Seuraavat ohjeet koskevat nyt viljelyssä olevia, arkoja köynnösruusuja. Ehkäpä tulevaisuudessa suomalaiset ruusuharrastajat pääsevät istuttamaan sellaisiakin köynnösruusuja, joista ei tarvitse olla kaiken aikaa huolissaan.

Köynnösruusut tarvitsevat lämpimän ja tuulensuojaisen kasvupaikan, jollainen löytyy yleensä rakennuksen etelä- tai länsiseinustalta. Seinustapaikassa on kuitenkin hankaluutensa. Talon vieressä on usein vain hiekkaa (ja nykyään myös eristelevyjä) tai muuta laihaa maata, joka täytyy kaivaa ja kuljettaa pois ja korvata hyvällä mullalla. Räystään alle ei sada, joten kastelusta joudutaan huolehtimaan muulla tavalla. Etelänpuoleinen seinusta saattaa olla liian kuiva ja paahteinen, jos sen lähellä ei ole puita tai korkeita pensaita luomassa kevyttä varjoa.

Toisaalta salaojitus toimii seinustalla hyvin, ja köynnösruusujen voimakaskasvuisilla perusrungoilla on mahdollisuus työntää juuristonsa syvälle taloa ympäröivään sorakerrokseen. Lisäksi seinustan lämpimyys edistää köynnösruusujen versojen puutumista syksyllä ja auttaa siten talvehtimista. Ja tietenkin ruusun versot on helppo tukea seinälle säleikköön tai muuten.

Köynnösruusut tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita

Komeaan kukintaan ja rehevään kasvuun köynnösruusut tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita. Kasvualusta – oli se sitten seinustalla tai muualla – on parannettava vähintään puolen metrin syvyydeltä. Jos pohjamaa on tiivistä savea, istutuskuopan pohja on salaojitettava. Ruusut viihtyvät kuohkeassa, hiekkapitoisessa mullassa, jossa saa olla hieman saveakin mukana. Penkki muotoillaan 10-15 cm muuta maanpintaa korkeammaksi, jottei vesi pääse vaivaamaan ruusua varsinkaan syksyllä ja talvella.

Taimi istutetaan keväällä siten, että varttamiskohta tulee noin 15 cm:n syvyyteen (maan myöhempi painuminen otettava huomioon). Heikot versot leikataan kokonaan pois ja vahvat versot 8-10 silmun pituisiksi. Taimen ahkera suihkuttaminen tai peittäminen harsolla edistävät silmujen kasvuunlähtöä. Muuten köynnöksiä hoidetaan samaan tapaan kuin ryhmäruusuja: kastellaan säännöllisesti, lannoitetaan ainakin alkukesällä kiivaimman kasvun aikaan ja leikataan kukkineet latvat pois.

 

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi