Suojaa kasvit kylmää vastaan.

Kesken talvea sattuvat leudot säät saattavat herätellä kasveja liian varhain, ja esimerkiksi vadelmat voivat silloin vaurioitua. Pihat ja polut jäätyvät, kasvit paljastuvat lumesta ja paljasta nurmikkoa uhkaa jääpolte.

Kiedo nuoret ainavihannat pensaat ja pikkupuut ajoissa varjostusverkkoon tai juuttikankaaseen, levitä havuja talvivihreiden perennojen ja yrttien päälle. Nurmikentän tilannetta voit helpottaa ripottamalla jäälle hiekkaa, tuhkaa tai hiukan ureaa, joka sulattaa jäähän ilmareikiä.

Talvi on monen puun parasta leikkausaikaa. Kotipihassa se tarkoittaa yleensä vain revenneen tai väärään paikkaan tunkevan oksan tai kilpalatvan poistoa. Jätä koivun ja vaahteran käsittely loppukesään, sillä niistä vuotaa keväällä runsaasti mahlaa. Luumun ja kirsikan vähäiset oksien poistot voit tehdä ennen mahlavuotoja, koska syyskesällä puut notkuvat hedelmiä. Marjakuusen voit muotoilla leutona talvipäivänä tai varhain keväällä.


Valkosipulin versoja

Sipulin ja valkosipulin versottaminen on sopivaa puuhaa taimikautta odotellessa. Pistele valkosipulin kynnet pystyyn vieri viereen laakeaan multa-astiaan ja istuta myös itämisen alkuun päässeet ruokasipulit turpeeseen tai matalaan veteen vadille, niin saat muutamassa päivässä tuoretta vihreää leivän päälle ja salaatteihin.

Siemenliikkeiden luettelot ovat ilmestyneet. Monien perennojen kasvatus siemenestä on helppoa. Saat yhdestä annospussista kymmenittäin tai jopa sadoittain taimia ja voit perustaa muhkeat kukkamaat. Esimerkiksi ajoissa kylvetty kiiltomalva, sulkaneilikka, isopäivänkakkara ja sinilatva kukkivat jo ensimmäisenä kesänä. Tarkista siemenpussista, vaativatko siemenet kylmäkäsittelyä. Se hoituu jääkaapissa kosteassa hiekassa 4-6 viikossa.

Perhosorkidean menestystarina helppona ruukkukasvina jatkuu. Se kukkii aina uudelleen ja jopa kuukausia kerrallaan. Kastele ilmavaan kevytsoran ja kuorirouheen seokseen istutettua perhosorkideaa kerran viikossa upottamalla ruukku vartiksi veteen. Talvella voit lisätä merileväuutetta, keväästä syksyyn mietoa kukka- tai orkidealannoitetta.


Idea: Kuusiaitaa voit leikata myös talvella

Korkeaksi kasvaneen aidan leikkaaminen onnistuu jopa ilman telineitä ja tikkaita, jos pistät lumikengät jalkaan ja leikkaat kinoksen päältä. Jos kasvatat uutta kuusiaitaa, pidä se alusta pitäen kapeana ja tasaa latvat vasta, kun aita alkaa olla halutun korkuinen. Leikkaa joka vuosi ja vain viimeistä vuosikasvua.