Kuva: Etualalla kukkivat ritarinkannukset ja sormustinkukka. Pensasmaisesti kasvava vaalean siniliila perenna oikealla on mooseksenpalavapensas.

Iloisesti karjalan murretta pulppuava Pirkko Kaasinen ottaa meidät vastaan ja johdattaa etupihalta suoraan talon taakse. Siellä vanhojen omenapuiden suojassa avautuu puutarhaharrastajan unelma – kukkiva keidas lukemattomine lajeineen ja jännittävine yksityiskohtineen.

Rääkkylässä sijaitsevan puutarhan tarina on osittain tuttu. Karjanpidon lopettaminen ja jääminen pois työelämästä vapauttivat Pirkolle aikaa ja voimia puutarhan luomiseen. Palanutta karjanlantaa oli yllin kyllin kasvualustojen tarpeiksi. Kun vielä lapset olivat lentäneet pesästä, ei Pirkkoa pidätellyt mikään.

Jokaisen puutarhan tarina on kuitenkin erilainen, sillä elämä kulkee kaikilla omia polkujaan.

Polun varrelta Pirkko Kaasinen poimii maljakkoon tuoreita kukkia. Taustalla kukassa pihajasmike, etualalla korkea sormustinkukka ja pioni.
Pienikin piipahdus puutarhassa saa mielen iloiseksi. Polun varrelta Pirkko Kaasinen poimii maljakkoon tuoreita kukkia. Taustalla kukassa pihajasmike, etualalla korkea sormustinkukka ja pioni.

Puutarhassa kauneutta vaalien

Pirkon puutarhassa kiteytyy hänen oma sisäinen maailmansa, jossa kauneuden vaalimisella, hiljentymisellä ja luonnon arvostamisella on sijansa. Hartautta ilmentävät muun muassa hänen savesta valmistamansa muinaislinnut, jotka varjelevat ja suojelevat elämää. Enkelilinnut on maalattu ikoniväreillä, jotka tuovat pyhyyden tuntua pieneenkin esineeseen.

– Puutarhassa nämä minulle tärkeät symbolit saavat avaruutta ympärilleen. Sielulinnut ovat kanssakulkijoitani, ne kuuluvat elämääni ja kulkevat mukanani sinne missä olen.

Pirkon taideharrastuksen tuloksena puutarhaan on syntynyt monia rakutekniikalla valmistettuja kestäviä amppeleita ja ruukkuja. Talvi-iltaisin kokoontuva keramiikkaryhmä opiskelee niin tekniikkaa kuin teoriaakin. Sieltä ovat peräisin myös keskiaikaiseen teemaan perustuvat hovineito- ja harlekiiniaiheiset työt, sekä Pirkon taidehistorian tuntemus. Kolmen naisen ystäväporukka innostaa lisäksi toisiaan omaehtoiseen taiteen tekemiseen.

Lue lisää puutarhasta seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Grilli- ja ruokailupaikka sijaitsee kasvillisuuden suojassa.
Grilli- ja ruokailupaikka sijaitsee kasvillisuuden suojassa. Yltäkylläistä puutarhaa on mukava katsella ruoan valmistumista odotellessa. Metsän läheisyys takaa runsaan linnuston.

Rytmiä ja tilanjakoa

Pirkon miehen Kauko Kaasisen kotitilalle sata vuotta sitten istutetut omenapuut tuovat takapihan 600 neliön puutarhaan romanttisen tunnelman. Täyteläinen puutarha on perustettu yhdeksän vuotta sitten puiden katveeseen. Pirkko on alue kerrallaan laajentanut paikkaa perustaen uusia istutusalustoja hiekalla höystetyllä karjanlannalla.

– Kukat saapi kukkia rauhassa, mie en raaski repiä mittään pois, kuittaa Pirkko perennojen hyvän leviävyyden.

Pienoiset käytävät risteilevät puutarhassa jakaen sitä pienempiin tiloihin ja houkutellen liikkumaan. Kasvejaan Pirkko on ryhmitellyt erilaisiin teemoihin, kuten perhosia houkutteleviin, tuoksuviin ja yrttitarhan lajeihin. Erään ryhmän kasveilla on Raamatun aiheisiin liittyvä nimi – penkistä kohoavat muun muassa jumaltenkukka (Dodecatheon), profeetankukka (Arnebia pulchra), madonnanlilja (Lilium candidum) ja mooseksenpalavapensas (Dictamnus albus).

– Huomasin keränneeni näitä hartauteen liittyviä nimikkeitä ja halusin koota ne yhteen ja vaalia niitä.

Kiveyksen päälle nostetussa ruukussa kasvava pieni maatiaisamaryllis (Amaryllis rutilum) on ystävien antama aarre, jonka Pirkko on talvettanut sisällä ja kukittanut jo ainakin viisi kertaa. Perennaryhmästä heleänvihreälehtisenä esiinpistävän lumikin (Sanquinaria canadensis) hän esittelee yhtenä harvinaisuutenaan. Sen keijumainen olemus on viehättävä.

Englannista tilatun, toukokuussa keltaisena kukkivan kaukasianpionin (Paeonia mlokosewitschii) Pirkko lisäsi siemenestä ja kertoo kasvatuksen kukintaan asti vieneen kuusi vuotta.

Harmaahome pysyy varmemmin poissa, kun laitat kaukasianpionin juurelle reilusti hiekkaa, hän vinkkaa.

 

Savesta muotoiltu hiipan muotoinen kynttilälyhty koristaa puutarhaa. Esineen jalustana on vanhan puimakoneen osa.  Savesta muotoiltu enkelihahmo on löytänyt paikkansa huvimajan sisäänkäynnistä.
Savesta muotoiltu hiipan muotoinen kynttilälyhty koristaa puutarhaa. Esineen jalustana on vanhan puimakoneen osa. Savesta muotoiltu enkelihahmo on löytänyt paikkansa huvimajan sisäänkäynnistä. Pienet esineet lisäävät puutarhan mielenkiintoisuutta.

Luonto kiehtoo

Lintujen ja perhosten tarkkailu on tuonut Pirkon puutarhaharrastukseen lisäulottuvuuden. Havainnot päätyvät merkinnöiksi puutarhapäiväkirjan sivuille ja valokuvina kansioihin.

– Viikonloppuna laskin puolenyön aikaan, että illakkoryhmässä oli kaksitoista kiitäjää yhtä aikaa.

Punavarpusen äänekäs huuto pitää Pirkon ja Kaukon alkukesän öinä välillä hereillä, mutta pitkän talven jälkeen sitä jaksaa kuunnella ja nauttia samalla puutarhan tuoksuista. Myös lehtokerttu, käki ja punarinta pitävät huolta äänimaisemasta. Lintuja varten löytyy istutusten lomasta pieniä vesialtaita, mutta onpa mansikkamaalla myös tehokas pelätinkin. Aurora-neidiksi kutsuttu hahmo saa satoajaksi päälleen sievän kesämekon.

Nykyinen levollinen elämä on lähes täydellinen vastakohta 1980-luvun lopun ajalle, jolloin Pirkkoa ja Kaukoa työllistivät heidän tytärtensä musiikkiharrastuksen kasvaminen Värttinä-yhtyeeksi. Nyt lauluntekijöinä tunnetuiksi tulleet Sari ja Mari sekä lapsista nuorin, Jussi, ehtivät jo perheineen nauttia lapsuudenkodin puutarhan rauhasta.

Kun puutarhan polut on kierretty ja kasviaarteet ihasteltu, Pirkko saattaa meidät autolle.

– Eilen oli muuten viisitoista tesmaperhosta astereissa, hän huikkaa.

Lisää upeita kuvia puutarhasta löydät seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä.

Heinäseipäistä tehty penkki sulautuu hyvin istutusten lomaan. Hovineito- ja harlekiini-hahmot pitävät penkille istuvalle seuraa.
Heinäseipäistä tehty penkki sulautuu hyvin istutusten lomaan. Hovineito- ja harlekiini-hahmot pitävät penkille istuvalle seuraa.

Pirkon muovaama enkelilintu on siipirikkoisenakin arvokas.
Pirkon muovaama enkelilintu on siipirikkoisenakin arvokas.

’Rosa Mundi’ -ruusun kukinta on alkamamassa heinäkuun alkupuolella.

’Rosa Mundi’ -ruusun kukinta on alkamamassa heinäkuun alkupuolella. Kirjoapteekkarinruusu on vanha lajike, joka on syntynyt apteekkarinruusun mutaationa.

 

Pajusta ja tuohikääröistä koottu tuulikannel. Huvimajaan johtaa houkutteleva polku portaineen.
Pajusta ja tuohikääröistä koottu taideteos toimii puutarhassa hiljaisena tuulikanteleena. Siteenä on niini. Tuohikääröt keinuvat tuulella siiman varassa. Huvimajaan johtaa houkutteleva polku portaineen. Majan suojassa Pirkko käy usein katsastamassa amppelikukkien vointia ja istumassa kesäiltaa.

 

Pionien kukat kaartuvat kylpyammeen vedenpintaan. Puutarhan liuskekivikäytävä kulkee kukkapylväiden välistä.
Pionien kukat kaartuvat kylpyammeen vedenpintaan. Harvinainen asetelma näyttää viehättävän spontaanilta. Puutarhan liuskekivikäytävä kulkee kukkapylväiden välistä. Ylöspäin kohoavat rakenteet ryhdistävät tilaa.

 

Lisää kuvia seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Pienet polut jakavat istutuksia kokonaisuuksiin. Pajutuoli ja keramiikkapallo ovat barokkiryhmän keskipisteenä.
Pienet polut jakavat istutuksia kokonaisuuksiin. Pajutuoli ja keramiikkapallo ovat barokkiryhmän keskipisteenä. Ryhmän päivänliljalajikkeet ja orvokit ovat vaalean- ja tummanpunakukkaisia.

 

Nukenkasvoinen harlekiinihahmo toimii myös suloisena kukkaruukkuna orvokeille. Pikkuruisella keramiikkasammakolla on kuninkaalliset elkeet.
Nukenkasvoinen harlekiinihahmo toimii myös suloisena kukkaruukkuna orvokeille. Pikkuruisella keramiikkasammakolla on kuninkaalliset elkeet.

 

Pirkko kerää perhosia vain tunnistaakseen ne lähietäisyydeltä.
Pirkko kerää perhosia vain tunnistaakseen ne lähietäisyydeltä. Hän kerää tietoja myös Suomen ympäristökeskuksen perhoslaskentaan.

Varjoliljaan lennähtänyt tesmaperhonen on löytänyt Pirkon perennakeitaasta hyvän apajan.
Varjoliljaan lennähtänyt tesmaperhonen on löytänyt Pirkon perennakeitaasta hyvän apajan.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.