Komeimpia monivuotisia kesäkasveja ei kannata heittää pois tai jättää pakkasen armoille, jos niille vain löytyy kunnon talvetustila. Pimeä ja viileä kellari on hyvä useimmille, pelargonit säilyvät lasikuistilla tai viileässä huoneessa. Jos haluat säästää arvokkaan rungollisen marketan, komean laventelin tai rosmariinin, kysy talvetusta puutarhaliikkeestä tai vaikka kaupunginpuutarhalta.

Suuret sipulit, komeat kukat

Sipulikukkien istutus tietää iloa kevääseen. Mitä suurempi sipuli, sitä komeampi kukka. Esimerkiksi tulppaanilla koko on 14+. Luku tarkoittaa sipulin ympärysmittaa. Kastele maa hyvin ja lannoita sipulikukkalannoitteella, niin kasvuunlähtö on ripeää ja kukinta komeaa. Voit istuttaa sipuleja vielä talvellakin ruukkuihin ja juurruttaa kellarissa.


Satoa ja siemeniä omasta puutarhasta: Siemenvarastot täyttyvät

Viimeisetkin puutarhakukkien siemenet kypsyvät kovaa vauhtia. Kasvitarhan kehäkukista, maustesamettikukista ja kamomilloista on nyt hyvä korjata siemenet talteen kevään kylvöihin. Pura kuivat kukinnot paperin päälle kuivumaan. Ne säilyvät paperipusseissa ja muovirasiaan suljettuina viileässä paikassa. Perennojen siemenet kannattaa kylvää ulos ruukkuihin jo syksyllä, sillä monet niistä vaativat kylmän kauden itääkseen. Myös monien kärhöjen, kuten alppikärhön ja kiinankärhön, siemenlisäys onnistuu syyskylvöistä. Hahtuvapalloissa on monen pikkutaimen alku.


Kerrankin ajoissa

Varmista jo nyt hyvä alku kevään töille. Pese taimiruukut valmiiksi. Hanki taimikasvatukseen ja kylvöihin sopivaa vaaleaa ja hienoa turveseosta jo varastoon. Osta loppuunmyynnistä edullisia lannoitteita, risat säkitkin käyvät, kun tyhjennät ne kannellisiin sankoihin ja laitat säkistä etiketit mukaan. Kuivassa varastossa tai kasvihuoneessa ne odottavat kevättä.

Nyt puutarhassa

  • Nosta talviperunat syyskuun puolivälin jälkeen kuivalla ja lämpimällä säällä. Mukulat sietävät silloin hyvin käsittelyä ja multaa kantautuu vain kohtuudella kellariin. Jos luvassa on sateita, voit suojata maan kevytpeitteellä nostotalkoisiin saakka.
  • Syklaamit viihtyvät syksyn viileydessä ulkona paremmin kuin huoneenlämmössä. Pidä ruukku katoksen suojassa tai parvekkeella. Kastele varovasti ja mieluiten aluslautaselle.
  • Kalkitse nurmikko syysharavoinnin jälkeen 2-5 vuoden välein. Jos teet sen joka toinen vuosi, riittää 10 kg puutarhakalkkia tai 20 l puuntuhkaa aarille. Puutarhurin kalkitusoppaasta saat paljon hyvää tietoa kalkituksesta, www.kalkitusyhdistys.net
  • Lannoita kesäkukkaistutuksia niin pitkään kuin ne säästyvät pakkasilta. Kukinta jatkuu runsaana ja raikkaana sateensuojaisilla paikoilla.

IDEA

Lehtisalaatit yltyvät syksyn myötä kasvattamaan paksua vartta ja jopa kukkimaan. Leikkaa hyväkuntoiset lehtiruusukkeet talteen, leikkaa viisto imupinta varteen ja laita vesi maljaan leikkokukkien tapaan. Pidä ulkona viileässä. Sieltä tuoreet lehdet on helppo hakea suoraan ruokapöytään.