Kerää kasvien siemenet talteen

Piha

Omasta pihasta löytyy yllättävän paljon lajeja, joista voit noukkia siemeniä kylvöksiin. Vähitellen keruuinto kasvaa, sillä siemenistä saat istutuksiin erikoisuuksia, ja mutaation kautta voi syntyä vaikkapa uusi kaunis värimuoto.

Siementen kerääminen yksivuotisista kesäkukista ja yrteistä onnistuu vasta-alkajaltakin. Tiettyjen kasvien siemenet, kuten esimerkiksi samettikukan, kehäkukan, krassin ja unikon siemenet säilyttävät itävyytensä monta vuotta ilmavassa paperipussissa ja kuivassa varastossa.

Omasta pihasta kannattaa poimia myös kaksivuotisten sormustinkukan, salkoruusun, harjaneilikan ja maariankellon siemeniä. Koristeellisiin pusseihin pakattuina ne ovat haluttu tuliainen.

 

Kasvien siemenet – Pionierikoisuus Kasvien siemenet – Sinietelänherne
Pionierikoisuus aloittaa ikään kuin uuden kukintansa siemenkotien avautuessa. Punaiset marjamaiset helmet ovat kypsymättömiä siemenaiheita, sinisenmustat ovat tuoreita siemeniä. Ne on kerättävä elokuun puolivälissä, eikä niistä tarvitse poistaa mustaa hedelmälihaa. Pionin itämiseen saattaa joskus kulua parikin vuotta.  Sinietelänherne
Kasvien siemenet – Kehäkukka Kasvien siemenet – Ukonhattu
Kehäkukka Ukonhattu

 

Myös kasviksista, kuten tomaatin hedelmälihasta, on helppo ottaa kasvien siemenet talteen. Jos olet ehtinyt harrastuksessa jo pidemmälle, kokeile kasvattaa kyssäkaalia tai kaskinaurista kukkivaksi, jotta saat omaa lisäysaineistoa. Jopa perunaa voit lisätä siemenistä. Monivuotisten kellojen, akileijojen ja ritarinkannusten siemeniä saat vaivatta talteen. Suurin osa itää melko helposti, mutta sukujen sisällä on yllättäviä lajikohtaisia eroja itävyydessä.

Lisää seuraavalla sivulla: yllätyksiä siementen kerääjille.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

Kasvien siemenet – Ohdakkeisiin kuuluva Cirsium eriophorum -laji Tulikukka (Verbascum)
Ohdakkeisiin kuuluvan Cirsium eriophorum -lajin nuokkuvat hedelmystöt ovat yhtä kauniita kuin kukatkin. Piikkiset pallerot kerätään syyskuussa. Tulikukan (Verbascum) pieniä siemeniä kehittyy pitkään kukkavarteen runsaasti. Kukinnoissa on vielä syyskuussa sekä kukkia että kypsiä siemenkotia.

Kasvien siemenet – Salkoruusuja (Alcea) isotähtiputki (Astrantia major) siemeniä
Salkoruusuja (Alcea) lisätään siemenistä. Kerrannaiskukkaisen kasvin siemenistä syntyy sekä yksinkertaisia että kerrannaiskukkaisia taimia. Maatiaiskasvit, kuten isotähtiputki (Astrantia major), kuuluvat puutarhan kestäviin peruskasveihin. Kerää niiden siemeniä, jotta kannat säilyvät tuleville sukupolville.

 

Kokeilunhalu johtaa lopulta yhä haasteellisempien lajien siementen keruuseen. Itse kasvatetut pihapuut tai alppiruusuristeymät palkitsevat puuhaan paneutuneen tarhurin, sillä kiitoksena työstä voi olla jopa kasvattajan mukaan nimetty uusi lajike. Mielenkiintoa keräämiseen tuovat myös kukkien ja lehtien värimuodot.

Kannattaa muistaa, että siemenkylvöissä kaikki jälkeläiset eivät aina ole emokasvin kaltaisia. Häviävä ominaisuus on muun muassa kukkien kerrannaisuus. Myös värit toisinaan muuttuvat; sinikukkaisesta kehkeytyy valko- ja vaaleanpunakukkaisia jälkeläisiä tai samaan kukkaan ilmaantuu kahta eri sävyä. Esimerkiksi vaaleanpunakukkaisesta kesämalvikista kerätyistä siemenistä voi kasvaa valkokukkaisia yksilöitä – tai toisinpäin.

 

Rusettiratamo (Plantago major ’Rosularis’), Kasvien siemenet "Irman ihme" on tomaattimuoto Tampereen seudulta, Kasvien siemenet
Rusettiratamo (Plantago major ’Rosularis’) säilyttää siemenlisäyksessä kauniin kasvumuotonsa. ”Irman ihme” on tomaattimuoto Tampereen seudulta. Sen siemenet ovat haluttuja erikoisten hedelmien vuoksi.

Sinipallo-ohdake (Echinops bannaticus), siemenet Luostariunikko (Stylophorum), Kasvien siementen keräys
Sinipallo-ohdaketta (Echinops bannaticus) on helppo lisätä siemenistä. Luostariunikoiden (Stylophorum) siemenet ovat kypsinä mustia.

 

Lehtien punainen väri säilyy muun muassa purppurahappomarjalla, mutta kuunliljojen lehtien värimuodot eivät välttämättä periydy kuin osalle jälkeläisiä. Siksi ne lisätään jakamalla. Värimuunnos on yleensä väistyvä ominaisuus. Esimerkiksi okakuusen muodoista vain joka kymmenes siemenistä lisätty taimi on neulasiltaan kauniin hopeinen.

Hyviä keruukohteita ovat varsinkin ne koristekasvit, joita tarvitaan paljon. Poimi niittyä varten reippaasti eri päivänkakkaralajeja, sillä ne tuottavat paljon siementä. Valitse seokseen lisäksi vaikkapa kelloja ja särmäkuismaa.

Itse kerätyillä siemenillä voit saada kasvivalikoimiisi jotain sellaista, jota ei vielä ole myynnissä ja jonka viljely siemenestä kukkivaksi tuottaa aitoa onnistumisen riemua. Harvinaisuus on muun muassa kaksivuotinen hopeasalvia (Salvia argentea), jonka saat parhaiten itsellesi siemenistä kasvattamalla.

Seuraavalla sivulla: kerää kasvien siemenet ennen kuin ne varisevat.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Vasemmalla neidonkielen (Echium), oikealla harmaakäenkukan (Lychnis coronaria) siemeniä.
Vasemmalla neidonkielen (Echium), oikealla harmaakäenkukan (Lychnis coronaria) siemeniä.

Kerää siemenet ennen varisemista

Aloita kasvien siementen kerääminen viimeistään, kun hedelmät, esimerkiksi siemenkodat ja -palot, alkavat tummua ja halkeilla. Kun marjat ja siemenet varisevat maahan, on jo kiire. Siemenet ovat kypsinä mustia tai ruskeita, vihreinä ne ovat tuleentumattomia. Ainakin alkukesästä kukkivat lajit ehtivät kypsyttää itäviä siemeniä Suomen lyhyen kesän aikana.

Itse kerätyillä siemenillä voit saada kasvivalikoimiisi jotain sellaista, jota ei vielä ole myynnissä ja jonka viljely siemenestä kukkivaksi tuottaa aitoa onnistumisen riemua. Harvinaisuus on muun muassa kaksivuotinen hopeasalvia (Salvia argentea), jonka saat parhaiten itsellesi siemenistä kasvattamalla.

Talleta kääpiö- ja ryhmäsamettikukkien siemenet seuraavan kevään kylvöksiä varten
Talleta kääpiö- ja ryhmäsamettikukkien siemenet seuraavan kevään kylvöksiä varten, sillä ne on erityisen helppo kasvattaa taimiksi.

Jättilaukka (Allium giganteum)
Jättilaukan (Allium giganteum) hedelmystö on koristeellinen koko kesän. Kehittyminen siemenestä kukkivaksi yksilöksi kestää vuosia. Kerää talteen vain ehjät, kookkaat siemenet. Kehäkukan siementaimia voi nousta maasta omia aikojaan myös seuraavana kesänä. Pikkuhiljaa siementuotanto taantuu.
 

Parhaat siemenet syntyvät aurinkoisina aikoina

Parasta siementä syntyy aurinkoisina kesinä valoisilla paikoilla, mutta liian kuivana kesänä siemenpalot ovat tyhjiä ja siemenet pieniä. Elinvoimaiset, multavassa maassa kasvavat yksilöt tuottavat hyvälaatuisen siemensadon.

Valitse kerätessäsi pulleita siemenkotia tai vioittumattomia hedelmiä. Hylkää pienet tai epämuodostuneet kodat ja lidut, sillä niiden sisällä olevat siemenet ovat kevyitä ja ehkä vajaasti kehittyneitä. Paras tulos syntyy, kun valitset emoyksilöt tarkoin. Hylkää tuhoojien vioittamat kasvit. Kukkien ristipölytyksen voit estää kietomalla kukat harsoon. Esimerkiksi eri kurpitsalajit risteytyvät herkästi kasvaessaan lähekkäin.

 

myskisalvia (Salvia sclarea) Vaaleanpunainen sormustinkukka (Digitalis)
Kaksivuotinen myskisalvia (Salvia sclarea) on helppo lisätä siemenistä. Se kylväytyy myös itsestään kasvupaikalleen. Siemenistä lisättäessä syntyy myös miellyttäviä yllätyksiä esimerkiksi kahden lajin risteytyessä keskenään. Vaaleanpunainen sormustinkukka (Digitalis) saattaa olla pikkukelta- ja itävallansormustinkukan risteymä.

Suurin osa pitkälle jalostetuista risteymistä ei tuota itävää siementä. Tällainen on muun muassa loistokurjenpolvi (Geranium ’Johnson’s Blue’).

Kuivaa siemenet keräämisen jälkeen huolellisesti. Jo vähäinenkin kosteus saattaa pilata siemenerän. Puhdista roskat ja ylimääräiset kasvinosat, jotka vaikeuttavat kylvöä tai homehtuvat säilytyksen aikana.

Kärhö Clematis addisonii
Kärhöjen luonnonlajeja voi lisätä myös siemenistä. Clematis addisonii -lajilla on suloiset kukat ja hyvin koristeelliset hedelmystöt, jotka kerätään ennen kovia pakkasia. Siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen.

Sinipallo-ohdakkeen ja oikealla tulikukan siemenkotia ja siemeniä.
Sinipallo-ohdakkeen ja oikealla tulikukan siemenkotia ja siemeniä.

Varusta siemenerät nimilapuilla ja keruupäivämäärällä. Säilytä satosi kylvöhetkeen saakka paperipusseissa tai kannellisissa astioissa, yksivuotiset huoneenlämmössä ja perennat sekä puuvartiset lajit hiukan viileämmässä kuivassa paikassa.

Osa siemenistä säilyttää itävyytensä pitkään, kuten koristetupakka ja mooseksenpalavapensas, osalla itävyys heikkenee nopeasti. Kylvä saksankirveli ja vaahteralajit heti siementen kypsyttyä syksyllä. Jouluruusu itää vasta toisena vuotena kylvöstä kahden pakkasjakson ja yhden lämpöjakson jälkeen. Myös joidenkin katkeroiden (Gentiana) itämistä joudut odottamaan pitkään.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Kasvit muokkaavat pihan tunnelman, Kaksivuotiset kasvit ja Tue köynnöstävät kasvit huolella

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kasvit kukat kukka piha puutarha siemen siemenet


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: