunsiemenistä. Kaikki eivät pelkää pakkasia – tuonenkielo ei pahastu kuuraisesta yöstäkään.
  • Kokoa syksyn mittaan risuja, naatteja, ruohosilppua, haravointijätettä, kompostia ja multaa pitkäksi kohopenkiksi kasvimaan reunaan. Siinä on hyvä aloittaa keväällä viljelytoimet.
  • Kitke vielä ennen talvea perennaryhmistä sekä koriste- ja marjapensaiden alta monivuotiset rikkakasvit pois.