Valo virkistää huonekasvit

Huonekasveille on pienikin lisävalo tervetullutta pimeänä vuodenaikana. Ne kaunistuvat silmissä ja myös niiden vointi paranee, lehdet säilyttävät rehevyytensä ja vahvan värinsä. Erityisen halukkaasti valoa imevät kirjavalehtiset kasvit, jotka hämärässä tahtovat muuttua vihreiksi. Kotioloissa kasvivaloiksi sopivat hyvin pienoisloistelamput, joiden valon laatu on kasvien mieleen. Parhaiten valo tulee hyödyksi, kun valaisin on noin puolen metrin korkeudella kasvista ja kun valaisimen sisäosa heijastaa hyvin valoa.

Pähkinöitä kakkuun

Saitko satoa pähkinästä? Kotimainen pähkinäpensas (Corylus avellana) tuottaa hyvinä vuosina reilusti kovakuorisia pähkinöitä, joiden sisällä on maukas sydän, hasselpähkinän lähisukulainen. Ota pähkinänsärkijä esiin, hienonna sydämet ja leivo joulukakku oman pihan pähkinöistä. Pensaan alta kannattaa hasseleita etsiä lumen tuloon asti.

Joulukuu on juureskuu

Kun tomaatit ja kurkut alkavat keskitalvella maistua vähän liian epäekologisilta, on aika siirtyä kotimaisiin juurikkaisiin. Kotimainen porkkana, lanttu ja punajuuri kestävät tarkistelun, olipa syy mikä hyvänsä, ja sitä paitsi ne ovat joulunajan perinneruokien tärkeitä aineksia. Oman kellarin juuressäilöjä on hyvä välillä tarkkailla ja ottaa pikkuvikaiset heti käyttöön.

Hiekkaan tai luonnonturpeeseen haudatut porkkanat säilyvät hyvin kellarissa kevääseen. Löyhästi laitettu muovikalvokin suojaa juureksia nahistumiselta.


Idea

Kuuraiset jouluomenat voit asetella kauniisti vadille tai ripustaa kuusenkoristeeksi. Aina parempi, jos ne ovat oman puutarhan ’Loboja’, ’Juusoja’, ’Antonovkia’, ’Eppulaisia’ tai muita mainioita talviomenoita. Sivele munanvalkuaisella, ripota sokeria pintaan ja anna kuivahtaa.

Lue lisää kotimaisista omenista: Omenapuu, Anssi Krannila ja Anne Paalo, 3. uudistettu painos, Multikustannus 2008.

Nyt puutarhassa

  • Suojaa oikukkaat perennat, jotka vaativat varmaa lumipeittoa eivätkä siedä kevään kuivattavaa ahavaa. Laita havuja syysvuokon, jouluruusun, marskinliljan, salkoruusun, harjaneilikan, punahatun, syyskatkeron, sarviorvokin ja muiden arkojen lajien suojaksi.
  • Varaudu lumentuloon ja köytä hellästi suppuun pilarimaisten katajien, tuijien ja muiden lumipainon alla muotonsa menettävien pikkupuiden oksat. Joustavat trikoosuikaleet ja sukkahousut sopivat tähänkin tarkoitukseen.
  • Huolla nyt puutarhan työkalut. Tai kaiva ainakin rakkaimmat sekatöörisi ja muut puutarhasakset esille, puhdista ne ja öljyä terät sekä nivelkohdat. Lisää ohjeita työkalujen huoltoon löydät esimerkiksi osoitteesta www.fiskars.com/fi/fi/
  • Istu hetkeksi ja kertaa, mitä kaikkea olet suunnitellut parantavasi tai rakentavasi puutarhassa tulevina kesinä. Pistä kuningasideat paperille ja varmaan talteen kevääksi.